Slangisanasto

Seuraavaan on kerätty suomalaisten myrskybongareiden käyttämää harrastusslangia. Sanasto pohjaustuu Teemu Mäntysen blogissaan esittelemään slangisanastoon.

Suomalainen slangisanasto sisältää jonkun verran suoria lainoja amerikkalaisesta myrskybongausslangista, mutta käytössä on myös omintakeisia ilmauksia.

Bingo
Myös bingorivi tai sääbingo:Ilmatieteen laitoksen viiden vuorokauden sääennustee. Bingorivi on ennusteen graafinen esitys, jossa tulevien päivien ennusteiden graafiset symbolit ovat rivissä.
Bustola
Epäonnistunut myrskybongausretki.
Suora laina englanninkielisestä myrskybongaustermistä. Engl. bust (floppi, epäonnistunut tekele, rikki[näinen]).
Chase
Myrskybongausretki. Sekä suunniteltu, että meneillään oleva. Lausutaan sekä englantilaisittain [tsheis], että suomalaisittain [khase].
Engl. chase (ajaa takaa, metsästää, jahdata).
Core punch
Ukkossolun ytimen eli sen voimakkaimman osan alitse kulkeminen. Suomessa tähän ei liity suurta dramatiikkaa, koska ukkossolut ovat yleensä lauhkeita. Ytimen alla on lähinnä rankampaa sadetta ja ehkä pieniä rakeita, sekä lähisalamointia. USA:n Keskilännessä ytimen alla voi tulla suuria rakeita ja ytimen takaa voi paljastua vaarallinen tornado.
Engl. core punch (ytimen puhkaisu).
Kipinöidä
Salamoida.
Kohkata
Elämöidä, pitää ääntä, tulevasta (mahdollisesta, ehkä epätodennäköisestä) ukkostilanteesta.
Mesosettiä
Ukkospäivä, johon liittyy (välillä hypoteettinen) mahdollisuus mesomittakaavan konvektiivisen systeemin esiintymiseen. MCS, ks. esim. Wikipedia.
Miitti
Myrskybongareiden (syys)tapaaminen.
Meet (tavata), meeting (kokous, tapaaminen).
Murahdella
Ukkosen jyrinää, tavallisesti vielä hiukan kauempana olevasta ukkosesta, jolloin jyrinä on vielä vähän harvaa tai vaimeaa.
Mörkö
Ukkospilvi tai -solu, tavallisesti hiukan normaalia voimakkaampi tai näyttävämpi.
Mössähtää
Ukkossolu tai pilvimassa muuttuu piirteettömäksi ja mielenkiinnottomaksi. Ks. mössö.
Mössö
Harmaa piirteetön tai lähes piirteetön pilvimassa, jossa ei ole oikein mitään mielenkiintoista nähtävää tai valokuvattavaa.
Otus
Ukkospilvi. Ks. myös mörkö.
Pissiä alleen
Ukkossoluksi kehittymässä ollut kuurosolu tai auttavaan alkuun päässyt ukkonen tyytyy vain ropsauttamaan pelkän sadekuuron ja lässähtää kasaan tarjoamatta mitään sen erityisempää nähtävää. Ks. myös mössähtää.
Pop-corn
Ks. poppari.
Poppari
Kukkakaalin näköisiä cumuluspilviä, joita tupsahtelee tyypillisesti kesäisinä iltapäivinä taivaalle kuin paukkujyviä. Käytetään myös yksittäisistä lämpimän ilmamassa ukkossoluista, ks. myös poppariukkonen.
Popparipäivä
Kesäpäiväinen säätilanne, jossa pieni ukkossoluja syntyy ja kuolee sinne tänne. Vaikeita jahdattavaksi lyhytikäisyytensä ja hitaan liikkeensä vuoksi.
Poppariukkonen
Ukkossoluksi asti kasvanut poppari.
Puuränni
ks. ränni.
Rapu
Myös rapututka. Ilmatieteen laitoksen kehittelillä oleva rae- ja puuskatuote (RaPu). Sadetutka-aineestoon pohjaustuva verkkopalvelu, jolla annetaan rakeiden ja vaarallisten puuskien todennäköisyyttä. RaPu on myös myrskybongausjaoston ja IL:n yhteistyöprojekti, jossa harrastajat todentavan verkkopalvelun antamia tuloksia.
Ränni
Puiden reunustama tieosuus, josta ei ole kunnollista näkyvyyttä taivaalle tien sivuilla.
Sääbingo
Ks. bingo.
Vyöry
Vyörypilvi. Ks. esim. Wikipedia.
Yökkönen
Valaisevat yöpilvet, joskus myös yöukkonen.