Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Planeetat - Kesäkuu 2022

Planeetat

Kaikki planeetat ovat aamutaivaalla, mutta liian matalalla erottuakseen kunnolla valoisalta kesätaivaalta.

Merkurius

Merkurius on 16.6. suurimmassa läntisessä elongaatiossa, mutta pysyttelee aamutaivaalla hyvin matalalla. Planeetta nousee parhaimmillaankin kuun lopussa vain tunnin ennen Aurinkoa. Merkurius on Härän tähdistössä.

Venus

Mars nousee kuun alussa aamutaivaalle reilu tunti, mutta kuun lopussa jo yli kaksi ja puoli tuntia ennen Aurinkoa. Valoisalta kesätaivaalta sitä on kuitenkin vaikea löytää, sillä se on Ajomiehen Capellaa himmeämpi. Mars siirtyy 3.6. Kalojen tähdistöstä Valaskalaan, mutta palaa Kaloihin jo 9.6.

Vähenevä Kuu on 23.6. lähellä Marsia. Pienin etäisyys on alle kaksi astetta, mutta Kuu ja Mars ovat silloin taivaanrannan takana.

Mars

Mars on katoamassa valoisalle kesätaivaalle ja Auringon loisteeseen. Kuun alussa planeetta laskee yli kolme tuntia Aurinkoa myöhemmin, mutta kuun lopussa enää alle puolitoista tuntia auringonlaskun jälkeen. Käytännössä Mars ei enää näy. Planeetta on Kaksosten tähdistössä, mutta siirtyy 8.6. Krapuun.

Kasvava Kuu on 13.6. iltataivaalla vajaa kaksi astetta Marsin pohjoispuolella. Planeetta on Auringon laskiessa länsiluoteen suunnalla vajaan 14 asteen korkeudella.

Jupiter

Jupiter on aamutaivaalla. Se nousee kuun alussa vähän yli tunti ennen Aurinkoa, mutta etääntyy hitaasti sen loisteesta, ja kohoaakuun lopussa taivaalle kolme tuntia ennen auringonnousua. Eteläisessä Suomessa planeetan voi bongata matalalta itäkaakon suunnalta. Jupiter on Kalojen tähdistössä, mutta siirtyy 25.6. Valaskalaan.

Vähenevä Kuu on 22.6. lähellä Jupiteria. Etäisyys on pienimmillään noin kolme astetta, mutta kaksikko on silloin horisontin alapuolella.

Saturnus

Saturnus nousee kuun alussa aamutaivaalle melkein kaksi tuntia ja kuun lopussa yli kolme ja puoli tuntia ennen Aurinkoa. Planeetta on kuitenkin niin himmeä, että sitä on vaikea löytää valoisalta kesätaivaalta. Planeetta on Kauriin tähdistössä.

Matalalla oleva vähenevä Kuu on 19.6. noin seitsemän astetta Saturnuksen kaakkoispuolella.

Uranus

Uranus on siirtynyt aamutaivaalle ja etääntyy hitaasti Auringosta. Valoisalta taivaalta se ei kuitenkaan erotu. Planeetta on Oinaan tähdistössä.

Neptunus

Neptunus etääntyy aamutaivaalla Auringosta, mutta häviää kesätaivaan valoisuuteen. Planeetta on Kalojen tähdistössä.

Planeetat

Planeetta lähellä Kuuta

  • 19.6. Kuu lähellä Saturnusta aamuyöllä
  • 22.6. Kuu lähellä Jupiteria aamuyöllä
  • 23.6. Kuu lähellä Marsia aamuyöllä
  • 26.6. Kuu lähellä Venusta aamulla

Planeetta lähellä tähteä

  • ei kohtaamisia

Planeettojen kohtaamiset

  • ei kohtaamisia

Planeettojen muut tapahtumat

  • 16.6. Merkurius suurimmassa läntisessä elongaatiossa
  • 21.6. Mars perihelissä