Homma hanskassa!

3.12.2014 klo 23.32, kirjoittaja
Kategoriat: Havaintovälineet , Yleinen

Löysin kauppareissulla rakkauteni. ”Vaikka minä puhuisin Esko Valtaojan äänellä, mutta minulta puuttuisivat hansikkaat, olisin vain huurre kaukoputken pinnalla, jääpuikko filtteripyörässä” sanoi ääni pääni sisällä. Siinä ne nyt olivat, kauan kaipaamani kynsikkäät!

Talvella kunnolliset käsineet ovat tähtiharrastajalle optiikkaakin tärkeämpi apuväline.

Kuvittele, että edessäsi on vaikea tehtävä: kokoa kaukoputki, laita siihen kiinni kamera, säädä asetukset kohdalleen, tarkennus paikalleen. Ulkona on -15 astetta pakkasta. Kaukoputkesi ja okulaarisi ovat jääkylmää metallia. Kamerasi säädöt tapahtuvat painelemalla pieniä kylmiä nappeja mustalla pohjalla. Jottei ote lipeäisi, joudut ottamaan tumput pois. Sormenpäistä katoaa tunto hetkessä. Lopulta on pakko mennä sisälle lämmittelemään.

Olen kokenut monia tällaisia kuvausreissuja ja tähtinäytöksiä: näpit jäätyvät juuri kesken parhaimman meiningin. Tilanteesta turhautuneena lähdin tutkimaan, miten tähtivalokuvaajan sormet pysyvät parhaiten yössä lämpimänä.

Vaatetuksessa kalastaja on tähtiharrastajan paras kaveri. Löysin viimein etsimäni juuri kalastusvälineliikkeestä: Snow Foxin kynsikästumput. Nykyisin samaa mallia saa myös Motonetistä ja todella edullisesti Hong kong tavaratalosta. Thinsulate -vuorattu kynsikäsmalli mahdollistaa laitteiden operoinnin käsineet kädessä. Enää rukkasia ei tarvitse ottaa pois ja räpylä pysyy taatusti lämpimänä. Näistä M-koko sopii mainiosti siroon naisen käteen, mutta herrat tarvitsevat vähintään L-koon tumpun.

Kynsikästumppujen kanssa muuten lämpimästi pukeutunut havaitsija pärjää mainiosti n. -10 asteeseen saakka. Tämän jälkeenkään havaintopaikalta ei välttämättä tarvitse paeta etsimään lämpöpatteria: sen saa käsineiden mukana.  Paristolämmitteisiä hansikkaita on saatavana useita erilaisia hinnan vaihdellessa välillä 15-110 euroa. Olen kaksi talvea testannut halpismallia äärimmäisissä pakkasissa. Jos onnistuu saamaan elektroniikaltaan ehjän hansikasparin, tulee näpeille lisälämmitys päällä suorastaan hiki. Ilman patterilämmitystäkin hansikkaat suoriutuvat ongelmitta monen tunnin revontulisessiosta -15 asteen pakkasessa.

Jos mietit joululahjaa luontokuvaajalle tai tähtiharrastajatoverille, kannattaa kurkistaa myös hansikasosastolle.

Sormenpäät paljastavat hansikkaat takaavat että napit ovat kuvaajan ulottuvilla. Asetusten säädön ja kuvauksen välissä tumpun huppu suojaa näpit.

Sormenpäät paljastavat hansikkaat takaavat että napit ovat kuvaajan ulottuvilla. Asetusten säädön ja kuvauksen välissä tumpun huppu suojaa näpit.

2 kommenttia “Homma hanskassa!”

  1. Antti R. sanoo:

    Kiitos hanskavinkistä!

    P.S. Aika hieno kynsi!

  2. Emma Herranen sanoo:

    Kiitos! Joskus tämä harrastus leviää ihan käsiin. Ehkä joku päivä perustetaan kynsipynttis -jaosto. Vielä on tutkimatta kuinka hyvin fotometriaa voi treenata pimeässä loistavilla kynsilakoilla… 😉

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *