Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Tue ursaa

Planeetat - Syyskuu 2021

Planeetat

Jupiter ja Saturnus ovat siirtyneet iltataivaalle, mutta ne ovat etelän suunnallakin vain runsaan kymmenen asteen korkeudella. Uranus on aamutaivaalla ja Neptunus oppositiossa eli se näkyy koko yön.

Merkurius

Merkurius on suurimmassa itäisessä elongaatiossa 14.9., mutta laskee yhtä aikaa Auringon kanssa eikä siten näy. Planeetta on Neitsyen tähdistössä.

Venus

Venus on syksyisellä iltataivaalla, mutta niin alhaalla, että käytännössä se ei näy. Kuun alussa planeetta laskee puoli tuntia, kuun lopussa enää parikymmentä minuuttia Aurinkoa myöhemmin. Venus on Neitsyen tähdistössä, mutta siirtyy 18.9. Vaakaan.

Mars

Mars on Auringon suunnalla eikä näy. Planeetta on Leijonan tähdistössä, mutta siirtyy 5.9. Neitsyeen.

Jupiter

Jupiter on loppuvuoden iltataivaalla. Kuun alussa planeetta on etelässä liki 16 asteen korkeudella puoli yhdeltä yöllä, kuun lopulla jo puoli yhdentoista aikaan illalla. Jupiter on Kauriin tähdistössä.

Kasvava kuperakuu on illalla ja alkuyöstä 18.9. lähellä Jupiteria. Planeetan korkeus on etelän suunnalla 15 ja Kuun noin 13 astetta.

Saturnus

Saturnus näkyy iltataivaalla jokseenkin niin hyvin kuin se tänä vuonna on ylipäätään mahdollista. Planeetta on etelässä kuun alussa puoli kahdentoista aikaan ja kuun lopussa noin varttia yli yhdeksän. Korkeutta on hieman alle 11 astetta.

Kasvava kuperakuu on yöllä 16./17.9. lähellä Saturnusta. Etäisyys on pienimmillään neljä astetta. Saturnuksen korkeus on etelän suunnalla vain hieman yli kymmenen ja Kuun noin viisi astetta.

Uranus

Uranus on kuun alussa tunti ennen auringonnousua etelän suunnalla reilun 45 asteen korkeudella, kuun lopulla planeetta on etelässä jo nelisen tuntia ennen auringonnousua.

Kuu on illalla ja yöllä 24./25.9. lähellä Uranusta. Etäisyys on pienimmillään kaksi astetta, mutta kaksikko on silloin horisontin alapuolella. Vähenevän kuperakuun kirkkaus vaikeuttaa Uranuksen havaitsemista, vaikka sen korkeus on etelässä 45 astetta.

Neptunus

Neptunus on oppositiossa 14.9., jolloin se on näkyvissä koko yön. Etelän suunnalla planeetan korkeus on 25 astetta.

Kuu on lähellä Neptunusta aamuyöllä 21.9.

Planeetat

Planeetta lähellä Kuuta

  • 16./17.9. Kuu lähellä Saturnusta yöllä 16./17.9.
  • 18.9. Kuu lähellä Jupiteria aamuyöllä ja illalla
  • 21.9. Kuu lähellä Neptunusta aamuyöllä
  • 24./25.9. Kuu lähellä Uranusta yöllä 24./25.9.

Planeetta lähellä tähteä

  • ei kohtaamisia

Planeettojen kohtaamiset

  • ei kohtaamisia

Planeettojen muut tapahtumat

  • 14.9. Merkurius suurimmassa itäisessä elongaatiossa
  • 14.9. Neptunus oppositiossa