Zeniitti

Tähtiharrastuksen verkkolehti

Mahdollinen symbioottinen nova pimenee

Mahdollinen symbioottinen nova pimenee

Juha Ojanperä:

Eteläisellä taivaalla sijaitsevassa todennäköisessä symbioottisessa novassa on tapahtumassa pimennys maaliskuun ja heinäkuun välisenä aikana. Tähti tunnetaan koodinimellä ASAS J174600-2321.3 ja se sijaitsee Jousimiehen tähdistössä.

Nykyisen tietämyksen valossa tähti on todennäköisesti symbioottinen nova. Symbioottisissa novissa valkoinen kääpiö ja punainen jättiläistähti kiertävät toisiaan. Symbioottisissa novissa valkoisissa kääpiöissä tapahtuu erittäin hitaita, novankaltaisia purkauksia. ASAS J174600-2321.3 -tähdessä on parhaillaan menossa purkaus, joka alkoi jo vuonna 1999. Purkauksen myötä tähden kirkkaus on kasvanut neljällä magnitudilla. Tähden kirkkaus on tällähetkellä noin 12,2 (V) magnitudia.

Tähtijärjestelmän tähdet kiertävät toisiaan siten, että tähdessä tapahtuu säännöllisin väliajoin Algol-tyyppisiä pimennyksiä. Nyt maaliskuussa alkaneessa pimennyksessä punainen jättiläinen kulkee valkoisen kääpiön edestä. Tässä pimennyksessä tähden odotetaan himmentyvän ainakin neljällä magnitudilla. Pimennyksen odotetaan päättyvän heinäkuussa. Pimennyksen keston arvioidaan olevan noin 115 päivää.

Tähdestä ei ole aikaisempia havaintoja pimennyksen maksimin ajalta. Nyt siis myös harrastajilla on erinomainen mahdollisuus auttaa tutkijoita saamaan tarkempia tietoja tästä tähdestä. Tähdestä pyydetään sekä fotometria- että visuaalihavaintoja. Erityisesti tähdestä toivotaan V, B ja Ic -kanavien havaintoja. Tähdestä kaivataan myös spektroskooppisia havaintoja erityisesti pimennyksen maksimin ajalta.

Tähti sijaitsee Jousimiehen tähdistössä, eikä se käytännössä ole havaittavissa Suomesta käsin. Tähti on kuitenkin varteenotettava ja mielenkiintoinen havaintokohde etäteleskooppihavaitsijoille. AAVSO:n tiedotteen mukaan havainnot tulisi aloittaa nyt maaliskuussa ja jatkaa niitä pimennyksen loppuun asti ja vielä siitäkin hieman eteenpäin. Havaintoja tulisi tehdä jokaisena selkeänä yönä. Pimennyksen alku- ja loppuvaiheissa havaintoja tulisi tehdä useampia yön aikana.

Pimennyksen päivämääriä:

1. kontakti: 14.3.2015

Pimennyksen maksimi: 11.5.2015

4. kontakti: 7.7.2015

Linkkejä

AAVSO:n tiedote tähdessä tapahtuvasta pimennyksestä

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *