Zeniitti

Tähtiharrastuksen verkkolehti

Ilmakehäharrastajat kokoontuivat Tähtikalliolla

Ilmakehäharrastajat kokoontuivat Tähtikalliolla

Juha Ojanperä:

Ursan ilmakehän ilmiöiden harrastajat kokoontuivat perinteiseen ilmakehätapaamiseen Ursan Tähtikallion havaintokeskukseen Orimattilan Artjärvelle. Tapaaminen järjestettiin viikonloppuna 5.-7.6.2015.

Tapaaminen on varsin rento ja vapaamuotoinen, ja tapaamisen aikana ohjelmaa suunniteltiin ja toteutettiin joustavasti. Tapaaminen oli tänä vuonna temaattisesti jaostorajat ylittävä, ja niimpä tapaamisessa kuultiinkin esitelmiä haloista myrskyihin ja avaruussäähän. Tarkoitus on jatkossakin pitää ilmakehätapaamiset monialaisina, eli tulevaisuudessakin ilmakehätapaamisissa voidaan käsitellä kaikenlaisia asioita Troposfäärin alarajalta Termosfäärin ylärajalle!

Tapaamisen ohjelma ajoittui lauantaille. Ohjelmassa oli tuolloin allekirjoittaneen halohuhtikuu 2015 -katsaus, Veikko Mäkelän esitys sädeilmiöistä, Panu Lahtisen demonstraatio Halostack -ohjelman uudesta versiosta sekä Matias Takalan esitys myrskybongareiden ja Ilmatieteen laitoksen yhteistyöprojektista sekä avaruussääpäivystyksestä. Lisäksi esittelin Linda Laakson kanssa suomalaisia havaintoja korkeamman asteen sateenkaarista.

Tapaamiseen osallistui muutamien peruutusten jälkeen lopulta yhteensä 14 henkeä. Esitelmien lisäksi tapaamisen aikana myös bongattiin ilmakehän valoilmiöitä: tapaamisen aikana havaittiin varsin komeita siitepölykehiä sekä valaisevia yöpilviä.

Kuvia tapaamisesta:

Kuvat: Juha Ojanperä

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *