Zeniitti

Tähtiharrastuksen verkkolehti

Revontulet tulevat, oletko valmis?

Revontulet tulevat, oletko valmis?

Matti Helin

 

Noin pari vuotta sitten arvioitiin, että tuleva auringonpilkkumaksimi olisi harvinaisen rauhallinen. Laskettiin, että voi jopa käydä niin, että maksimi jää jopa vallan välistä ja siirrytään pienen pienen aktiivisuushuipun jälkeen uudelleen minimiin. Uutinen otettiin revontulibongareiden keskuudessa raskaasti. Muutaman vuoden odottamisen sijasta voidaankin kunnon revontulia odottaa vasta reilun kymmenen vuoden kuluttua.

No, onneksi Aurinko ei ollut kuullut uutista vaan sen pinnalle alkoi yhtäkkiä putkahdella pilkkuja. Ja paljon. Koronan massapurkauksia tapahtui koko ajan tihenevään tahtiin. Lopulta saapui uusi arvio tulevasta maksimista: Se tulee olemaan voimakkaampi kuin vuosikymmeniin.

Tätä kirjoittaessa Auringosta on viikon sisällä lähtenyt ainakin kolme koronan massapurkausta. Rajuimmat flare-purkaukset ovet hätyytelleet X-luokan voimakkuutta. Alkuviikossa revontulet peittivät etelässäkin yli puoli taivasta. Vielä kun tiedetään, että maksimiin on vielä aikaa vuosi-pari, revontulibongarilla on olo kuin lapsella karkkikaupassa.

Turvallisia bongausretkiä. Toivottavasti joinakin öinä olisi pilviäkin, ettei koko syksy ja talvi mene yhdeksi valvomiseksi…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *