Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Planeetat - Toukokuu 2022

Planeetat

Merkurius näkyy kuun alkupäivinä, muut planeetat ovat hyvin matalalla tai muuten näkymättömissä.

Merkurius

Merkurius oli suurimmassa itäisessä elongaatiossa 29.4., joten se näkyy vielä toukokuun alkupäivinä iltataivaalla. Planeetta on silloin lähellä Plejadien tähtijoukkoa. Kuukauden mittaan Merkurius lähestyy Aurinkoa ja on alakonjunktiossa 21.5. Planeetta on koko toukokuun Härän tähdistössä.

Merkurius on 26.4.–3.5. lähellä Plejadeja.

Kapea, noin kahden vuorokauden ikäinen kuunsirppi on 2.5. luoteisella iltataivaalla lähellä Merkuriusta ja Plejadeja.

Venus

Venus on aamutaivaalla, mutta nousee koko kuukauden vain vähän yli puoli tuntia ennen Aurinkoa. Planeettaa on siten käytännössä näkymättömissä. Venus on Kalojen tähdistössä, mutta tekee pikapiipahduksen Valaskalan puolelle 8.–12.5. Toukokuun viimeisenä päivänä planeetta siirtyy Oinaan tähdistöön.

Mars

Mars on aamutaivaalla, mutta nousee kuun alussa vain runsaat puoli tuntia ja kuun lopussa noin tunti ennen Aurinkoa, joten sitä on miltei mahdoton nähdä. Mars on Vesimiehen tähdistössä, mutta siirtyy 19.5. Kaloihin.

Mars ja Jupiter ovat 29.5. vajaan asteen päässä toisistaan. Planeetat ovat hyvin matalalla idän suunnalla valoisalla aamutaivaalla, mutta kohtaamista voi yrittää havaita kiikarilla tai kaukoputkella.

Jupiter

Jupiter on aamutaivaalla, mutta nousee Marsin tavoin kuun alussa vain puolisen tuntia ja kuun lopussa reilu tunti ennen Aurinkoa, joten se ei näy. Planeetta on koko kuukauden Kalojen tähdistössä.

Jupiter ja Mars ovat 29.5. vajaan asteen päässä toisistaan. Planeetat ovat hyvin matalalla idän suunnalla valoisalla aamutaivaalla, mutta kohtaamista voi yrittää havaita kiikarilla tai kaukoputkella.

Saturnus

Saturnus nousee kuun alussa aamutaivaalle noin tunti, kuun lopussa jo melkein kaksi tuntia ennen Aurinkoa. Planeetan näkymistä haittaa kuitenkin valoisa kesätaivas. Planeetta on Kauriin tähdistössä.

Uranus

Uranus on 5.5. konjunktiossa eli Auringon takana näkymättömissä. Planeetta on Oinaan tähdistössä.

Neptunus

Neptunus nousee kuun alussa puolisen tuntia ja kuun lopussa jo melkein puolitoista tuntia ennen Aurinkoa. Valoisalta kesätaivaalta planeettaa on kuitenkin mahdoton löytää. Neptunus siirtyy 2.5. Vesimiehen tähdistöstä Kaloihin, mutta palaa takaisin Vesimieheen elokuussa.

Planeetat

Planeetta lähellä Kuuta

  • 2.5. Kuu lähellä Merkuriusta illalla

Planeetta lähellä tähteä

  • 1.-3.5. Merkurius lähellä Plejadeja 26.4.–3.5.

Planeettojen kohtaamiset

  • 29.5. Jupiter lähellä Marsia aamulla

Planeettojen muut tapahtumat

  • 5.5. Uranus konjunktiossa
  • 21.5. Merkurius alakonjunktiossa