Zeniitti

Tähtiharrastuksen verkkolehti

Tähtikuvaajat kokoontuivat Hauholle

Tähtikuvaajat kokoontuivat Hauholle

Toni Veikkolainen:

Tähtivalokuvauksen harrastajien perinteinen talvitapaaminen järjestettiin jo kuudetta kertaa Lautsian lomakeskuksessa Hämeenlinnan Hauholla. Antti Auvisen isännöimän, viikonlopulle 6.-8.2.2015 ajoittuneen tapahtuman kulmakiviä olivat esitelmien kuuntelu ja leppoisa yhdessäolo kanssaharrastajien kanssa. Mukaan mahtui toki myös talon ruokailuista nauttimista ja saunomista sekä päärakennuksen uima-allassaunalla että kauempana sijaitsevalla rantasaunalla. Mukana oli jälleen kerran myös kirpputoripöytä, jonka äärellä useat havaintotarvikkeet vaihtoivat omistajia.

Pääosa päivien ohjelmasisällöstä ajoittui lauantaille. Jari Saukkonen puhui CCD-kuvauksessa laajalti käytetyn MaximDL:n vaihtoehdoksi nousseesta Sequence Generator Pro -ohjelmistosta, Samuli Vuorinen puolestaan PixinSightista, joka tarjoaa kokonaisvaltaisen ratkaisun tähtikuvien pinoamiseen ja käsittelyyn. Jälkimmäisen ohjelman käyttöesimerkit liittyivät mosaiikkien koostamiseen sumukuvista, sekä nyt ajankohtaisen Lovejoy-komeetan kuvien pinoamiseen komeetan liikkeen mukaan. Timo Inkinen käsitteli katadioptrisen kaukoputken kollimointia ja Kai Forssen puhui omista kuvausprojekteistaan. Emma Herranen kertoi Taivaanvahti-järjestelmän mahdollisuuksista tähtikuvien raportoinnissa.

Oikeastaan ensimmäistä kertaa Hauhon tapahtumassa kumpanakin iltana selkeästä säästä saatiin nauttia jonkin aikaa. Osallistujat kuvasivat mm. Lovejoy-komeettaa ja Orionin sekä Ajomiehen sumuja. Kokonaisuutena tapahtumasta jäivät hyvät muistot ja ensi vuonnahan se järjestetään uudelleen, toivottavasti silloinkin ainakin osin kirkkaiden taivaiden alla.

Kuva 1. Timo Inkinen ja Kai Forssen Celestronin äärellä.

Kuva 1. Timo Inkinen ja Kai Forssen Celestronin äärellä.

lovejoy

Kuva 2. Lovejoy-komeetta kuvattuna Lautsian pihassa lauantai-iltana. © Toni Veikkolainen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *