Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Maa ja Kuu

Venuksen mallilta lähdetään ulkoilutietä lounaaseen, josta Maa löytyy noin 100 metrin päästä. Maan mallilla on ilmoitustaulu, jossa on selitystekstit myös Venusta ja Marsia varten. Auringon malli on 149,6 metriä Maan mallin pohjoispuolella ja näkyy erinomaisesti, koska metsään on raivattu näkölinja mallien välille.

Koska ilkivalta on vaivannut Maan ja Kuun mallia, se on toteutettu hieman poikkeavalla tavalla (katso kuvaa).


Maa ja Kuu on ilkivallan vuoksi toteutettu hieman poikkeavalla tavalla reikinä teräslevyssä. Maan ja Kuun välinen etäisyys on kuitenkin samassa mittakaavassa kuin muukin malli.

Opastaulun teksti

Maa on yksi aurinkokuntamme kahdeksasta planeetasta. Maalla on ilmakehä ja osa siitä on pilvien peitossa. Maalla on yksi, suhteellisesti ottaen melko suuri Kuu. Maa on ainoa taivaankappale, jolla tiedämme olevan elämää. Maan läpimitta on 12 760 km (mallissa 12,8 mm). Keskietäisyys Auringosta on 149,6 milj. km (mallissa 149,6 m). Kiertoaika Auringon ympäri kestää yhden vuoden. Kuun läpimitta on 3 480 km (mallissa 3,5 mm) ja etäisyys Maasta 384 400 km (mallissa 38,4 cm). Viiva Maan ja Kuun välissä kuvaa valon sekunnissa kulkemaa matkaa (300 000 km). Huomaa, että Auringon malli näkyy Maan mallin luota samankokoisena kuin taivaalla loistava oikea Aurinko.

Kartta (Aurinko ja sisimmät planeetat)


Näytä Ursan Pajamäen aurinkokuntamalli suuremmalla kartalla