Uuni kuumaksi: avaruusaiheita kesäjuhliin

24.5.2016 klo 21.59, kirjoittaja
Kategoriat: Taivas takapihalla , Yleinen avaruushäröily

Nyt on aika lyödä kädet taikinaan. Avaruusvaikutteet valuvat myös muiden harrastusten puolelle. Kirjoitin jo aiemmin juttusarjan siitä, miten maailmankaikkeus ja puutarhanhoito kohtaavat. Reseptejä ja ideoita tähtikakuiksi on montaa eri tasoa.  Avaruudenkin saa lautaselle. Ihan totta, yötaivas on tehty syötäväksi!

Tähtitaivaskakku suklaalla

Tämän kokeiluluontoisen kakun tein puolisoni syntymäpäiväjuhlaan. Koristelu tapahtui päivän aikana salaa varsin rivakalla vauhdilla. Tavoitteeni oli luoda kakku, jossa näkyisivät pohjoisen taivaan tähtikuviot.

Tähtitaivaskakku suklaapinnalla

Tähtitaivaskakku suklaapinnalla. Otava ja Pohjantähti löytyvät vasemmasta reunasta, Orion oikeasta.

Kakun sisus ei tässä ollut pääroolissa. Kokosin kakun pohjan perinteisellä sokerikakkureseptillä, Kinuskikissan vadelmatäytteellä (kuitenkin korvaten vadelman helpommalla mansikalla) ja itse tehdyllä luumuhillolla. Kostukkeeksi tuli 1,5 desilitraa mansikkamehua.

Kakun päällyskerros koostui sulatetusta tummasta suklaasta. Mikäli syntymäpäivien kohde ei olisi ollut pähkinäallergikko, olisin tehnyt pinnan kaulitsemalla mustan marsipaanin levyksi.

Sailan tähtikakku sokerimassapinnalla

Sailan tähtikakku sokerimassapinnalla

Aloitin pintakoristelun avaamalla pöydälle syntymäpäivän keväisen tähtikartan. Jaoin kakun mielessäni eteläiseen, itäiseen, pohjoiseen ja läntiseen lohkoon taivasta. Otin kaapista esiin purkin erivärisiä sokeritähtiä. Jatkoin tähtien pudottelua suklaapinnalle eteläisen tähtitaivaan tutuista tähtikuvioista: ensin Orion, sitten Sirius ja muu ympäristö. Kirkkaimmat tähdet ja tähtikuviot päätyivät ensin paikalleen.

Kun tutuimmat ja kirkkaimmat kuviot oli asetettu, tarkastin planeettojen paikat ja sijoitin kartalle Jupiterin, Saturnuksen ja Marsin.

Seuraavaksi poimin kaapista nomparelleja. Nämä olivat valitettavasti monissa väreissä, sillä puhtaan valkoisia en lähikaupasta löytänyt. Pyrin tiputtelemaan nomparellit tasaisen harvakseltaan kakun pinnalle. Jatkoin varovasti joitain tutuimpia tähtikuvioita muutamilla himmeämmillä tähdillä.

Kakku sai viimeisen silauksensa juuri ennen tarjoilua. Kastoin pullasudin kärjen varovasti tomusokeriin, nostin sen kakun päälle ja sormilla harjaksia sipaisten töpsyttelin pinnalle Linnunrataa. Tomusokerikerrosta ei voinut tehdä etukäteen, sillä pinnalle kertyvä kosteus olisi tuhonnut sen säilytyksessä.

Kakun pintakerros vaatii vielä hieman kehittelyä. Nomparellien ja sokertitähtien sijaan lopputuloksesta on mahdollisuus saada realistisempi maalaamalla tähdet kapealla siveltimellä valkoisella sokerikuorrutuksella. Tämän aikaa vievän jatkokehitysiden kokeilu jää kuitenkin ensi kertaan.

Hienostunut tähtikakku sokerimassasta

Saila Rantajääskö antoi kaltaiselleni satunnaiselle leipojalle arvokkaan vihjeen: kakkuja voi tehdä myös sokerimassasta. Tämä on ilouutinen, joka mahdollistaa monenlaisten muotoilujen tekemisen myös pähkinäallergikkoystävällisesti.

Varaa nämä askartelutarpeet syrjään koristelua varten

Varaa nämä askartelutarpeet syrjään koristelua varten. Kuva Saila Rantajääskö

Sailan kakku pohjautui kakkublogisti Emma Iivanaisen ohjeeseen.  Pohjan voi tehdä suklaisena ja kokenut leipuri saattaa uskaltaa tässäkin kokeilla vadelman korvaamista muilla marjoilla tai hedelmillä.

”Kuorrutin kakun tummansinisellä sokerimassalla. Tähtikuvioihin käytin valkoista sokerimassaa. Suihkutin ensin kimallesuihketta tummansinisen sokerimassan päälle, maalasin tähdet hopeaisella ja kullanhohtoisella tomuväreillä ja liimasin ne veden avulla kakun pintaan”, kommentoi Saila kakun kokoamista.

Tässä kakussa suuret tähdet oli painettu muoteilla sokerimassasta ja värjätty toivottuun sävyyn. Vinkkinä sävytykseen oli kastaa jämäkät hammasharjan harjakset nestemäiseen kakkuväriin ja pyyhkäistä sormella harjan alapintaa. Sormi tietysti suttaantuu ellei käytä hanskoja, mutta väri leviää samalla alla olevalle pinnalle pienten pisaroiden pilvenä harjasten heilahtaessa takaisin muotoonsa.

Sailan mukaan tomusokeria paremman Linnunradan saa kimallesuihkeella. Myös hän oli huomannut tomusokerin kosteuden kestoon liittyvät haasteet ja löytänyt lopulta toimivan ratkaisun.

Kiitokset Sailalle vinkeistä! Jatkan kakkuohjeita myös seuraavassa kirjoituksessa. Viikon kuluttua vuorossa ovat helppo auringonpimennyskakku aloittelevan leipurin makuun ja mestarin Voyager-kakku.

Onko omassa laatikossasi avaruusfiiliksellä väännetyn kakun resepti? Kerro ideastasi!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *