Zeniitti

Tähtiharrastuksen verkkolehti

Arvoituksellinen R Coronae Borealis -tähti joka teki katoamistempun

Arvoituksellinen R Coronae Borealis -tähti joka teki katoamistempun

Juha Ojanperä:

Normaalisti R Coronae Borealis loistaa Pohjan kruunun tähdistössä tavallisena kuudennen magnitudin tähtenä, ja se on vielä nähtävissä paljain silmin pimeällä paikalla. Eräänä yönä tähteä ei enää näkynytkään, aivan kuin se olisi yhtäkkiä sammunut! Mitä tähdelle oikein tapahtui?

R Coronae Borealis on luokkansa tyyppitähti, ja sen nimeä kantava muuttuvien tähtien luokka tunnetaan nimellä R Coronae Borealis. Näille tähdille on tyypillistä se, että ne tekevät aika ajoin katoamistempun! Normaalisti ne loistavat valoaan tasaisella kirkkaudella, kunnes yhtäkkiä ne himmenevät erittäin nopeasti! Himmenemiset ovat täysin epäsäännöllisiä ja ne voivat kestää viikkoja, kuukausia tai jopa vuosia.

Itse R Coronae Borealis teki viimeksi tällaisen katoamistempun vuonna 2007. Tuolloin tähti alkoi himmentyä heinäkuun puolivälissä ja tähti oli saavuttanut minikirkkautensa lokakuun alkupuolella. Minimissään tähti on himmeä 14 magnitudin kohde, joka on havaittavissa suurehkolla kaukoputkella. Lokakuun 2007 jälkeen tähti ei ole vielä palannut normaalikirkkauteensa, vaan on pysynyt himmeänä. Tähti on kylläkin yrittänyt muutaman kerran nousta normaalikirkkauteensa, mutta jokainen yritys on tähän mennessä epäonnistunut. Tätä kirjoittaessani tähdellä näyttäisi olevan käynnissä jälleen uusi kirkastumisyritys, tähden kirkkaus on nyt noin 13 magnitudia.

R Corona Borealiksen visuaalinen valokäyrä vuoden 2000 alusta heinäkuun viimeiseen päivään 2014. Kuva: AAVSO.

R Coronae Borealiksen visuaalinen valokäyrä vuoden 2000 alusta heinäkuun viimeiseen päivään 2014. Kuva: AAVSO.

Arvoitukselliset R Coronae Borealis -tähdet

R Coronae Borealis -tähdet ovat harvinainen ja erikoinen tähtityyppi, niitä tunnetaan tällää hetkellä vain kourallinen. Mitä ilmeisimmin R Coronae Borealis -tähdet edustavat hyvin lyhyttä ja ainutlaatuista vaihetta tähden kehityksessä. Avain kaikkien tähtien ymmärtämiseen on niiden spektri – ja niin on myös R Coronae Borealiksen tapauksessa. R Coronae Borealiksen spektri kertoo, että tähdessä on erikoisen vähän vetyä, mutta poikkeuksellisen paljon hiiltä ja typpeä. Tämänkaltainen kemiallinen koostumus antaa viitteitä siitä, että tähti on jo elämänsä ehtoopuolella. Elämän loppupuolella tähden vetyvarat alkavat jo olla lopussa, mutta tähteen on kertynyt jo runsaasti fuusiotuotteita, kuten juuri hiiltä ja typpeä.

Vallitsevan teorian mukaan tähden katoamiset johtuvat siitä, että aika ajoin tähti tuprauttaa sakean pölypilven, joka pimentää tähden näkyvistä. Tämä teoria selittää tähden pimentymiset seuraavasti: tähdestä virtaa tähtituulen mukana materiaa tähden lähiavaruuteen. Kun tämä materia on kulkeutunut riittävän kauas tähdestä, materiapilven hiili tiivistyy. Tällöin muodostuu pölyhiukkasia, jotka ovat oikeastaan kuin nokihiukkasia. Tällä tavalla syntynyt pölypilvi lopulta pimentää tähden näkyvistä. Jonkin ajan kuluttua tähtituuli puhaltaa pölypilven pois tähden ympäriltä, ja tähti palaa normaaliin kirkkauteensa. R Coronae Borealis -tähdet ovat siis varsinaisia avaruuden tupruttelijoita!

Toisen, kilpailevan teorian mukaan pimentymiset johtuisivat tähteä kiertävästä pölypilvestä, joka tietyin väliajoin pimentäisi tähden. Kuitenkaan pimentymisten epäsäännöllisyys ei tue tätä vaihtoehtoista teoriaa.

Avaruuden tupruttelijoina R Coronae Borealis -tähdet ovat tärkeitä avaruuden pölytehtaita. Näiden tähtien tupruttelema pöly nimittäin sisältää kaikkia tärkeitä elämän raaka-aineita, kuten hiiltä, typpeä ja happea. Nämä tähdet ovat myös kosmisia laboratorioita, joissa tähtien pölynmuodostusprosesseja voidaan tutkia.

R Coronae Borealis -tähdet ovat tänäkin päivänä arvoituksellisia, eivätkä tutkijat ole vielä onnistuneet täysin selvittämään näiden tähtien mysteeriä. Esimerkiksi sitä, mikä laukaisee pölynmuodostusprosessin, ei täysin vielä tunneta.

R Coronae Borealiksen havaitseminen

R Coronae Borealis sijaitsee Pohjan kruunun tähdistössä, joka on hyvin näkyvissä Suomesta keväisin ja syksyisin. Normaalikirkkaudessaan tähti on kuuden magnitudin kohde, joka näkyy paljain silmin pimeällä paikalla. Tähteä voi tällöin hyvin havaita kiikareilla tai pienellä kaukoputkella. Ollessaan himmeimmillään, tähden havaitsemiseen tarvitaan ehkä noin 20 cm kaukoputki. Tähti kuuluu muun muassa amerikkalaisen muuttuvien tähtien järjestön AAVSO:n havainto-ohjelmaan, ja AAVSO ottaa mielellään vastaaan erilaisilla menetelmillä tehtyjä havaintoja tähdestä. R Coronae Borealis on erittäin mielenkiintoinen tähti seurattavaksi tähtitieteen harrastajalle. Tämän tähden parissa ei takuulla tule koskaan olemaan tylsää hetkeä!

R Corona borealiksen sijainti Pohjan kruunun tähdistössä. Kuva: Juha Ojanperä/Skymap pro 9.

R Coronae Borealiksen sijainti Pohjan kruunun tähdistössä. Kuva: Juha Ojanperä/Skymap pro 9.

Linkkejä

AAVSO:n verkkosivut

Artikkeli R Corona Borealiksesta AAVSO:n verkkosivuilla

1 comment

  • En itse ole R CrB:ta kovin paljon havainnut, muuta kuin lähellä vakiokirkkauttaa, pääosin isojen havaintolaitteiden puutteessa. Tähti on kyllä mielenkiintoinen pitkällä aikajänteellä. Kun sitä katsoo lyhyen aikaa sen ollessa maksimissa, se voi tuntua hyvinkin tylsältä.

    Jännittäväksi sen tekee, että milloin himmeneminen alkaa ja tuleeko siitä “normaali”, joka kestää muutamia kuukausia, vai jääkö himmeneminen kesken, jolloin aika nopeasti palataan takaisin, vai niin kuin nyt, että kirkastuminen jää kesken ja palataan taas syvälle. AAVSO:n pitkäaikaisesta valokäyrästä voi asian hyvin todeta, ks. esim. http://www.aavso.org/vsots_rcrb

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *