HC RaPu

HC RaPu on myrskybongausjaoston, Ilmatieteen laitoksen ja Vaisalan yhteistyöprojekti, jossa myrskybongarit keräävät kenttähavaintoja myrskyihin liittyvistä raekuuroista ja voimakkaan tuulen puuskista.

Lyhenne RaPu tulee sanoista "rae- ja puuskatuotteet". Tämä on Ilmatieteen laitoksen kehitysprojekti, jonka tavoitteena on tutkia rakeiden todennäköisyyden arvioimista tutkahavainnoin ja kehittää isoista rakeista varoittava säätuote.

Koska Ilmatieteen laitoksen säähavaintoasemaverkosto ei riitä juurikaan kattamaan Suomen aluetta näiden sääilmiöiden paikallisuuden vuoksi on tärkeää saada todennus paikan päällä tilanteesta. Projektissa havaitaan rakeiden esiintymistä tai puuttumista sekä kovaa (tulvivaa) sadetta havaintopisteissä, joihin raetuote antaa todennäköisyyden rakeiden esiintymiselle.

Projektin puuskaosuudessa merkitään muistiin, havaittiinko puuskatuotteen antamassa paikassa kovaa ukkospuuskaa.

Projektin uudempi osa HydroClass on kaksoispolarisaationtutkaan perustuva tuote, joka pyrkii tunnistamaan sateen tyypin. Erityisen kiinnostuneita ollaan jää- ja lumirakeiden esiintymisestä. HydroClass-osuudessa on myös Vaisala mukana. Porjektissa käytetään Helsingin yliopiston Kumpulassa sijaitsevaa säätutkaa.