S


Sykkivä muuttuja

Sykkivät tähdet ovat yksi muuttuvien tähtien pääryhmistä. Sykkivien tähtien ulkokerrokset ovat jatkuvassa sykkivässä liikkeessä. Samalla tähden säteilevän "pintakerroksen" lämpötila muuttuu. Sykkivä tähti on yleensä kirkkaimmillaan, kun sen pintalämpötila on suurimmillaan. Seuraavassa eräitä tärkeimpiä sykkivien tähtien ryhmiä:

  1. Mira-tähdet ovat pitkäjaksoisia muuttujia, joiden jaksot ovat 100-500 vuorokautta. Nämä tähdet ovat hyvin suuria ja viileitä punaisia jättiläisiä, jotka säteilevät pääasiassa infrapunasäteilyä (lämpösäteilyä). Ryhmän prototyyppi on Mira Ceti.
  2. Kefeidien jakso on 1-50 vuorokautta. Ne ovat sitä kirkkaampia, mitä pitempi niiden jakso on. Kefeidejä voidaan siten käyttää läheisten galaksien etäisyyden määräämiseen. Kefeidejä on kahta tyyppiä, ns. klassillisia kefeidejä, jotka ovat nuoria populaatio I:n tähtiä ja W Virginis -tähtiä, jotka ovat vanhoja II:n populaation tähtiä.
  3. RR Lyrae -tähtien jaksot ovat alle yhden vuorokauden. Ne ovat vanhoja II:n populaation tähtiä. RR Lyrae -tähdet ovat kaikki suunnilleen yhtä kirkkaita ja ne ovat samassa kehityksensä vaiheessa.

Muita sykkiviä tähtiä ovat mm. puolisäännölliset ja epäsäännölliset muuttujat sekä kääpiökefeidit, Beta Cephei -tähdet ja RV Tauri -tähdet.Edellinen hakusana: Suuruusluokka
Seuraava hakusana: Syyspäiväntasaus

Etusivu | Hakemisto | Lähteet