Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Tue ursaa

Planeetat - Tammikuu 2020

Planeetat

Mars näkyy matalalla aamutaivaalla, Venus, Uranus ja Neptunus iltataivaalla. Muut planeetat ovat niin lähellä Aurinkoa tai niin alhaalla, että niiden katselu on vaikeaa.

Venus

Venus on tammikuun alussa Auringon laskiessa vain noin kymmenen asteen korkeudella, Utsjoella se kohoaa vaivoin horisontin yläpuolelle. Kuukauden mittaan planeetta etääntyy Auringosta ja nousee samalla hitaasti ylemmäs iltataivaalla. Venus siirtyy Kauriista Vesimiehen tähdistöön 11.1.

Kuun loppupuolella Venus ja Neptunus ovat lähellä toisiaan. Pienimmillään planeettojen välinen etäisyys on 27.1., jolloin se on vain viisi kaariminuuttia eli noin kuudesosa Kuun näennäisestä halkaisijasta. Lähimmän ohituksen hetkellä parivaljakko on jo laskenut läntisen horisontin taakse.

Kolmen vuorokauden ikäinen Kuu on lähellä Venusta illalla 28.1.

Mars

Mars on tammikuun alussa Auringon noustessa suoraan etelässä noin 10 asteen korkeudella Vaa’an tähdistössä. Himmeä, mutta selvästi punainen planeetta siirtyy Skorpionin tähdistöön 7.1. ja edelleen Käärmeenkantajaan 15.1.

16.–20.1. Mars on alle viiden asteen etäisyydellä Skorpionin kirkkaimmasta tähdestä Antareksesta. Planeetan korkeus on kuitenkin etelän suunnalla vain noin kahdeksan ja tähden runsaat kolme astetta. Antares on punainen kuten Mars, jolta se on saanut nimensäkin. Antares on kreikan kieltä ja tarkoittaa ”marsinkaltaista”: kreikkalaiset tunsivat Marsin nimellä Ares.

Kapoinen kuunsirppi on lähellä Marsia aamulla 20.–21.1.

Uranus

Uranus on tammikuun alussa Auringon laskiessa itäkaakossa ja kuun lopussa eteläkaakossa. Planeetta on Oinaan tähdistössä ja nousee etelän suunnalla yli 40 asteen korkeudelle Etelä-Suomen horisontista. Pilkkopimeällä paikalla Uranuksen voi nähdä paljain silmin ja kiikarilla erottuu planeetan sinivihreä väri.

Kuu on lähellä Uranusta illalla 4.1.

Uranuksen voi periaatteessa nähdä myös paljain silmin hyvin pimeissä olosuhteissa ja selkeänä yönä, mutta se on erittäin himmeä. Paremmin sen näkee kiikarilla. Kaukoputkella Uranus näyttää pieneltä, vihertävältä levyltä. Uranuksen etsintäkartta löytyy Tähdet 2020 -vuosikirjan sivulta 133.

Neptunus

Neptunus on Vesimiehen tähdistössä, missä se pysyttelee vuoteen 2022 saakka. Planeetta on Auringon laskiessa etelän suunnalla vajaan 25 asteen korkeudella eteläisessä Suomessa. Neptunuksen näkemiseen tarvitaan iso kiikari tai kaukoputki.

Venus on hyvin lähellä Neptunusta illalla 27.1. Kolmen vuorokauden ikäinen Kuu on lähellä Neptunusta illalla 28.1.

Neptunuksen näkemiseen tarvitaan kiikari tai pieni kaukoputki. Neptunuksen etsintäkartta löytyy Tähdet 2020 -vuosikirjan sivulta 134.

Planeetat

Planeetta lähellä Kuuta

  • 4.1. Kuu lähellä Uranusta
  • 20.1. Kuu lähellä Marsia aamulla
  • 21.1. Kuu lähellä Marsia aamulla
  • 28.1. Kuu lähellä Venusta illalla

Planeetta lähellä tähteä

  • 16-20.1. Mars lähellä Antaresta 16.-20.1

Planeettojen kohtaamiset

  • 27.1. Venus lähellä Neptunusta illalla

Planeettojen muut tapahtumat

  • 10.1. Merkurius yläkonjunktiossa
  • 13.1. Saturnus konjunktiossa
  • 13.1. Pluto konjunktiossa