Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Pluto

Pluton malli on nykyään Länsiväylän varressa Hanasaaren liittymän kohdalla olevassa taulussa. Plutoa ja sen suurinta kuuta Kharonia edustavat kaksi nuppineulaa, joiden nupit ovat 2,2 mm ja 1,5 mm kokoisia. Nuppien etäisyys on 20 mm.

Elokuussa 2006 kansainvälinen tähtitieteellinen unioni (IAU) hyväksyi ensimmäisen kerran määritelmän planeetalle. Uuden määrittelyn seurauksena Pluto on jatkossa kääpiöplaneetta. Tästä huolimatta Pluto on historiallisista syistä mukana aurinkokuntamallissa.

Opastaulun teksti

Vuonna 1930 löydetty Pluto kiertää Aurinkoa 40 kertaa Maata kauempana (5,9 miljardia kilometriä, mallissa 6 102 m) ja on selvästi planeettoja pienempi. Sen läpimitta on 2376 km (mallissa 2,2 mm). Yksi Pluton kierros Auringon ympäri kestää 247 vuotta. Pluton kuu Kharon on halkaisijaltaan noin puolet Plutosta (1 212 km, mallissa 1,5 mm) ja kiertää Plutoa 20 000 km etäisyydellä (mallissa 20 mm). Plutolla tiedetään nykyään olevan myös ainakin neljä muuta, paljon pienempää kuuta.

Tiedot Pluton ja Kharonin koosta ovat tarkentuneet viime vuosien aikana ja tästä syystä niiden mallin koko ei vastaa aivan millilleen sitä, minkä kokoisia tiedämme niiden nykyään olevan. Pluton halkaisijan tulisi tässä mallissa olla 2,4 mm ja Kharonin 1,2 mm.

Kartta (Pluto ja Kharon)


Näytä Ursan Pajamäen aurinkokuntamalli suuremmalla kartalla