Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Yleistä mallista

Rakenne

Auringon malli, 140 cm läpimittainen teräsputkista tehty pallo, on sijoitettu 20 m korkean pylvään päähän Pajamäen Patterimäelle. Näin malli on saatu yli 50 m korkeudelle merenpinnasta, jolloin se ainakin kiikarin avulla näkyy kaukaisimmillekin planeettojen malleille.

Lähimmät neljä planeettaa, Merkurius, Venus, Maa ja Mars, ovat läpimitoiltaan 5-13 mm ja ovat vähän yli 200 metrin säteellä Auringon mallista. Maa ja Kuu ovat 150 metrin päässä Auringon mallista. Maan halkaisija on 13 mm ja 38 cm päässä siitä on 4 mm:n kokoinen Kuu.

Jupiter on planeetoista suurin, ja sen malli on läpimitaltaan 14 cm ja sijaitsee Talinhuipulla 817 metrin päässä lähellä Vermon ravirataa. Rengasplaneetta Saturnus on Pitäjänmäentien itäpäässä 1 444 metrin päässä Auringon mallista.

Neptunuksen 5 cm:n kokoinen malli on Lehtisaaren länsirannalla sillan korvassa 4 487 m päässä Auringon mallista. Uranus ja Pluto on sijoitettu Espoon puolelle. Uranus on Espoon ympäristövalistuskeskuksen Villa Elfvikin alueella. Uranus on ainoa planeetta, jonka radalta ei löydetty paikkaa, josta Auringon malli näkyisi, mutta se näkyy läheiseltä Laajalahden venesataman laiturilta.

Mallin kohteista pienin ja kaukaisin, kääpiöplaneetta Pluto, on sijoitettu 6 102 metrin päähän Auringon mallista Länsiväylän Hanasaaren liittymään pyörätien varteen. Pluto on vain 2 mm kokoinen ja siksi se on toteutettu poikkeavalla tavalla. Ilmoitustaulun sisälle on pantu nuppineula Plutoa edustamaan huhtikuussa 2005. Muut planeetat on valmistettu teräksestä ja sijoitettu betonipylväiden päähän.

Mittakaavassa oikeankokoisten ja oikeille etäisyyksille asetettujen mallien viereen pystytettiin lisäksi taulut, jotka kertovat Auringosta ja kustakin planeetasta. Selitystekstit ovat suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Malli havainnollistaa vain aurinkokunnan etäisyyksiä. Mallin mittakaavassa Auringon jälkeen lähin tähti olisi 40 000 km päässä, mikä vastaa suunnilleen maapallon ympärysmittaa.

Taustaa

Mallin on ideoinut vuosikymmeniä tähtitiedettä harrastanut Leo Sulamaa, jolla mm. on ollut tähtitorni Pajamäessä. Tähtitieteellinen yhdistys Ursa ehdotti mallin pystyttämistä Helsingin kaupungille. Sen rakennusviraston puisto-osasto (nykyisin viherosasto) valmisti ja pystytti mallit nopeasti ja ammattitaidolla.

Mallien kunnossapito

Malleista huolehtivat Helsingin kaupunki ja Tähtitieteellinen yhdistys Ursa ry. Jos huomaat, että malleja tai niiden ilmoitustauluja on turmeltu, voit ilmoittaa asiasta Ursaan, puh. 09 684 0400.

Opastus ja tutustuminen

Mallit on kätevintä kiertää polkupyörällä. Kiikari kannattaa ottaa mukaan, jotta Auringon malli löytyisi kauempana olevilta planeetoilta paremmin.

Opastaulujen tekstit

Kaikille opastauluille yhteinen teksti:

Aurinkokuntamalli mittakaavassa 1:1 miljardi

(1 mm = 1000 km tai 1 m = 1 milj. km)

Planeettojen sijainnin tässä mallissa näet kartasta. Auringon malli Pajamäen Patterimäen huipulla näkyy kunkin planeetan mallin etäisyydeltä sen kokoisena kuin se todellisuudessakin näkyisi. Samoin planeettojen mallit näkyisivät Auringon mallilta tai toisten planeettojen malleilta saman suuruisena kuin todellisuudessakin.

Aurinkokunta

Omaan aurinkokuntaamme kuuluu yksi tähti (Aurinko) sekä sitä kiertävät kappaleet. Joukkoon kuuluvat kahdeksan planeettaa, kymmenittäin planeettojen kuita, satoja tuhansia pikkuplaneettoja, suuri määrä komeettoja ja meteoroideja sekä planeettainvälistä kaasua ja pölyä. Myös muita tähtiä kiertää vastaavia järjestelmiä, ja ensimmäiset tavallista tähteä kiertävät ns. eksoplaneetat löydettiin vuonna 1995. Planeettakuntien muodostuminen näyttää olevan yleistä tähden synnyn yhteydessä.

Aurinkokunnan planeetat jakautuvat kahteen erilaiseen ryhmään: maankaltaisiin ja jättiläisplaneettoihin. Maankaltaiset planeetat (Merkurius, Venus, Maa ja Mars) ovat melko pieniä ja tiheitä, niillä on kiinteä pinta ja vähän (tai ei ollenkaan) kuita. Jättiläisplaneetat (Jupiter, Saturnus, Uranus ja Neptunus) ovat paljon suurempia, suureksi osaksi vedystä ja heliumista koostuvia neste- ja kaasupalloja, joilla ei ole lainkaan kiinteää pintaa. Niillä on renkaita ympärillään ja runsaasti kuita. Mallin kaukaisin kohde, kääpiöplaneetta Pluto ei kuulu kumpaankaan ryhmään.

Aurinkokuntamallin kartta


Näytä Ursan Pajamäen aurinkokuntamalli suuremmalla kartalla