Zeniitti

Tähtiharrastuksen verkkolehti

Syvä taivas -tapaaminen Artjärvellä 19.-21.9.2014

Syvä taivas -tapaaminen Artjärvellä 19.-21.9.2014

Juha Ojanperä:

Syvän taivaan kohteista kiinnostuneet harrastajat kokoontuivat perinteiseen syvä taivas -tapaamiseen Ursan Tähtikallion havaintokeskukselle Orimattilan Artjärvelle 19.-21.9.2014. Osanotto tapahtumaan oli varsin runsasta, osallistujaluku nousi noin 35:een.

Tapahtuman ohjelma oli sijotettu lauantaille. Ohjelma starttasi viimeyön havaintokeskustelulla, minkä jälkeen Toni Veikkolainen kertoi viimekauden aikana tehdyistä havainnoista. Tämän jälkeen ohjelmassa oli Riku Henrikssonin esitelmä havaintokeliprojektista. Tämän jälkeen jaostopalaverissa käsiteltiin jaoston ajankohtaisia ja päivänpolttavia asioita. Jaostopalaverin jälkeen allekirjoittanut esitelmöi hyvin vapaamuotoisesti maailmankaikkeuden suurista rakenteista. Päivän päätteeksi Samuli Vuorinen kertoi vielä omista tähtikuvaussuunnitelmistaan. Illan loppuhuipennus oli tietenkin perinteinen, ja tälläkin kertaa hyvin visainen tietokilpailu, jonka voitti pitkän linjan konkari Veikko Mäkelä.

Säät suosivat syvä taivas -tapaamista tänäkin vuonna. Taivas oli suurimman osan aikaa selkeä molempina öinä. Havaitsemista haittasi kuitenkin ajoittain heikko läpinäkyvyys ja taivaalla ajelehtineet yksittäiset pilvet. Rajamagnitudi kipusi Jyri Lehtisen mukaan tapahtuman aikana parhaimmillaan 6,6 magnitudiin. Tapahtuman aikana havaittuja kohteita olivat muun muassa IC 10, Kolmion galaksissa sijaitseva kaasusumu NGC 604 sekä NGC 6781. Näiden hieman haastavampien kohteiden lisäksi tapahtumassa havaittiin myös vanhoja tuttuja Messierin kohteita, kuten Messier 57, 51 ja 31. Tapahtuman aikana Astrofox -teleskooppi ei ollut käytössä teleskoopin seurannassa ilmenneiden teknisten ongelmien vuoksi, mutta Meade ja Alluna -teleskoopit olivat molemmat kovassa käytössä.

Kuvia tapahtumasta:

Kuvat: Juha Ojanperä.

Lisää kuvia tapahtumasta:

Jari Saukkosen kuvia: https://www.flickr.com/photos/60049625@N03/sets/72157647455355789/

Jorma Kosken kuvia: http://www.ursa.fi/~koski/starparty/ds2014/index.html

Juha Ojanperän kuvia: http://aldebaran.kuvat.fi/kuvat/Amateur+astronomy+events/Deep+sky+-meeting+19.-21.8.2014/

Samuli Vuorisen kuvia: https://www.flickr.com/photos/naavis/sets/72157647879802392

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *