Zeniitti

Tähtiharrastuksen verkkolehti

Perseidien yö koittaa!

Perseidien yö koittaa!

Juha Ojanperä:

Tulevana yönä, eli 12.-13.8.2014 voi näkyä tavallista enemmän tähdenlentoja. Kyseessä on perseidien tähdenlentoparvi, jonka maksimi sattuu ensi yölle. Tavallisesti perseidit ovat vuoden runsaimpia meteoriparvia, mutta tänä vuonna kirkas Kuu rajoittaa tähdenlentojen näkymistä.

Tähdenlentoja näkyy hyvinä vuosina ehkä noin 50-70 meteoria tunnissa, mutta tänä vuonna ehkä vain noin 30. Perseidien säteilypiste eli radiantti sijaitsee Perseuksen ja Kassiopeian tähdistöjen rajalla. Perseidit ovat nopeita ja kirkkaita tähdenlentoja, ja ne jättävät usein punertavan vanan jälkeensä. Perseiditulipallojen tapauksessa vanojen on raportoitu kestävän jopa minuuttien ajan. Perseidien meteoriparvi on peräisin komeetta Swift-Tuttlen jättämästä pölyvanasta.

Perseidimeteori. Kuva: Jorma Koski.

Perseidimeteori. Kuva: Jorma Koski.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *