Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Liity jäseneksi

Myrskybongarien sanasto

Seuraavaan on kerätty suomalaisten myrskybongareiden käyttämää harrastusslangia.

Suomalainen slangisanasto sisältää jonkun verran suoria lainoja amerikkalaisesta myrskybongausslangista, mutta käytössä on myös omintakeisia ilmauksia.

Bingo

Myös bingorivi tai sääbingo: Ilmatieteen laitoksen viiden vuorokauden sääennuste. Bingorivi on ennusteen graafinen esitys, jossa tulevien päivien ennusteiden graafiset symbolit ovat rivissä.

Bustola

Epäonnistunut myrskybongausretki. Suora laina englanninkielisestä myrskybongaustermistä. Engl. bust (floppi, epäonnistunut tekele, rikki[näinen]).

Cape
          Ukkosen käytettävissä oleva potentiaalienergia. 
Chase

Myrskybongausretki. Sekä suunniteltu, että meneillään oleva. Lausutaan sekä englantilaisittain [tsheis], että suomalaisittain [khase]. Engl. chase (ajaa takaa, metsästää, jahdata).

Core punch

Ukkossolun ytimen eli sen voimakkaimman osan alitse kulkeminen. Suomessa tähän ei liity suurta dramatiikkaa, koska ukkossolut ovat yleensä lauhkeita. Ytimen alla on lähinnä rankampaa sadetta ja ehkä pieniä rakeita, sekä lähisalamointia. USA:n Keskilännessä ytimen alla voi tulla suuria rakeita ja ytimen takaa voi paljastua vaarallinen tornado. Engl. core punch (ytimen puhkaisu).

Kipinöidä

Salamoida.

Kohkata

Elämöidä, pitää ääntä, tulevasta (mahdollisesta, ehkä epätodennäköisestä) ukkostilanteesta.

Mesosettiä

Ukkospäivä, johon liittyy (välillä hypoteettinen) mahdollisuus mesomittakaavan konvektiivisen systeemin esiintymiseen. MCS, ks. esim. Wikipedia.

Miitti

Myrskybongareiden (syys)tapaaminen. Eng. Meet (tavata), meeting (kokous, tapaaminen).

Murahdella

Ukkosen jyrinää, tavallisesti vielä hiukan kauempana olevasta ukkosesta, jolloin jyrinä on vielä vähän harvaa tai vaimeaa.

Mörkö

Ukkospilvi tai -solu, tavallisesti hiukan normaalia voimakkaampi tai näyttävämpi.

Mössähtää

Ukkossolu tai pilvimassa muuttuu piirteettömäksi ja mielenkiinnottomaksi. Ks. mössö.

Mössö

Harmaa piirteetön tai lähes piirteetön pilvimassa, jossa ei ole oikein mitään mielenkiintoista nähtävää tai valokuvattavaa.

Otus

Ukkospilvi. Ks. myös mörkö.

Pissiä alleen

Ukkossoluksi kehittymässä ollut kuurosolu tai auttavaan alkuun päässyt ukkonen tyytyy vain ropsauttamaan pelkän sadekuuron ja lässähtää kasaan tarjoamatta mitään sen erityisempää nähtävää. Ks. myös mössähtää.

Pop-corn

Ks. poppari.

Poppari

Kukkakaalin näköisiä cumuluspilviä, joita tupsahtelee tyypillisesti kesäisinä iltapäivinä taivaalle kuin paukkujyviä. Käytetään myös yksittäisistä lämpimän ilmamassa ukkossoluista, ks. myös poppariukkonen.

Popparipäivä

Kesäpäiväinen säätilanne, jossa pieni ukkossoluja syntyy ja kuolee sinne tänne. Vaikeita jahdattavaksi lyhytikäisyytensä ja hitaan liikkeensä vuoksi.

Poppariukkonen

Ukkossoluksi asti kasvanut poppari.

Puuränni

ks. ränni.

Ränni

Puiden reunustama tieosuus, josta ei ole kunnollista näkyvyyttä taivaalle tien sivuilla.

Sääbingo

Ks. bingo.

Vyöry

Vyörypilvi. Ks. esim. Wikipedia.

Yökkönen

Valaisevat yöpilvet, joskus myös yöukkonen.

 

RSS Zeniitti

RSS Taivaanvahti

RSS Avaruus.fi-foorumi