Zeniitti

Tähtiharrastuksen verkkolehti

Erinomainen Jupiter-havaintokausi edessä

Erinomainen Jupiter-havaintokausi edessä

Paula-Christiina Wirtanen:

Jupiter on erinomaisesti havaittavissa tällä havaintokaudella. Syksyn edetessä se nousee yhä korkeammalle taivaalla saavuttaen oppositionsa marraskuun alussa. Jupiter on Oinaan tähdistössä ja näkyy vielä keväälläkin iltahämärissä.

Jupiter on noussut aamuyön taivaalle loppukesän aikana. Nyt alkanut havaintokausi on parin tulevankin kauden tapaan erinomainen suomalaishavaitsijoiden kannalta.

Kaudella 2023–2024 Jupiter liikkuu varsin korkealla taivaalla Oinaan tähdistössä ja on havaittavissa hyvin aina keväälle saakka.

Kuva 1. Jupiterin liike taivaalla 1.8.2023–18.5.2024. Kuva: Ursa / Tähdet-vuosikirja / Hannu Karttunen ja Veikko Mäkelä.

Alkusyksyn aamuöitä

Syyskuun lopulla planeetta on korkeimmillaan aamuyön tunteina puoli neljän jälkeen, joten havainnot ovat aamuöisiä, mikäli haluaa nähdä planeetan korkealla. Helsingin horisontista nähtynä havaintoja voi kuitenkin tehdä jo puolen yön jälkeen, mikäli aamuvarhaiseen odottelu tuntuu ikävältä. Jupiterin korkeus on silloin 30° Helsingin horisontista nähtynä.

Lokakuun aikana Jupiter nousee yhä aiemmin ja kuun lopussa planeetta loistaa lähes neljänkymmenen asteen korkeudella jo puolenyön aikoihin. Jupiterin kulminointi (aika, jolloin kohde on korkeimmillaan etelässä) muuttuukin syksyn edetessä yhä aikaisemmaksi.

Oppositio ja jättiläisplaneettajuhlat

Opposition lähentymisestä kertova taantuva liike alkaa 5.9.2023, silloin planeetan kulkusuunta vaihtuu ja se alkaakin liikkua idästä länteen suhteessa taustataivaaseen. Planeetta tekee ns. oppositiosilmukan taivaalla liikkeen palatessa jälleen eteneväksi opposition jälkeen (kuva 1).

Lähimmillään Maata Jupiter on juuri oppositionsa kynnyksellä 2.11.2023. Maan ja Jupiterin etäisyys on silloin 3,98 astronomista yksikköä (AU) eli kotoisammin 595 miljoonaa kilometriä. Valon nopeudella mitattuna tämä on 33,11 valominuuttia: näemme Jupiterin siis sellaisena, kuin miltä se näytti oikeasti reilut puoli tuntia aiemmin.

Jupiterin oppositio tänä vuonna 3. marraskuuta. Tällöin planeetta nousee Auringon laskiessa ja nousee Auringon noustessa, ja on luonnollisesti myös parhaiten havaittavissa marraskuisen pimeydenkin ollessa jo varsin pitkä.

Vaikka marraskuun säät tuppaavat olemaan usein huonoja, selkeän sään sattuessa kuitenkin Jupiterin havaitsemiselle on melkein koko yö aikaa. Opposition tuntumassa marraskuun alussa Jupiter on jo iltakymmeneltä erinomaisella korkeudella ja korkeimmillaan puoliltaöin (ks. taulukko artikkelin lopussa).

Joulukuun alussa Jupiter on korkeimmillaan jo iltakymmeneltä ja kuun lopussa korkeimmillaan killuvaa kohdetta pääseekin ihastelemaan iltakahdeksalta. Etenevä liike taustataivaan suhteen alkaa jälleen uudenvuodenaattona, jolloin varsinainen opposition ajankohta on ohitse. Jupiterin havaintokausi jatkuu kuitenkin erinomaisena vielä ensi vuoden puolelle.

Sydäntalven iltataivaalla, kevätillan hämärässä

Tammikuussa Jupiter alkaa olla iltaisin korkeimmillaan yhä aiemmin ja on tammikuun puolivälissä etelässäiltaseitsemältä, vaikka planeetta laskeekin vasta aamuyön puolella.

Helmi- ja maaliskuussa paras aika havaitsemiselle on iltahämärän tuntumassa Jupiterin painuessa horisontin alapuolelle ilta illalta aiemmin.

Huhtikuun alkupuolella Jupiter kimaltelee kirkkaasti vielä iltataivaalla, mutta silloin se alkaa olla iltahämärissäkin jo varsin matalalla kadoten kevään kuluessa vähitellen Auringon loisteeseen vaalenevalla taivaalla. Konjunktiossa, eli Maasta nähtynä Auringon takana, Jupiter on 18. toukokuuta eikä ole millään lailla havaittavissa.

Huhtikuun lopussa ennen iltataivaalta katoamistaan ehtii Jupiter matkata radallaan Härän tähdistöön, jossa se onkin odottamassa meitä taas seuraavana syksynä nousten entistä korkeammalle Suomen taivaalle.

Jupiterin havaitsemisesta

Ehkä tunnetuin Jupiterin yksityiskohta on Suuri punainen pilkku, joka on jo kenties vuosisatojen ajan Jupiterin kaasukehässä riehunut pyörremyrsky. Sen tummuus vaihtelee jonkin verran. Toisinaan se on hyvin tumma ja hieman lohenpunainen erottuen selvästi, mutta vaaleimmillaan olleessaan sitä ei edes erota kunnolla. Kannattaa myös huomata, että pilkku pyörii Jupiterin mukana, joten se ei ole aina Maahan näkyvällä puolella esillä.

Mikäli haluaa ajoittaa havaintonsa juuri pilkun näkemistä ajatellen, kannattaa kohteen näkyminen tarkistaa. Sky and Telescopella on helppokäyttöinen ennustesivu Transit Times of Jupiter’s Great Red Spot [1, kuva 2], joka arvioi pilkun keskimeridiaaniohituksen ajankohdan. Pilkku on erinomaisesti nähtävillä noin tunnin keskimeridiaaniohituksen ajankohdan kummallakin puolella.

Kuva 2. Sky & Telescopen Transit Times of Jupiter’s Great Red Spot -verkkotyökalu laskee ajankohdan, jolloin Suuri punainen pilkku ohittaa Jupiterin keskimeridiaanin. Esimerkkiajankohdassa (7.9.2023, huomaa kuukauden merkitseminen ennen päivämäärää) Jupiterin punainen pilkku on keskellä Jupiteria aamuhämärissä klo 5.22. Hienosti näkyville reunan takaa se kiertyy jo aiemmin.

Suuren punaisen pilkun pituuspiiri vaihtelee myös ajan kuluessa. Se ajelehtii kaasuvirtausten mukana 1,75° kuukaudessa. Edellä mainittu laskentatytökalu osaa ottaa tämän huomioon.

Enemmän asiaa Jupiterin yksityiskohdista ja niiden havaitsemisesta sekä työkaluista havaintojen avuksi on Zeniitti-lehden numerossa 3/2022 artikkelissa Jupiter – raitoja ja täpliä [2].

Kannattaa tutustua myös viime kauden havaintoraporttiin Jupitersaalis 2022–2023 [3], joka on julkaistu edellisessä Zeniitin numerossa. Tässä kerrotaan myös, mihin asioihin harrastusryhmämme toivoo teidän kiinnittävän huomiota tällä havaintokaudella, ja mitä havaintojen raportoinnissa kannattaa muistaa.

Suuria ja keskikokoisia kaukoputkia käyttävien planeettakuvaajien kannattaa myös huomioida Juno-luotaimen ohilennot. Junon kiertoratahavaintojen lisäksi kaivataan myös maanpäällisiä havaintoja ja on tietysti mukavaa havaita kohdetta samaan aikaan luotaimen kanssa muutenkin. Junon suunnitelluista ohilennoista saa tietoa Mission Juno -sivustolta [4].

Muistakaa myös kuut

Pientenkin kaukoputkien omistajalle Jupiter tarjoaa muutakin ihailtavaa, nimittäin neljä suurinta kuutaan. Itse kuut sekä planeetan litistyneisyys erottuu jo kiikarilla, mutta kaukoputkella kuiden kulkua ja tapahtumia voi seurata mukavasti, vaikka itse Jupiterin yksityiskohdat leveimpiä raitoja ja mahdollista Suurta punaista pilkkua lukuun ottamatta eivät erottuisikaan.

Kun jaksaa odottaa riittävän pitkään, huomaa kuiden liikkuvan. Jo tunnin kuluttua katsottaessa ne ovat selvästi hieman siirtyneet. Sopivaan aikaan on mahdollista nähdä kuun pimentyminen planeettansa varjoon tai kuun heittämän varjon kulku planeetan pinnan editse.

Jupiterin kuiden tunnistamisesta, liikkeistä, peittymisistä ja ylikuluista saa tietoa mm. Tähdet-vuosikirjan kaavioista sekä Sky & Telescopen verkkosivulla olevalla Jupiter’s Moons -työkalulla [5, kuva 3]. Mainittu on saatavissa myös mobiililaitesovelluksena Applen laitteille. Sovellus osaa näyttää myös Suuren punaisen pilkun näkyvyyden toisin kuin verkkotyökalu.

Kuva 3. Sky & Telescopen verkkosivuilta löytyvällä Jupiter’s Moons -työkalulla voi tunnistaa Jupiterin kuut ja niiden tapahtumat. Työkalu osaa kääntää ilmansuunnat käyttämäsi laitteiston mukaiseksi. Mikäli käytät kulmaprismaa, on valinta Mirrored reversed view, kiikarilla kuita ihmetellessä valitaan Direct view. Esimerkkiajankohdassa (26.9.2023 klo 3.10 Suomen aikaa) on mahdollisuus nähdä Europa-kuun varjo emoplaneettansa pinnalla sekä myöhemmin myös Europan kulku planeetan yli.

Havaintojen raportoinnista ja julkaisemisesta

Tuloksia kauden havainnoista tullaan julkaisemaan ensi vuoden aikana, kun havainnot on saatu läpikäytyä ja tutkittua. Kannattaa siis raportoida havaintonsa Taivaanvahtiin, siten ne ovat mukana tarkastelussa!

Mitä kaikkea havaitsijamme tulevat Jupiterista ja sen kuista näkemään? Onko punainen pilkku kenties tummempi kuin viime kaudella? Entä koska Eteläinen ekvaattorivyö (SEB) nähdään kaksiosaisena ja erottuuko se silloin valokuvan lisäksi myös visuaalisesti jakautuneena? Näihin ja moneen muuhun kysymykseen saamme silloin vastauksia. Havaintointoa, onnea sekä selkeitä säitä erinomaisille havaitsijoillemme!

Havaintoja kansainväliseen tietokantaan

Veikko Mäkelä:

Mikäli saatte hyvää kuvamateriaalia aikaan, kannattaa Taivaanvahdin ohella havaintoja raportoida myös ulkomaille. PVOL (Planetary Virtual Observatory and Laboratory) on eurooppalainen planeettahavaitsijoiden tietokanta, joka on mukana eurooppalaisen tutkimusinfrastruktuurin VESPA-portaalissa (Virtual European Solar and Planetary Access). PVOL:ään raportoidut havainnot ovat näin tutkijoidenkin saatavilla.

PVOL:ään raportoiminen vaatii rekisteröitymistä. Hyväksynnän jälkeen käyttäjä saa tunnuksen palveluun ja pääsee raportoimaan omia havaintojaan. Ainakin puolenkymmentä suomalaistakin harrastajaa rekisteröitynyt palveluun.

Raportoidut havainnot on syytä varustaa joukolla lisätietoja, kuten keskimeridiaanit ja kuvaustiedot.

PVOLin Upload Image- ja kirjautumissivu.

Rekisteröityminen:
> Upload Image > Sign up
> syötä tarvittavat pakolliset ja mahdolliset vapaaehtoiset tiedot
> saat käyttäjätunnuksen hyväksynnän yhteydessä

Kirjautuminen:
> Upload Image > Log in

Havaintojen selaaminen (ei vaati rekisteröitymistä tai kirjautumista:
> Search Data

Linkkejä:
PVOL
VESPA

Taulukko

Jupiter vuosina 2023–2024

pvm      koko  kirkkaus  etelässä   korkeus   huomio
        (")  (mag)  (25° it. klo) (Helsinki)
                          
 12.4.2023  33,1  (–1,9)   13.21    37,4°   konjunktio
 5.9.2023  44,4   –2,5    5.18    45,1°   taantuva liike alkaa
 1.10.2023  47,7   -2,6    3.32    44,7°
15.10.2023  48,8   -2,7    2.31    44,2°
 3.11.2023  49,4   –2,8    0.07    43,5°   oppositio
15.11.2023  49,1   -2,7    23.09    43,0°
 1.12.2023  47,9   -2,7    21.59    42,5°
31.12.2023  44,1   –2,5    19.55    42,1°   etenevä liike alkaa
 15.1.2024  41,9   -2,3    18.58    42,3°
 1.2.2024  39,7   –2,2    17.56    42,8°
 15.2.2024  37,9   -2,1    17.08    43,5°
 1.3.2024  35,6   –2,0    16.18    44,2°
 18.5.2024  32,7  (–1,9)   13.18    48,9°   konjunktio
 7.12.2024  48,2   -2,7    0.17    51,9°   oppositio

Viittaukset

[1] Ashford, A.R. & MacRobert, A. M., 2017. Transit times of Jupiter’s Great Red Spot. Sky and Telescope.
[2] Wirtanen, P.C. & Mäkelä, V. 2022. Jupiter – raitoja ja täpliä. Zeniitti 3/2022.
[3] Wirtanen, P.C. & Mäkelä, V. 2023. Jupitersaalis 2022–2023. Zeniitti 2/2023.
[4] Planned Observations. Mission Juno.
[5] Seronik, G. & Ashford, A.R., 2017. Find Jupiter’s Moons – Interactive Observing Tool. Sky and Telescope.

Linkit

Transit times of Jupiter’s Great Red Spot
Jupiter’s Moons
Jupiterin keskimeridiaanilaskuri
Suuren Punaisen pilkun pituusaste
Taivaanvahti
Avaruus.fi -foorumi > Jupiter

Author

Kuu ja planeetat -harrastusryhmä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *