Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Liity jäseneksi

Myrskybongaus

Myrskybongauksen harrastusryhmä keskittyy ilmakehän sääilmiöihin. Pääosassa ovat kesäiset ukkosiin liittyvät ilmiöt sekä myös matalapainemyrskyt.

Suomessa on kymmeniä aktiivisia myrskybongareita. Myrskybongarit paitsi nauttivat näistä äärevistä sääilmiöistä, niin he myös valokuvaavat ja tutkivat niitä. Tarvittaessa he myös auttavat viranomaisia ja sähköyhtiöitä myrskytuhojen puitteissa. Yhteistyötä on jo pitkään ollut esimerkiksi Ilmatieteen laitoksen kanssa. Pienimmillään myrskybongaus on sitä, kun lähdet vaikkapa kotijärven rantaan seuraamaan saapuvan ukkosmyrskyn valoshowta, toisessa ääripäässä saatat matkustaa kuukauden lomalle Amerikan preerioille jahtaamaan tornadoita. Hyvin usein myrskyharrastaja dokumentoi ilmiön kuvien tai videon avulla. Tässä suurena apuna on Ursan havaintopalvelu Taivaanvahti, johon kerätään mm. ukkosiin liittyviä havaintoja.

Ryhmän yhteystiedot löytyvät sivun alalaidasta. Tätä kautta esimerkiksi media voi olla yhteydessä harrastajiin. Myrskybongausryhmällä on myös Facebook-sivusto, jossa seurataan ajankohtaisia säätapahtumia.

 


Kuva: Jari Ylioja ©

RSS Zeniitti

RSS Taivaanvahti

RSS Avaruus.fi-foorumi