Kirjaudu tai rekisteröidy

Yhteystiedot

Tähtitieteellinen
yhdistys Ursa ry

Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
avoinna arkisin 9–16
puhelin 09 684 0400
ursa @ ursa.fi

Ota yhteyttä »
Tietoa Ursasta »

Kanavat

2019

Merkuriuksen edellistä ylikulkua seurattiin Ursan tornilla 9.5.2016.

Suomessa nähdään vuoden 2019 aikana kaksi pimennystä: täydellinen kuunpimennys aamulla 21.1. ja osittainen kuunpimennys yöllä 16./17.7. Seuraava Suomessa näkyvä auringonpimennys on osittainen ja tapahtuu vasta 10.6.2021. Merkurius kulkee Auringon editse 11.11.

Keskitalven pilvisyys alkaa tilastollisesti hellittää helmikuussa. Samalla päivä alkaa pidentyä. Parhaat tähtiyöt koetaan huhtikuussa sekä syys-lokakuussa. Linnunrataa voi havaita pitkin pimeää kautta, mutta parhaimmillaan se on syystaivaalla.

Kirkkaista planeetoista Venus näkyy aamutaivaalla vuoden alussa ja uudelleen iltataivaalla loppuvuodesta. Jupiter näkyy taivaalla hyvin koko kevään ja matalalla taivaalla syksyllä. Saturnus on parhaiten näkyvissä kesäkuukausina ja on kirkkaimmillaan oppositiossa 9.7. Mars näkyy himmeänä iltataivaalla koko kevään ja nousee aamutaivaalle lokakuussa.

Revontulten määrä on matala Auringon hiipuvan aktiivisuuden vuoksi erityisesti maan eteläisimmissä osissa. Komeimpien revontulinäytösten todennäköisyys on pieni. Koronan aukoista aiheutuvia revontulia nähdään edelleen Oulun ja Jyväskylän leveyksien tuntumassa. Lapissa revontulia näkyy tasaisemmin kaikkina vuosina Auringon aktiivisuudesta riippumatta. Lapissa parasta revontuliseutua on Kilpisjärven ja Inarin korkeudella.

Vuoden näyttävimmät meteoriparvet ovat tammikuun Kvadrantidit (maksimi 4.1.), elokuun Perseidit (maksimi 13.8.) sekä joulukuun Geminidit (maksimi 14.12.). Muitakin, vaisumpia meteoriparvia näkyy ympäri vuotta, minkä lisäksi jokaisena selkeänä yönä on pimeän taivaan alla mahdollista nähdä useita satunnaisia tähdenlentoja tunnissa.

Otsakkeen kuvat: Nasa, ESA, N. Smith (Kalifornian yliopisto, Berkeley), ja The Hubble Heritage Team (STScI/AURA)