Vieraus, kauneus, universumi ja vastuu

5.8.2015 klo 15.02, kirjoittaja
Kategoriat: Kosmokseen kirjoitettua , Kosmologia

Alla joitakin tietoja tämän syksyn julkisista esiintymisistä. Päivitän niitä kun uusia ilmenee; mainitsen esiintymisistä myös twitterissä.

Keskiviikkona 12.8. kello 18 puhun Turun biennaalissa aiheesta ”Vieras todellisuus”. Puheen kuvaus on seuraava: ”Viime vuosisadan alkupuolella moderni fysiikka teki odottamattoman paljastuksen: käsityksemme todellisuudesta on perustavanlaatuisella tavalla virheellinen. Itsestään selviltä tuntuvat käsitykset ajasta, avaruudesta, aineesta ja olemisesta ovat väärin. Toisaalta moderni fysiikka on myös johtanut kasvavaan ymmärrykseen siitä, mistä olemme peräisin.” Tilaisuus on maksuton.

Keskiviikkona 26.8. kello 18.00 puhun Mäntässä museo Gustafissa Antero Toikan näyttelyn Visio 2015 yhteydessä aiheesta ”Tila ja kauneus kosmologiassa”. Tilaisuus on maksuton.

Lauantaina 12.9. kello 9.00 puhun Rovaniemen Tieteen päivillä Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan Esko ja Asko –salissa aiheesta ”Universumin synty”. Samassa yhteydessä Karri Muinonen puhuu aiheesta ”Aurinkokunnan synty – eksoplaneetat” ja Kirsi Lehto aiheesta ”Elämän synty”. Puheeni kuvaus on seuraava: ”Miten maailmankaikkeus on syntynyt? Kosmisen inflaation mukaan kaikki näkemämme on peräisin ensimmäisen sekunnin murto-osan kvanttivärähtelyistä.” Tilaisuus on maksuton.

Torstaina 1.10. kello 13.30 puhun Edistyksen Päivillä Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun SOK-salissa A 301 (3. krs, Runeberginkatu 14–16) aiheesta ”Tiedettä apartheidin aikaan”. Puheen kuvaus on seuraava: ”Tiede, erityisesti luonnontiede, on mullistanut maailman. Samalla kun tieteen vaikutus on kasvanut, tieteilijöiden tutkimusalat ovat erikoistuneet. Mikä on erikoistuneiden tieteilijöiden vastuu maailmassa, jossa tutkimustulosten käyttöä ei voi ennustaa eikä hallita?”. Edistyksen päivien osallistumismaksu on 70 euroa kahdelta päivältä, 50 euroa yhdeltä, opiskelijoille 30/20 euroa. Ilmoittautuminen 25.9. mennessä lomakkeella.

Lauantaina 10.10. sanon kello 13.00 Käpylän kirjakalaasissa Käpylän kirjastossa jokusen sanan runoudesta ja kosmologiasta.

Tiistaina 13.10. kello 17.00 osallistun Helsingin yliopiston Tiedekulmassa Helsingin yliopiston 375-vuotisjuhlaan liittyvään paneelikeskusteluun akatemiasta ja ihmisoikeuksista jonka otsikko on ”Human rights discourse in different cultural contexts”. Alustan aiheesta ”Academic freedom, academic boycott, indoctrination and apartheid”. Muina osallistujina ovat Päivi Mattila, Reetta Toivanen ja Jukka Kekkonen. Keskustelu käydään englanniksi. Tilaisuus on maksuton.

Perjantaina 16.10. puhun Turun B-galleriassa aiheesta ”Kvanttitodellisuus”. Puheen kuvaus on seuraava: ”Kvanttimekaniikka on 1900-luvun myllertänyt fysiikan teoria, johon perustuu jokseenkin kaikki nykyteknologia. Se on myös mullistanut käsityksemme siitä, millainen maailma pohjimmiltaan on. Hahmottelen esityksessä sitä, miten kvanttimekaniikan paljastama kuva todellisuudesta eroaa arkikuvitelmistamme.”

Keskiviikkona 21.10. kello 9.30 puhun Kirjastoverkkopäivillä Helsingissä Metsätalolla avoimen julkaisemisen välttämättömyydestä ja ongelmista otsikolla ”Open publishing: lessons from particle physics”. Puhe on englanniksi.

Perjantaina 23.10. puhun Joensuun Skepsiksen ja LUMA-keskuksen tilaisuudessa pimeästä aineesta otsikolla ”Näkymätön luuranko: pimeä aine maailmankaikkeudessa”. Puheen kuvaus on seuraava: ”Silmin ja teleskoopein näkyvät kappaleet ovat vain pieni osa maailmankaikkeuden aineesta. Suurin osa on pimeää ainetta, jota ei voi nähdä eikä koskea. Sen gravitaatio kuitenkin määrää maailmankaikkeuden rakenteiden muodon. Pimeä aine luultavasti koostuu toistaiseksi tuntemattomista hiukkasista, joita etsitään monin tavoin.”

Keskiviikkona 18.11. kello 17 puhun Kuopiossa Itä-Suomen yliopiston tilaisuudessa ”Vesi, ilma, avaruus” aiheesta ”Avaruuden ääriltä Maapallolle”. Puheen kuvaus on seuraava: ”Kauas katsomalla näemme menneisyyteen. Varhaisin meille tuleva valo, kosminen mikroaaltotausta, näyttää millainen maailmankaikkeus oli yli 13 miljardia vuotta sitten. Seuraan siitä lähtenyttä kehitystä Maapallon syntyyn, ja tuon muinaisen valon alkuperää.” Samassa tilaisuudessa puhuvat Simo Pehkonen ja Markku Kulmala. Lisätietoja myöhemmin.

Torstaina 19.11. kello 19 alustan Helsingin yliopiston Tiedekulmassa nuorten filosofiatapahtuma Nufitin Pop uptapahtumassa aiheesta ”Tuhoutuuko kaikki?”.

Keskiviikkona 25.11., yleisen suhteellisuusteorian satavuotispäivänä, kello 14.15 puhun Helsingin yliopiston Physicum-rakennuksen salissa D101 otsikolla yleisen suhteellisuusteorian historiasta ”Kauneudella Merkuriuksesta maailmankaikkeuteen”. Hannu Kurki-Suonio puhuu samassa tilaisuudessa yleisen suhteellisuusteorian kokeellisista testeistä.

Puhun tiistaina 15.12. kello 10.00 Helsingin yliopistolla avoimesta julkaisemisesta (ilmoittautuminen 8.12. mennessä).

Päivitys 1 (10/08/15): Lisätty puheiden kuvauksia.

Päivitys 2 (09/09/15): Lisätty linkkejä, tietoja ja puheita.

Päivitys 3 (21/09/15): Lisätty linkkejä ja kuvauksia.

Päivitys 4 (28/09/15): Lisätty esiintyminen.

Päivitys 5 (05/10/15): Lisätty linkki.

Päivitys 6 (06/10/15): Lisätty linkkejä.

Päivitys 7 (06/11/15): Lisätty Nuorten filosofiatapahtuma Nufitin pop-up -keskustelu.

Päivitys 8 (17/11/15): Taas on päivitelty.

2 kommenttia “Vieraus, kauneus, universumi ja vastuu”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *