Uuni kuumaksi: Lisää avaruusaiheita kesäjuhliin

5.7.2016 klo 21.33, kirjoittaja
Kategoriat: Taivas takapihalla , Yleinen avaruushäröily

Kesäjuhlissa tähtitaivaskin saattaa päätyä lautaselle. Nyt ohjeista löytyy sekä aloittelijan että kokeneen jauhosormen resepti. Kaikkein helpointa on aloittaa auringonpimennyskakusta, sitä ei yksinkertaisesti voi tehdä väärin.

Auringonpimennys-mudcake

Olin vuonna 2002 Port Augustan pikkukaupungissa Australiassa. Puolelta matkaseurueeltamme oli juuri varastettu lompakot ja passit. Retkeilymajan omistaja huomasi tiimin lievän apeuden ja päätti piristää porukkaa erikoisella kakulla.  Meidät yllätettiin mustalla mudcakella, jonka reunoille oli luotu Auringon korona kermaraidoista. Suklainen kakku nostatti tunnelmaa niin paljon, että se muistuu mieliin vielä yli 10 vuotta tapahtuman jälkeen.

Kuinka toistaa sama? Verkko on täynnä mutakakkureseptejä. Yhteistä niille kaikille on, että ne saavat laihduttajan polvet tutisemaan. Resepteissä riittää suklaata, sokeria ja voita. Energia-arvot ovat kohdallaan, mutta ei murehdita siitä nyt.

Tee-itse-kokki aloittaa mutakakun väännön Kinuskikissan reseptin pohjalta. Ohjeesta poiketen asettele pikkulusikalla marenkivaahto kehäksi kakkupohjan ympärille.

Kokeile myös kotimaisia marjoja mutakakkuun. Paras paikka niille on piilossa omana kerroksenaan. Leikkaa siis kakku puoliksi ja laita jemmaan raita tuoreita kauden marjoja.

Mikäli tunnet itsesi täysin kokkaussiviiliksi ja kykenet tuottamaan uunista lähinnä mustia kuivuja korppuja, ei syytä huoleen. Helpoin ja kesäretkikelpoisin variantti reseptistä löytyy mistä tahansa hyvinvarustellusta ruokakaupasta: nappaa pakastealtaasta Födingen mudcake ja maitohyllystä pursotettava valmiskerma.

Vaihe 1: Valmiskakun onnistunut puolittaminen vaatii teräksisiä hermoja ja ammattiluokan tarkkuusmiekkaa. Minulla ei ollut kumpaakaan, joten ratkaisin ongelman kasaamalla marjat kahden kakkupohjan väliin.

Vaihe 1: Valmiskakun onnistunut puolittaminen vaatii teräksisiä hermoja ja ammattiluokan tarkkuusmiekkaa. Minulla ei ollut kumpaakaan, joten ratkaisin ongelman kasaamalla marjat kahden kakkupohjan väliin.

Vaihe 2: Kakunpimennyksen täydellinen vaihe alkaa pursottamalla pohjan ympärille tukeva kermarengas.

Vaihe 2: Kakunpimennyksen täydellinen vaihe alkaa pursottamalla pohjan ympärille tukeva kermarengas. Helppoa kuin heinänteko!

Voyager Golden Record –kakku

Tämä avaruuskakkutaiteen huipentuma on Maria Lahtisen käsialaa. Komistuksen tausta on Voyager-luotaimen mukana avaruuteen lähetetyssä levyssä. Kuvia ja ääntä sisältävä levy matkaa vieläkin aurinkokunnan äärilaidalla ajatuksella, että se olisi kapistuksen löytävän sivilisaation purettavissa. Levyn toteutuksesta vastasi joukko hyvin tunnettuja nimiä taiteen ja tähtitieteen alalta.

Taiteelliselta puolelta levyn suunnittelusta vastasi Jon Lomberg (joku saattaa muistaa Jonin myös tähtiharrastajan puutarhaosastolta). Niinpä oli enemmän kuin sopivaa, että avaruuslevyn ulkomuotoa mukaileva kakku tarjoiltiin itse taiteilijalle juuri hänen Suomen vierailunsa yhteydessä.

Pohja:

175-200g Dominoita tai Oreo-keksejä (Oreoista tulee tummempi maku)

75g voita

Täyte:

500g tuorejuustoa (Philadelphia)

4dl kuohukermaa

1,5dl sokeria

3-4tl vaniljasokeria

5 liivatelehteä

sitruunamehua

keltaista pastaväriä

n. 200g vaaleaa suklaata

Koristeet: tummaa suklaata

Maria kuvaa kakun koostamisen kulkua seuraavasti:

”Kakun tekemisen voi aloittaa hyvissä ajoin (päiviä ennen tarjoilua) väkertämällä suklaakoristeet kakun päälle.

Homma onnistuu helpoiten siten, että tulostaa Voyagerin kuviot toivotussa koossa paperille ja kopioi ne siitä lyijykynällä leivinpaperin pintaan. Seuraavaksi sulatetaan sopiva määrä suklaata (n.50g riittää) vesihauteessa minigrip-pussissa. Kun suklaa on sulanut, leikataan pussiin kulman kohdalta pieni reikä ja taiteilu leivinpaperiin mallattujen kuvioiden päälle voi alkaa.

Suosittelen tekemään kutakin kuviota ainakin tuplasti: koristeluvaiheessa harmittaa, jos suklaakoristeet napsahtelevat poikki ja varaosia ei ole saatavilla. Kun koristeet on maalattu suklaalla leivinpaperille, siirrä leivinpaperi kovalla alustalla pakastimeen. Kylmässä koristeet jähmettyvät kunnolla.

Varsinaisen kakun tekeminen aloitetaan pohjasta. Murskaa ensin keksit. Voit tehdä sen esimerkiksi blenderillä tai brutaalisti kaulimella nirhaten. Sekoita keksimurska sulatetun voin kanssa. Vuoraa irtopohjavuoka (itse käytin 24 cm vuokaa) pohjasta leivinpaperilla ja levitä keksimassa tasaisesti vuoan pohjalle. Siirrä pohja jähmettymään jääkaappiin ja jatka seuraavaksi täytteen tekoon.

Notkista tuorejuusto sekoittamalla sitä kulhossa ja lisää joukkoon sokerit.

Seuraavaksi vatkaa kerma kuohkeaksi omassa kulhossaan. Lisää kerman joukkoon keltaista pastaväriä. Jos pastaväriä ei kaapista löydy, voit korvata sen elintarvikevärillä. Valitse väriä varovasti sen verran, että sävy miellyttää omaa silmää. Itse laitoin noin 2-3 tl pastaväriä kakkuuni.

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen noin 5 minuutiksi. Sulata valkosuklaa (esimerkiksi vesihauteessa) ja sekoita se hieman jäähtynenä tuorejuustomassaan.

Maria Lahtisen valmistama Voyager disc -kakku.

Maria Lahtisen valmistama Voyager disc -kakku.

Keitä pienessä kattilassa tilkka sitruunamehua ja sulata liivatteet siihen. Kun liivatteet ovat sulaneet, valuta liivateliemi ohuena norona tuorejuustomassaan jatkuvasti sekoittaen. Kun koko liivateliemi on sekoittunut massaan, yhdistä keltainen kermavaahto tuorejuustomassaan ja sekoita hellävaraisesti. Tässä vaiheessa voi vielä pastaväriä vähän lisätä, jos siltä tuntuu.

Kaada kakkumassa jähmettyneen pohjan päälle ja siirrä jääkaappiin hyytymään (mieluiten seuraavaan päivään saakka). Kun kakku on jähmettynyt, siirrä vielä jäiset suklaakoristeet paikalleen ja tadaa: kakku on valmis.

Kakkua voi tuunata lähes loputtomiin, omaani väkersin reunoille vielä suklaapitsit, mutta koristelumahdollisuudet ovat lähes äärettömät”, vinkkasi Maria.

Suurkiitokset ohjeen jakamisesta Marialle!

Voyager-luotaimen mukana matkanneen levyn kansi.

Voyager-luotaimen mukana matkanneen levyn kansi.

3 kommenttia “Uuni kuumaksi: Lisää avaruusaiheita kesäjuhliin”

  1. Anne Liljeström sanoo:

    Paljonko valkosuklaata tulee Voyager-kakkuun? Se taitaa uupua ohjeesta. Facebookissa kysellään.

    1. Emma Bruus sanoo:

      Ainakin 200g valkosuklaata on hyvä varata tähän askarteluun. Jos kaupasta sattuu mukaan enemmän, ne tuskin menevät hukkaan 😉

  2. Kaija Tuuna sanoo:

    Voyager-kakku on herkullisen näköinen 😋

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *