Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Liity jäseneksi

Myrskybongareiden syystapaaminen 25.-26.10.2003 Lopen Räyskälässä

Bongareiden syystapaaminen pidettiin Räyskälän leirikeskuksessa Lopella 25.-26-10.2003. Samalle päivälle sattui syksyn ensimmäinen kunnon lumikeli koko Etelä-Suomen alueelle. Paikalle saapui lopulta erinäisten harharetkien jälkeen (allekirjoittanut mukaanlukien) noin 20 hengen porukka. Mukana oli tällä kertaa vakaasti yöpymisaikeissa ollut bongaritarkin. Hommaa käynnisteltiin verkkaisesti ja noin klo 13:30 aikaan oli kaikki tekniikka viritelty, ja saatoimme alkaa pienien sählinkien jälkeen katsoa myrskyelokuvaksi huutoäänestyksellä valittua Twisteriä.

romujen virittelyä
Laitteiston virittely lähes loppusuoralla

Elokuvan jälkeen oli pieni evästelytauko, jonka jälkeen pidettiin lyhyt esittäytymiskierros. Tämän jälkeen Harri Hohti Ilmatieteen laitokselta piti mielenkiintoisen esitelmän tutkameteorologiasta ja raeprojektin tuloksista. Havaintokannasta oli poimittu useita raehavaintoilmoituksia, joita sitten verrattiin tutkakuviin ja raealgoritmin ennustamaan rakeiden todennäköisyyteen. Mitä pitemmälle kesään mentiin, sen paremmin rae-ennuste osui kohdalleen. Samalla päätettiin, että rae- ja puuskahavaintojen välitystä havaintokannan kautta jatkettaisiin myös kaudella 2004.

yleistä härdelliä
Yleistä härdelliä jaostokokouksen aikoihin

Keittiössä käynnin kautta siirryttiin jaostokokoukseen, jossa pidin pienen esitelmän havaintokannasta ja sovimme kauden 2004 havainto-ohjelmasta. Keskustelua aiheutti myös myrskytuhojen ilmoittaminen ja parasta lienee, että niitäkin tarkistellaan myöhemmin keväällä uudelleen. Muutamia muitakin lisäyksiä on tulossa. Mäkelän Veikko kyseli olisiko kukaan innokas osallistumaan Avaruus 2003 näyttelyyn bongareiden edustajana, mutta asia taisi tulla liian myöhään, sillä kukaan ei asiaa ottanut hoitaakseen.

Seuraavaksi siirryttiin jälleen keittiön kautta ensimmäiseen kuvasessioon ja vaikka kausi 2003 oli monin paikoin, mitä oli saatiin näytille edustava määrä komeita kuvia pilvistä, salamoista ja vähän muistakin ilmiöistä. Käytimme kahden datatykin tekniikkaa, joista toisella heijastettiin kuvat ja toisella Harri näytti tutka- ja satelliittikuvia. Mieleenpainuvimmat ainakin allekirjoittaneelle oli HLCL-bongaritiimin perusteelliset chasekertomukset. Aina välillä seurattiin Nurmijärven magnetometrin käyriä, mutta paksu pilvipeite esti mahdollisten repolaisten näkymisen.

kuvasessio1
Veikon kuvasessio käynnissä toisella tykillä ei poikkeuksellisesti tutkakuvaa

Saunomisen ja keittiössä asioinnin jälkeen siirryttiin toiseen kuvasessioon, jossa edustavat kuvat seurasivat toinen toisiaan. Iltalomaa saamattomat livistivät viimeistään klo 24 kotimatkalle ja paikalle jääneistä sitkeimmätkin simahtivat noin klo 01.30 aikaan peteihinsä ja ilman täytti vieno kuorsaus.

Sunnuntaiaamuun jäikin sitten loppujen kuvien esittely, tavaroiden pakkaus ja siirto autoihin. Siistimme lopuksi Veikon, Katavan Janin ja Karvisen Eeron kanssa paikat, löimme oven kiinni... seis otetaanpa Leponiemen Timon valkokangas mukaan.. ja lähdimme kotiin päin.

Tapaaminen oli kaikin puolin onnistunut ja porukkaa oli parhaimmillaan lähes 20. Räyskälässä yöpyi 16 henkeä, josta yksi nainen. Tapahtumaa varjosti ainoastaan muutamien pitkän linjan bongareiden äkilliset esteet tai viime hetken perumiset, mutta onneksi kaikki saatiin sujumaan jouheasti ja varalle ottamani työpaikan videotykki tuli tarpeeseen.

PS: Se Timon valkokangas on vieläkin töissäni. Olen jo kiristänyt häntä sanoilla "Jos haluat nähdä valkokankaasi jälleen, niin lisäät sen Hämeen vyörypilvihavainnon kantaan" ;-)

Hämeenlinnassa 01.01.2004 Timo Viinanen

Osanottajalista

Tom Eklund, Toijala
Jani Helander, Riihimäki
Harri Hohti, Helsinki
Eero Karvinen, Jyväskylä
Jani Katava, Espoo
Ari Laakso, Vantaa
Timo Leponiemi, Hyvinkää
Veikko Mäkelä, Helsinki
Juha Ojanperä, Ulvila
Jani Poikela, Vantaa
Ari-Juhani Punkka, Helsinki
Timo Roschier, Helsinki
Markku Siljama, Mäntyharju
Juha Pitkänen, Tampere
Timo Viinanen, Hämeenlinna
Marja Wallin, Turku

16 osanottajaa

RSS Zeniitti

RSS Taivaanvahti

RSS Avaruus.fi-foorumi