Zeniitti

Tähtiharrastuksen verkkolehti

Hyvin harvinainen symbioottisen tähden purkaus

Hyvin harvinainen symbioottisen tähden purkaus

Juha Ojanperä:

Symbioottinen muuttuja AG Pegasi on purkautumassa! AG Pegasi on symbioottinen muuttuva tähti, joka on viettänyt viimeiset 145 vuotta hiljaiseloa. Kuitenkin tähdessä on nyt havaittu purkaus, joka on AAVSO:n havaintojen mukaan alkanut 27.5.2015. Symbioottisilla tähdillä purkaukset ovat hyvin pitkäkestoisia, ja ne voivat kestää vuosia tai jopa kymmeniä vuosia! Nyt alkanut purkaus voi siis hyvin jatkua jopa seuraavat 10 vuotta tästä eteenpäin! Tähdellä havaittiin purkaus edellisen kerran vuosina 1860–1870, joten kyse on hyvin harvinaisesta tapahtumasta! Vuosien 1860-1870 purkauksesta ei ole havaintoja aivan alusta alkaen, joten nyt käynnissä oleva purkaus on erinomainen mahdollisuus tutkia tätä tähtijärjestelmää ja sen käyttäytymistä purkauksessa!

Tähden kirkkaus on nyt noin 7 magnitudia, ja tähti voi edelleen kirkastua. Tähden normaali kirkkaus on noin 9 magnitudia. Tähdellä on havaittu 0,4 magnitudin jaksollista kirkkauden vaihtelua. Tähti on tällähetkellä erinomainen kohde niin visuaali- kuin PEP -havaitsijoillekin. Visuaalihavainnot on paras tehdä kiikareilla tai pienellä kaukoputkella.

Tähden purkauksesta kertoi Amerikkalainen muuttuvien tähtien havaitsijoiden järjestö AAVSO tiedotteessaan.

Havaintoja tähdestä voi lähettää muun muassa seuraaville tahoille:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *