Zeniitti

Tähtiharrastuksen verkkolehti

Sähköpostia harrastustarkoituksiin

Sähköpostia harrastustarkoituksiin

Veikko Mäkelä:

Ursan tarjoaa harrastustarkoituksiin sähköpostilistoja. Nämä on viime vuonna siirretty Google-ryhmiksi. Sähköposti on tiedottamisessa edelleen harrastajien ”pienin yhteinen nimittäjä”.

Sähköpostilistoilla on pitkä historia Ursan harrastajien keskinäisessä viestinnässä.  Ensimmäiset listat perustettiin jo 1990-luvun puolivälin jälkeen.

Taustalla oleva teknologia on muuttunut muutamaan kertaan. Alkujaan listoja hoidettiin parisenkymmentä vuotta sitten suositulla Majordomo-postituslistaohjelmistolla.   Sittemmin siirryttiin Mailman-ohjelmistoon, joka oli hiukan nykyaikaisempi ja tarjosi joitain parempi ominaisuuksia.  Ursan vanhan serverin siirron lähestyessä osasta omalla serverillä pidetyistä palveluista on luovuttu.  Oman sähköpostipalvelun ylläpito lopetettiin viime vuonna.  Tähän oli myös tietoturvasyitä.

Koska sähköpostilistat koettiin edelleen tarpeelliseksi, ne korvattiin Google-ryhmät (Google Groups) -palvelulla, jonka Ursa saa hankkimansa Google-palvelupaketin myötä.  Siirto tehtiin pääosin vuoden 2022 aikana.  Jotkin tiedotustoimet ja ylläpitäjien ohjeistus ovat vähän viivästyneet.

Pienin yhteinen nimittäjä?

Monia voi mietityttää, mitä virkaa sähköpostilla on nykyään, kun on kaikenlaiset some-palvelut ja -kanavat.  Onkin totta, että sähköpostilistojen luonne on muuttunut.  Vielä vajaa 15 vuotta sitten listat olivat varsin vilkkaita keskustelukanavia.  Nykyään useimmat toimivat vain tiedotuskanavina keskustelun siirryttyä mm. Facebookiin, WhatsAppiin sekä Taivaanvahdin kommentteihin.  Joidenkin pienryhmien postituslistat toimivat kuitenkin edelleen myös keskustelukanavina.

Toisaalta on niin, että some jakaa paljon harrastajien mielipiteitä. Paitsi siinä, mikä on oikea some-alusta, myös käyttääkö somea ollenkaan.  Näin viestintämielessä sähköposti onkin ”pienin yhteinen nimittäjä” ja postituslistoilla on oma paikkansa ainakin tiedotusluonteissa viestinnässä. Ainakin osa Ursan toimijoista on ottanut monikanavaisen viestintästrategian: Asioista tiedotetaan monella väylällä.

Google-ryhmät

Googlen ryhmät tarjoavat riittävän monipuolisen palveluvalikoiman listoille.  Voit vastaanottaa sähköpostia yksittäisviesteinä tai koottuina paketteina tai sitten lukea viestejä vain webbiarkistosta.  Viime mainittuun tosin sisältyy sellainen rajoitus, että jos arkisto on rajattu vain listan tilaajille, sen sisältö näkyy vain niille käyttäjille, jotka ovat tilanneet listan Google-tilillä. Monilla sellainen on gmail-sähköpostin tai jonkun muun Google-palvelun kautta. Avoimeksi asetetut webbiarkistot ovat kaikkien katsottavissa.

Ryhmien tilaaminen onnistuu helposti itsepalveluna sähköpostilla (ks. ohje), jos listan ylläpitäjät ovat sen sallineet. Joillekin listoille pääsyä pitää pyytää listan omistajalta. Google-tilillä ryhmään voi liittyä myös webbiliittymässä.

Ylläpitäjille Google-ryhmät tarjoavat joukon asetuksia mm. ryhmän ja sen webbiarkiston näkyvyyden sekä vakioviestien säätämiseen.

Näin liityt itsepalveluna listalle

  • Etsi haluamasi lista ja katso, voiko sille liittyä itsepalveluna
  • Lähetä sähköposti osoitteeseen listannimi+subscribe@ursa.fi, viestin sisällöllä ei ole väliä
  • Vastaa Googlelta tulleeseen varmistusviestiin, viestin sisältö voi olla tyhjä
  • Google-tilillä voi liittyä myös listan webbiosoitteessa:
    https://groups.google.com/a/ursa.fi/g/listannimi
  • Etsi Liity ryhmään -painike ryhmän nimen vierestä.
  • Listoilta voi erota lähettämällä postia osoitteeseen listannimi+unsubscribe@ursa.fi

Huomaa käyttää sähköpostilla liittyessäsi tai erotessasi oikeaa sähköpostitiliä, jos sinulla on niitä useampia.

Ursan listat ja palveluosoitteet

Ursalla on joukko yleisiä postilistoja. Lisäksi kaikilla Ursan harrastusryhmillä oma listansa. Lisäksi on pari muutakin harrastusaiheista listaa. Mainittujen lisäksi Ursassa on käytössä sisäisiä toimintaryhmien listoja, joihin pääsee mukaan, kun osallistuu kyseiseen toimintaan, esimerkkinä tähtinäyttäjät. Nämä eivät näy julkisten listojen luettelossa.  Ursan listat ovat yleensä nimimuotoa xxxx-l@ursa.fi  (eli tavuviiva ja pikku-L nimen lopussa).

Ursan ohella muutama paikallisyhdistys hyödyntää Ursan palvelussa olevia Google -listoja.  Nämä eroavat Googlen yleisistä ryhmistä siinä, että osoitteet ovat ursa.fi-muotoa.

Google-ryhmiä edeltävältä kaudelta on monista listoista edelleen salasanalla suojattu arkisto verkossa.

Listojen ohella monet Ursan palveluosoitteet on toteutettu Google-ryhminä, esimerkiksi Ursan yleinen postiosoite ursa@ursa.fi tai kaikkien Ursan harrastusryhmien vastuuaktiivien osoitteet.

Muutama vinkki hyödyllisistä listoista

ursainfo-l@ursa.fi
Tiedotuslista, jonka kautta Ursa tiedottaa Ursaa koskevista ajankohtaisista asioista.

harrastusryhmat-l@ursa.fi
Ursan harrastusryhmien yhteinen tiedotuslistalista. Listalla on tiedotteita ryhmien yhteisistä asioista sekä ryhmien tapahtumista ja Zeniitti-lehdestä.

yhdistys-l@ursa.fi
Ursan tiedotteet muille tähtiyhdistyksille

Harrastusryhmien yhteisen listan webbisivu.

Linkit

Yhteenveto Ursan sähköpostilistoista, https://www.ursa.fi/sahkopostilistat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *