Zeniitti

Tähtiharrastuksen verkkolehti

Yöpilvikesä 2023

Yöpilvikesä 2023

Matti Helin:

Yöpilvikesä 2023 on takana. Ja verrattuna muutamaan edelliseen vuoteen, kausi oli melko vaatimaton. Kirkkaita näytöksiä ei montaakaan ollut, eikä myöskään laajuudella juhlittu. Muutamia hyviä öitä onneksi koettiin, joten ihan toivoton ei tämä kausi ollut.

 

Monena kesänä ensimmäisiä valaisevia yöpilviä on saatu ihailla jo toukokuussa. Vuonna 2023 jouduttiin odottamaan kesäkuun 4.-5. väliseen yöhön. Toisaalta, toisin kuin monena muuna kautena, tämä ensimmäinen yö ei jättänyt mitään arvailun varaan. Valaisevat yöpilvet peittivät taivaasta lähes puolet ja olivat luokkaa selvästi näkyviä.

 

Kuva: Pentti Arpalahti

Havainto varmistui polarisaatiosuodintestillä. Toisin kuin normaalit pilvet, valaisevat yöpilvet tummenevat taustataivaan kera, kun suodatinta pyöritellään.

 

Kesäkuussa havaintoja saatiin kahdeksalta yöltä. Näyttävin yöpilvinäytös tapahtui 19.-.20.6. Tuolta yöltä saatiin kaikkiaan kahdeksan havaintoa.

Kuva: Mikko Peussa

 

Kuukauden kuvaajassa näkyvät siniset, matalat palkit ovat negatiivisia öitä. Jos päivämäärän kohdalla ei ole kyseistä palkkia, ei siltä yöltä ole tullut mitään havaintoja, positiivisia tai negatiivisia.

 

Heinäkuu oli havaintojen puolesta hyvä, 24 positiivista yötä. Heinäkuun lopulla saatiin myös ihailla muutamia kirkkaita tai jopa huomiota herättäviä yöpilviä sisältäneitä näytöksiä. Yksi tällainen koettiin 26-27. välisenä yönä.

Kuva: Terhi Virjonen

Kuva: Markku Ruonala

Kun heinäkuu vaihtui elokuuhun, putosi yöpilvihavaintojen määrä selvästi. Havaintoja saatiin vain kahdeksalta yöltä.

Elokuussa paras yö koettiin 6.-7.8.

Kuva: Antti Taskinen

Video: Antti Taskinen

 

Kauden viimeinen havainto yöpilvistä tehtiin Vaasassa 20.8.2023.

Video: Timo Alanko

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *