Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Tue ursaa

Tähtitaivas - Toukokuu 2020

 Tähtitaivas

Toukokuun alussa on eteläisimmässä Suomessa vielä viikon verran mahdollisuus tehdä kunnolla havaintoja. Sen jälkeen harrastajien on tyydyttävä kirkkaimpien tähtien ja kohteiden katseluun tai Auringon ja ilmakehän valoilmiöiden tarkkailuun heinäkuun lopulle saakka.

Puoliltaöin korkealla etelässä näkyy Karhunvartijan Arcturus ja alempana Neitsyen Spica. Iso karhu on kiertynyt zeniitin länsipuolelle, mutta on edelleen hyvin korkealla. Kesäkolmio on noussut kokonaisuudessaan itäiselle taivaalle. Karhunvartijan itäpuolelta löytyy puoliympyrän muotoinen Pohjan kruunu, jonka vieressä on Herkuleen tähdistö ja sen keskivaiheilla erottuva vinoneliön muotoinen ”Päätekivi”.

Kuukauden kohde: Antares

Keväisellä taivaalla käväisee Skorpionin tähdistön kirkkain tähti, selvästi punainen Antares. Se nousee maamme etelärannikollakin vain runsaan kolmen asteen korkeudelle. Kuu kulkee 9.5. viisi astetta Antareksen yläpuolelta. Tähti on silloin suoraan etelässä noin varttia vaille kaksi yöllä. Kuun lopussa Antares on korkeimmillaan jo yli tuntia aiemmin.