Zeniitti

Tähtiharrastuksen verkkolehti

Verkkosivustot ja sovellukset taivaan tarkkailijan apuna

Verkkosivustot ja sovellukset taivaan tarkkailijan apuna

Matti Helin

Taivaan tarkkailusta saa eniten irti kun on varautunut hyvin ja tietää, mitä kulloinkin voi nähdä. Nykytekniikka mahdollistaa hyvin monipuoliset työkalut eri ilmiöiden ennustamiseen ja seurantaan.

Tässä artikkelissa käydään läpi muutamia eri sovelluksia ja verkkosivuja, joiden avulla eräiden taivaanilmiöiden ennustaminen ja ennakointi helpottuu. Artikkelissa mainittavat älypuhelimille asennettavat ohjelmat ovat Androidille, mutta useimmat niistä löytyvät myös ios -käyttöjärjestelmälle.

Oheiset verkkosivut ja ohjelmat eivät luonnollisesti takaa sataprosenttisesti ilmiöiden näkemistä, mutta niiden avulla pääsee jyvälle, koska ja missä ilmiöitä voisi nähdä. Ilmiöitä, joita artikkelissa käsitellään, ovat revontulet, ukkoset, planeetat, Kuu ja Aurinko sekä helmiäispilvet.

 

Revontulet

Revontulien tarkkailun avuksi löytyy esimerkiksi Googlen Play -kaupasta jos jonkinlaista ohjelmaa. Käytännössä mitään niistä ei tarvitse hankkia, vaan parempaan ennustettavuuteen pääsee tarkkailemmalla eri sivustojen tarjoamaa satelliittidataa ja keskustelua.

 

Tampereen Ursan revontuliennuste

Sivu, josta löytyy pitkäaikainen revontuliennuste sekä perustietoa tulien synnystä. Voit liittyä postituslistalle, jolloin saat uuden ennusteen sähköpostiisi välittömästi kun se julkaistaan.

Esimerkki Tampereen Ursan revontuliennustesähköpostista

 

https://jemma.mobi/mittarit 

Erinomaisen monipuolinen sivusto josta löytyy lähes kaikki tarvittava aurinkotuulen arvoista pitkän aikavälin ennusteisiin sekä vinkkejä revontulien kuvaamiseen.

Sivustolta löytyy myös muun muassa hyvää perustietoa revontulien synnystä sekä mittarien tulkinnasta.

Sivustolta löytyy myös mainio arkisto, josta voi valita haluamansa päivän viimeisen reilun parin vuoden ajalta. Arkistossa on myös linkki kyseisen päivän taivaanvahdin havaintoihin.

 

Aurorainfo.eu

Tämä sivusto on hyvin pitkälti käytännön informaatioarvoltaan samanlainen kuin jemma.mobi. Sivustolta löytää helposti aurinkotuulen arvot selkeässä graafisessa muodossa, jota on helppo hyödyntää lähituntien revontuliaktiivisuuden ennustamiseen.

Esimerkiksi aurinkotuulen magneettikentän pohjois-eteläsuuntaista komponenttia kuvava Bz -arvon tulkinta on hyvin tärkeä osata. Lyhyesti, mitä enemmän Bz on miinuksella, sitä helpommin hiukkaset pääsevät Maan magneettikentän läpi.

Lähde: https://virmalised.ee/et/

 

Kuvaajassa vihreä pystyviiva merkitsee nykyhetkeä, valkoiset pystyviivat 15 minuutin ajanjaksoa joko eteen- tai taaksepäin.

Tästä kuvasta siis nähdään, että noin kahdenkymmenen minuutin kuluttua alkaa noin 45-50 minuuttia kestävä ajanjaksi, jolloin Bz on suunnilleen arvossa -4. Tämä on kohtalaisen hyvä arvo, toki esimerkiksi 17.3.2015 suuren revontulimyrskyn aikana Bz sai jopa arvoja -23.

 

Solarham

Solarham on sivusto, jolta löytyvät helposti aurinkotuulen arvot sekä muun muassa auringon kiekko kuvattuina eri spektreissä. Näistä ehkä tarpeellisin on koronan aukot näyttävä kuva.

Koronan aukosta puhaltava aurinkotuuli saavuttaa Maan usein silloin, kun koronan aukko on kiertynyt noin 1/6 päähän auringon kiekon oikeasta reunasta.

Koronan massapurkausten havainnointiin sopivat muun muassa SOHO -satelliitin kuvat ja animaatiot sekä auringosta tulevan Röntgen -säteilyn määrän ilmoittava taulukko.

Koronan aukosta 79 saapuva aurinkotuuli puhaltaa Maahan

 

Muitakin revontuliaiheisia sivustoja löytyy varsin runsaasti, mutta yleisellä tasolla edellämainittujen neljän sivun kanssa pärjää hyvin.

 

Sosiaalinen media

Revontulikyttääjät  on aktiivinen ryhmä, jossa on uusi keskustelu joka yölle.

 

 

Ukkoset

Salamointia voi tuurilla havaita vaikka omalta kotiovelta. Kuitenkin jos käytössä on auto ja tietää, missä ja milloin ukkostaa ja mihin suuntaan ukkonen on liikkeellä, kasvaa todennäköisyys nähdä rajuilmoja huomattavasti.

Ukkosten ennustaminen

Ukkosia ei kehity tasaisesti kaikille alueille ja niiden syntyyn vaikuttavat monet asiat, kuten ylä- ja alailmakehän lämpötila, kosteus ja tuuli. Seuraavat sivut antavat jonkinlaista suuntaviivaa ukkosten havainnoinnin avuksi, mutta esimerkiksi revontuliin nähden ukkosten ennustaminen on melko paljon haastavampaa ja työläämpää.

 

http://www.estofex.org/ (European Storm Forecast Experiment)

Täältä löytyvät melko suuripiirteiset ennusteet, joita voi toki käyttää laatiessa tulevaa myrskychasea. Sivustolta löytyy myös varoitukset vaarallisiksi arvioiduista myrskyistä.

 

https://www.ventusky.com/  Ventusky web application

Tämä on hyvin monipuolinen sivusto. Sieltä löytää lähes kaiken tarvittavan muuhunkin kuin ukkosten seuraamiseen ja ennustamiseen. Muun muassa tuulen suunnan, pilvisyyden eri kerroksissa, ilmanpaineen, kosteuden… Käytännössä kaikki sään seurantaan ja lähiaikojen ennustamiseen tarvittavat tiedot löytyvät täältä. Ventusky -sääkartat löytyy myös sovelluksena puhelimelle.

 

http://www.lightningwizard.com/maps/ 

Tältä sivustolta löytyy hyvin monenlaista infoa, muun muassa kohta “Most Unstable CAPE” joka esittää ennusteen valitun ajan kohdalta. CAPE (Convective Available Potential Energy) on ilmakehän epävakautta kuvaava tunnusluku. Eli mitä suupempi CAPE on, sitä vahvempaa on noste, eli lämpimän ja kostean ilman nousu ylös, joka voi aiheuttaa ukkossolujen syntyä. Toisin sanoen, mitä suurempia CAPE -arvoja on kartalla, sitä todennäköisempää on ukkospilvien synty sillä alueella.

 

http://weatherbingo.eu/gfs/index.php

Käytännössä samankaltainen sivusto kuin edeltävä. Hyvin käyttökelpoinen kartta ukkosten ennustamiseen on “CAPE & Precip”.

 

Ukkosten seuraaminen

Kun ukkosia on syntynyt, on tärkeää tietää, minne ne ovat liikkeellä. Salamoinnin ja sadealueiden seurantaan löytyy useita verkkosivuja.

 

Ursan tutkakartta

Ursan ylläpitämä tutkakartta on erinomaisen helppo ja informatiivinen sivusto. Se näyttää sadealueiden liikesuunnan ja mahdollisen salamoinnin, kun klikkaa aktiiviseksi animaation ja salamat.

Ursan tutkakartta, jossa näkyy lounaaseen saapuva sadealue

 

Lightning maps

Täältä löytyvät salamaniskut reaaliajassa. Erittäin hyödyllinen ominaisuus on myös salamoinnin historia, eli voidaan esimerkiksi seurata, miten ukkonen on kehittynyt viime tunteina ja mihin suuntaan se on liikkeellä.

Sosiaalinen media

Myrskybongarit -ryhmässä käydään yleistä keskustelua myrskyistä ja sieltä löytyy myös päiväkohtaiset ketjut aina, kun (ukkos)myrskyjä on tulossa tai niitä on käynnissä.

 

 

 

Taivaankappaleiden ja tähdistöjen havainnointi

 

Verkosta löytyy myös suuri määrä eri sivuja, joiden avulla voi seurata ja ennustaa eri taivaankappaleiden sijainteja, kohtaamisia ja noususuuntia.

 

Tähtitaivas tänään

Ursan ylläpitämä palvelu, jossa esitetään tulevan vuoden tapahtumia taivaalla. Tällaisia ovat esimerkiksi pimennykset, meteoriparvet ja planeettojen oppositiot.

Palvelusta löytyy myös tähtikartta, johon voi asettaa haluamansa ajankohdan. Kartta näyttää tähdistöt, paljain silmin näkyvät tähdet sekä planeetat, Kuun ja Auringon paikat taivaalla.

 

Stellarium

Stellarium on monipuolinen interaktiivinen tähtikartta, joka näyttää käytännössä kaikki taivaalta löytyvät kohteet, kuten tähdet, planeetat, galaksit ja kaasusumut. Se kertoo myös laajasti tietoa eri taivaankappaleista.

Stellarium

Stellariumista on saatavilla myös mobiilisovellus parin euron hintaan.

 

Sun, Moon and Planets

Tämä on erittäin hyödyllinen sovellus, josta näkee muun muassa eri taivaankappaleiden nousu- ja laskuajat sekä suunnat ja korkeudet. Sovellus kertoo myös tulevat kuun- ja auringonpimennykset ja niiden näkyvyysalueet.

Kuvankaappaus Sun, Moon and Planets -sovelluksesta

 

The Photographer´s Ephemeris

The Photographer´s Ephemeris -sovellus (TPE) on valokuvaajalle erittäin tarpeellinen. Se näyttää Auringon ja Kuun nousu- sekä laskusuunnat kartalla. Toisin sanoen, jos haluaa vaikka kuvata nousevan Kuun tietyn rakennuksen takaa, onnistuu se tämän sovelluksen avulla helposti. Sovellus on maksullinen.

Kuvankaappaus TPE -sovelluksesta

 

Helmiäispilvien havainnointi

Talvella näkyvien helmiäispilvien ennustaminen on periaatteessa helppoa.  Jos tuuli saapuu lännestä tai luoteesta ja ilmakehän lämpötila on riittävän kylmää noin 15-25 kilometrin korkeudessa, on syytä olla valmiina.

Ilmakehän lämpötilatietoja löytyy esimerkiksi Wyomingin yliopiston sivujen kautta. Helmiäispilvien ennustamiseen kannattaa käyttää esimerkiksi Sundsvallin tietoja (havaintoasema numero 02365).

Kun katsotaan saatua dataa, on tärkeimmät tiedot korkeus ja lämpötila. Helmiäispilvet tarvitsevat noin -75, mielummin -80 astetta tai kylmempiä lämpötiloja 15-25 kilometrin korkeudessa.

Esimerkiksi 5.3.2019 luotaus kertoo, että helmiäispilviä ei tule näkymään, lämpötila ylhäällä on vain noin -65 astetta.

Luotaustieto Sundsvallin havaintoasemalta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *