Tähtiharrastajan puutarha, osa 1: Kasvit

27.5.2014 klo 23.27, kirjoittaja
Kategoriat: Havainnot , Taivas takapihalla , Yleinen , Yleinen avaruushäröily

Mitä yhteistä on puutarhanhoidolla ja tähtiharrastuksella? Äkkiseltään ajatellen ei mitään. Tämä ei kuitenkaan aina pidä paikkaansa: tähtiharrastajan puutarhassa puut ovat lyhyitä, galaksit kukkivat nurmikolla ja pihakivet kertovat kellonajan.

On aika kaivaa varastosta analogisen kuvankäsittelyn perusvälineet. En tarkoita tällä sixpackiä pimiölitkuja, vaan moottorisahaa.

Jos maisematähtikuvassa kuvassa oli puhelinlankoja tai puita, onko soveliasta poistaa ne jälkikäteen kuvankäsittelyohjelmalla? Digivalokuvauksen alkuajoista lähtien on käyty innokasta keskustelua siitä kuinka paljon kuvaa on soveliasta muokata jälkikäteen. Olen sitä mieltä, että ensisijaisesti ei-toivottuja objekteja pitäisi pyrkiä poistamaan kuvasta _etukäteen_.

Tämä tapahtuu joko vaihtamalla havaintopaikkaa tai muokkaamalla ympäristöstä sopivampi. Puhelin- ja sähköyhtiöt eivät taatusti suhtaudu suopeasti kuvien johdintolppien etukäteiseditointiin moottorisahalla. Jos kyseessä on oma piha, voi seuraavaan havaintokauteen varautua vapaammin. Ei ole täysin sattumaa että parvekkeemme pohjoishorisontista on poistunut äskettäin viidakko korkeita puita. Ilman avaraa näkymää revontulet jäävät helposti huomaamatta.

Intohimoisen aktiivihavaitsijan välineet saattavat painaa jo pienen norsun verran. Silloin tukeva havaintoalusta tai tähtitorni omassa pihassa on paras valinta. Jos samaan pihaan on tarkoitus luoda puutarha, kannattaa kaupassa syynätä tarkkaan läpi kasvien ominaisuuksista kertovat lappuset. Monista hedelmäpuista on saatavilla matalia lajikkeita, joita suosimalla näkymä taivaalle pysyy mahdollisimman avarana. Massiiviset koivut tähtiharrastajan pihassa kelpaavat lähinnä polttopuuksi, jonka avulla lämmitellä varpaita onnistuneen havaintoreissun jälkeen.

 

pekkarautajoki_solarsystem

Kiviplaneetat Pekan ja Sailan takapihalla. Vain aurinkokunnan vihreällä alueella voi esiintyä elämää. Aurinko keskellä toimi myös puutarhavalona iltaisin. © Pekka Rautajoki

Millainen olisi tähtiharrastajan unelmapuutarha? Ystäväni Pekka Rautajoki ja Saila Rantajääskö rakensivat aikoinaan pienen kivikkomallin aurinkokunnasta takapihalleen. Ihastuin rakennelmaan oitis ja olen noista päivitä lähtien pyöritellyt päässäni ajatuksia kahden lempiharrastuksen yhdistämisestä toisiinsa. Keskustelu Pekan kanssa paljasti ettei idea ollut uniikki: tamperelaispariskunta oli Havajin matkallaan päässyt vierailulle avaruustaiteen veteraani Jon Lombergin suunnittelemaan galaktiseen puutarhaan.

 

Exif_JPEG_PICTURE

Linnunradan puutarhassa on kierteishaarat ja keskellä musta aukko (© Jon Lomberg)

Olemme tottuneet näkemään aurinkokuntamalleja vähän siellä täällä, mutta Jon on vienyt ajatuksen avaruuden mallintamisesta aivan uudelle tasolle. Paleakun kasvitieteelliseen puutarhaan on rakennettu kokonainen Linnunrata kaikkine kierteishaaroineen. Tällä kertaa kasveista. Musta suihkulähde puutarhan ytimessä on tietysti musta aukko.

Eikä tässä vielä kaikki: myös Galaktisen puutarhan kasvit on valikoitu galaksin osien erityispiirteiden mukaan. Erityisesti pilkkulehtiset kasvit ovat suosiossa: jokainen pilkuista edustaa yhtä tähteä.  Suuret, värikkäästi kukkivat kasvit muodostavat galaktiseen puutarhaan kaasusumuja. Maapalloa puutarhasta on turha etsiskellä, sillä se hukkuu galaktisessa skaalassa pieneksi multahitulaksi.

Englannintaitoisille Jon Lombergin esitelmä galaktisista mittasuhteista.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kasvin lehtien pilkuista muodostuu lähiavaruus (© Jon Lomberg)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *