Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Tähtitaivas - Joulukuu 2021

 Tähtitaivas

Joulukuu on vuoden pimeintä aikaa. Etelä-Suomessa auringonlaskusta auringonnousuun on yli 18 tuntia ja Oulussa yli 20 tuntia. Pohjois-Suomessa Aurinko ei nouse ollenkaan. Hämärä pois lukien tähtitaivaan katselulle jää aikaa reilusti yli puoli vuorokautta.

Alkuillasta pimeän laskeutuessa taivaan asento vastaa alkusyksyn myöhäisillan tilannetta. Lyyran Vega, Joutsenen Deneb ja Kotkan Altair ovat vielä korkealla lounaassa. Pegasus on kiertymässä etelän suunnalle ja taivaan laella keikkuvat Kassiopeian ja Kefeuksen tähdistöt. Idässä ja koillisessa ovat nousemassa Ajomies, Perseus ja Härkä. Karhunvartijan Arcturus on laskemassa luoteeseen ja Iso karhu näkyy pohjoisessa käpälät alaspäin.

Iltayöstä talven kirkkaat tähtikuviot ovat nousseet idästä. Orion on melko korkealla eteläkaakossa, Sirius on noussut kaakosta ja Pienen koiran Procyon sekä Kaksosten tähdistö näkyvät kaakon suunnalla. Ajomiehen Capella löytyy melko läheltä taivaanlakea ja sen alapuolella suoraan etelässä on Härän tähdistö. Koillisessa Otava alkaa nousta taas ylemmäs ja Leijonan Reguluskin on kivunnut horisontin yläpuolelle.

Aamulla tähtitaivas vastaa loppukevään iltayötä, talvikuukausina taivas on samassa asennossa aamuyön tunteina. Iso karhu komeilee taivaan laella ja siitä etelään on Leijona. Otavan hännän jatkeelta löytyvät Arcturus ja alempaa eteläkaakosta Neitsyen Spica. Kaksoset on lännessä, siitä oikealle ovat Ajomies ja Perseus. Kassiopeian w-kirjain on pohjoisen suunnalla ”oikeinpäin”.

Tähtisumua Orionissa

Orionin suuri kaasusumu löytyy Orionin vyön alapuolelta. Siellä on kolmen himmeän, “Orionin miekaksi” kutsutun, tähden pystyjono, jossa keskimmäinen "tähti" on itse sumu. Paljain silmin sumun voi nähdä hiukan utumaisena. Kiikarilla sumu näkyy selvästi ja kaukoputkella hyvin.

Orionin sumu on tähtienvälistä vetykaasua, jossa syntyy uusia tähtiä. Kaasu "paakkuuntuu" eli kaasupilvet alkavat puristua kasaan oman painovoimansa vaikutuksesta. Kun kaasu on riittävän tiukasti pakkautunut, lämpötila kaasupallon keskuksessa on niin suuri, että fuusioreaktiot alkavat ja tähti alkaa loistaa valoa ja lämpöä. 

Kuvia Orionin kaasusumusta Taivaanvahdissa