Kirjaudu tai rekisteröidy

Tähtitaivas nyt

Pimeät havaintopaikat
Taivaanvahdin kartalle kerätään Suomen parhaita tähtienkatselupaikkoja. Katso lähiseutusi pimeät paikat tai lisää kartalle omat paikkavinkkisi. Kartalle kerätään vain julkisia paikkoja jonne on vapaa pääsy.
Lue lisää »

Tammikuu: Aurinko ja Kuu
Tammikuun alussa Aurinko on Jousimiehessä ja siirtyy 20.1. Kauriin tähdistöön. Pimeä aika lyhenee Etelä-Suomessa reilusta 14 tunnista 13 tuntiin ja Pohjois-Suomessa 16 tunnista vajaaseen 14:ään. Utsjoella on vuoden ensimmäinen auringonnousu 17.1.
Lue lisää »

Tammikuu: Planeetat
Venus ja Jupiter näkyvät aamutaivaalla. Mars, Uranus ja Neptunus ovat iltataivaalla.
Lue lisää »

Tammikuu: Komeetat
Komeetta 46P/Wirtanen on havaittavissa kiikarilla vielä tammikuussa. Se liikkuu kuukauden aikana Ilveksen tähtikuviosta Isoon karhuun / Otavaan.
Lue lisää »

Tammikuu: Meteorit
Satunnaisia tähdenlentoja näkyy joka yö aina, kun on riittävän pimeää. Kvadrantidien meteoreja voidaan nähdä 28.12.–12.1. mutta pääosa nähdään maksimiyönä. Terävin maksimi kestää todennäköisesti vain muutamia tunteja, ja sen on ennustettu osuvan perjantaina 4.1. aamuyön tunneille.
Lue lisää »

Tammikuu: Ilmakehän ilmiöt
Marraskuun ilmakehän ilmiöihin kuuluvat tyypillisesti helmiäispilvet, jääsumuhalot, kangastukset ja revontulet.
Lue lisää »

21.1. täydellinen kuunpimennys
Maanantai-aamuna 21.1. tapahtuu täydellinen kuunpimennys. Pohjois-Suomessa pimennys voidaan havaita kokonaan ja eteläisessä ja itäisessä Suomessakin vain pimennyksen viimeiset vaiheet jäävät horisontin taakse.
Lue lisää »

Tähtikartta

Helsinki 19.1.2019 klo 22.30

Ilmansuuntien tunnukset pohjoinen (P), länsi (L), etelä (E) ja itä (I) on merkitty kartan reunoille. Taivaanlaki on kartan keskellä.

Mahdolliset paljain silmin näkyvät planeetat on merkitty karttaan kirjaintunnuksin: Merkurius (m), Venus (V), Mars (M), Jupiter (J) ja Saturnus (S). Kuu on merkitty karttaan keltaisella ympyrällä, jonka sisälle on piirretty Kuun vaihe.

Isompi muuteltava tähtikartta »

Taivaalla tänään

Tapahtumat

  • Ei mainittavia tapahtumia

Kuun vaihe (klo 14)

vaihe: 95 %
kasvava kuperakuu
ikä: 13 päivää
 

Taivaalla tammikuussa

Aurinko ja kuu Planeetat Tähtitaivas Pimennykset Kääpio- ja pikkuplaneetat, komeetat Meteorit Ilmakehän ilmiöt

Otsakkeen kuvat: Timo-Pekka Metsälä