Zeniitti

Tähtiharrastuksen verkkolehti

Testissä kaksi uutuuslaajakulmaa taivaanilmiöiden kuvaajille

Testissä kaksi uutuuslaajakulmaa taivaanilmiöiden kuvaajille

Laowa 12mm vasemmalla, Sigma 14mm oikealla

Laowa 12mm vasemmalla, Sigma 14mm oikealla

Matti Helin:

Taivaanilmiöiden, tähtitaivaan ja maisemoiden kuvaajalle hyvä laajakulma on haluttu työkalu. Yksi harrastajien suuresti suosima laajakulma on Samyangin 14mm f2,8 sen edullisen hinnan, terävän kuvan, kohtalaisen valovoiman ja erittäin vähäisen koman ansiosta. Viime aikoina vastaavia laajakulmia on tullut monilta valmistajilta. Pääsin kokeilemaan niistä kahta, Laowan 12mm f2.8 ja Sigman 14mm f1,8

Tässä testissä käymme läpi objektiivien soveltuvuutta yötaivaan kuvaajalle. Testissä ei käydä läpi MTF-taulukoita tai muuta nippelitietoa, vaan tarkastelemme tutkimme asiaa käytännön kautta ja keskitymme niihin asioihin, jotka ovat tässä genressä oikeasti tarpeellisia.

Kuten yleisesti tiedetään, lähes mikä tahansa objektiivi tekee terävää kuvaa, kunhan sitä himmennetään riittävästi. Yötaivaan kuvaajalle, joka haluaa jokaisen fotonin talteen, yltiöpäinen himmentäminen ei ole vaihtoehto, vaan objektiivin tulee olla terävä heti alusta asti.

Pelkkä terävyys ei ole tae siitä, että objektiivi on soveltuva varsinkaan tähtitaivaan kuvaamiseen. Niin sanottu koma-virhe on joidenkin muuten hyvien laajakulmaobjektiivien Akilleen kantapää. Tällaisilla objektiiveilla tähdet muuttuvat kuva-alan reunoissa pistemäisistä epämuotoisiksi, usein lentävää lintua muistuttaviksi läiskiksi

Pahaa coma-virhettä kuvan vasemmassa reunassa. Tähdet ovat levinneet lähes kolmion muotoisiksi.

Pahaa koma-virhettä kuvan vasemmassa reunassa. Tähdet ovat levinneet lähes kolmion muotoisiksi.

 

 

Ominaisuudet ja ensituntumat

Laowa

  • Polttoväli                                        12mm
  • Käytettävät aukot                          2,8-22
  • Kuvakulma                                    122 astetta
  • Paino                                               609g
  • Hinta (noin)                                    999€

Ensivaikutelmaltaan objektiivi oli tutun oloinen, se toi mieleen Samyangin 14mm:n ollen tosin sitä selvästi tukevamman ja kestävämmän oloinen, metallisempi. Kuten samyang, Laowa on täysin manuaalitarkenteinen. Lisäksi aukonsäätö tapahtuu objektiivista. Arkikuvaamisessa nämä ominaisuudet hankaloittavat hieman kuvaamista, mutta maisema- ja varsinkaan yökuvaamisessa automaattitarkennuksen puute ei ole ongelma. Tarkennus kun useimmiten tehdään käsin live-näyttöä avuksi käyttäen.

Laowa ja kiinteä vastavalosuoja

Laowa ja kiinteä vastavalosuoja

Laowan etuosa on mielenkiintoinen. Siinä on kiinteä vastavalosuoja, jonka lisäksi sen päällä on hieman suurempi, irroitettava vastavalosuoja. Etulinssin suoja ajaa asiansa, mutta ainakin testikappaleessa se irtosi todella helposti. Toisin sanoen, ennemmin tai myöhemmin huolimattomampi kuvaaja (kuten allekirjoittanut) tulee hukkaaman sen melko suurella todennäköisyydellä. Objektiivin etulinssi on, kuten useimmissa kiinteissä laajakulmissa, pallomainen. Perinteisiä kierresuotimia tämän eteen ei saa. Valmistajalta tosin löytyy suodinkehys, eli jos esimerkiksi harmaasuodinta haluaa objektiivin keulille, se onnistuu kyllä.

Laowa on melko siro objektiivi

Laowa on melko siro objektiivi

Tuntumaltaan objektiivi jatkoi ulkoista vaikutelmaa, eli se oli hyvä. Tarkennusrenkaan liikevastus on sopivan jäykkä, liikerata miellyttävän pitkä ja tasainen. Tarkennusrenkaan liike pysähtyy ääripäihin, ominaisuus, josta varsinkin pimeässä on usein hyötyä. Aukonsäätörengas napsahteli hyvällä tuntumalla eikä se ollut liian herkkä.

Laowaa markkinoidaan muun muassa sen käytännössä olemattomalla kuva-alan vääristymällä. Suorat kulmat, kuten rakennusten seinät, pysyvät suorina. Se on myös tällä hetkellä ainoa 12mm laajakulma aukolla 2,8.

Sigma

  • Polttoväli                                       14mm
  • Käytettävät aukot                         1,8-16
  • Kuvakulma                                    114 astetta
  • Paino                                             1120g
  • Hinta (noin)                                  1600€

Jos oli Laowa tutun tuntuinen, niin sitä oli myös Sigma. Se muisttaa hyvin paljon omistamaani saman valmistajan 20mm f1,4:ää. Jopa niin paljon, että ensikokeilukerralla sekoitin ne keskenään. Selvisi sekin , miksi kuvakulmissa ei ollut ollut olevinaan suurempaa eroa… Jos on Sigman 20mm iso (0,95kg) sitä on myös 14mm. Erona se, että 14mm on vielä hieman suurempi, painoa on kertynyt yli 1,1 kiloa. Periaatteessa tällä ei ole sen kummempaa merkitystä, mutta suuri paino ja optiikan etupainoisuus asettavat omat haasteensa käytännön kuvaamisessa. Jalustassa ja kuulapäässä täytyy olla tukevuutta, eikä jalustaa voi kovin ylimalkaisesti asetella erikoisiin asentoihin tai -paikkoihin.

Sigman etulinssi on massiivinen

Sigman etulinssi on massiivinen

Samoin kuin Laowassa, tässäkin etuelementti on hyvin pallomainen. Suuremman valovoiman mahdollistamiseksi etulinssi on suuri. Siis Suuri. Perinteisiä suotimia ei täten tähänkään objektiiviin saa. Vastavalosuoja on kiinteä. Etulinssin suoja työnnetään vastavalosuojan ylle ja se pysyy paikoillaan tiukasti.

Tuntumaltaan Sigma on hyvä. Tarkennusrenkaan liike on pehmeää. Laowaan verrattuna tarkennusrenkaan liikevastus on hieman pienempi, eikä se pysähdy kumpaakaan ääripäähän. Tarkennusrenkaan sijainti objektiivin leveimmässä kohtaa on hyvä, mutta siihen sisältyy yksi huomioitava asia; Kun kameraa liikuttaa tai siirtää, on riskinä se, että vahingossa tarkennusrengas osuu johonkin. Toisin sanoen, tarkennus saattaa siirtyä. Tarkennuksen kohdallaan oleminen kannattaakin varmistaa aika ajoin.

Sigma on kookas objektiivi

Sigma on kookas objektiivi

Toisin kuin Laowassa, Sigmassa on automaattitarkennus, joten objektiivin käyttö arkipäiväisimmissä kuvaustilanteissa on vaivattomampaa.

Sigma on tällä hetkellä markkinoiden valovoimaisin 14mm laajakulma.

 

Käytännon kuvaamisessa

Syksyn säätila asetti melkoisia haasteita objektiivien testaamiselle. Pilviä ja sadetta riitti. Onneksi sentään muutamia pilvettömiä öitä sain kokea.

 

Laowa

Laowan käyttö kentällä oli helppoa ja luontevaa. Tarkentaminen onnistui ongelmitta eikä muussakaan toiminnassa ollut moitittavaa. Pieni koko ja paino olivat miellyttäviä.

Kuvanlaatu kokonaisuutenaan oli riittävän hyvää. Tähdet pysyivät melko pistemäisinä reunoja myöten Pientä venähtämistä oli havaittavissa, mutta koma-siivet pysyivät hyvinkin vähäisinä. Samoin tarkkuus oli hyvä, tosin reunoilla kuvanlaatu muuttui hieman pehmeämmäksi täydellä aukolla. Täydellä aukolla kuvattaessa objektiivissa oli melko reipasta vinjetointia, eli kuvan nurkat olivat tummemmat kuin keskialue. Kuitenkin himmennettäessä aukolle neljä vinjetointi väheni selvästi. Kuvanlaatu täydellä aukolla oli kokonaisuutena hyvä.

Rajaus oikeasta kulmasta

Rajaus oikeasta yläkulmasta

 

Objektiivi kesti vastavaloa hyvin, mutta hieman sivusta tuleva valo teki joskus kohtalaisia linssiheijastumia. Toisin sanoin, jos aurinko, kuu tai vaikkapa katuvalo on näkyvillä, kannattaa olla tarkkana. Pallomaisella etulinssillä varustetuilla objektiiveilla kuvattaessa valonlähteen ei nimittäin tarvitse edes olla kuvassa ja se saattaa silti aiheuttaa heijastumia. Tämä ongelma tuli havaittua molemmilla objektiiveilla.

Erittäin laaja kuvakulma mahdollistaa esimerkiksi sateenkaarten ja laaja-alaisten haloilmiöiden tallentamisen.

Laowa aukolla 4, rajaus kuvan keskeltä. Kontrasti ja tarkkuus ovat todella hyviä.

Laowa aukolla 4, rajaus kuvan keskeltä. Kontrasti ja tarkkuus ovat todella hyviä.

 

 

Sigma

Sigma toimi kentällä myös ilman suurempia ongelmia. Kuvanlaatu oli yllättävän hyvää jo heti täydestä aukosta saakka. Mainittavia vääristymiä ei ollut. Tähdet kuvaantuivat melko pistemäisinä jopa ihan kulmissa, tosin pientä komavirhettä ja venymistä näkyi. Tämä oli kuitenkin käytännössä niin vähäistä, että sen suhteen en vaivaisi asialla päätäni.

Vähäistä comaa, rajaus vasemmassa nurkassa

Vähäistä komaa, rajaus vasemmassa nurkassa

Vastavalon sieto oli ehkä hieman heikompi kuin Laowalla, mutta suurempia ongelmia tästäkään ei koitunut. Sivusta, läheltä kuva-alan reunaa tuleva valo tuotti välillä ongelmia linssinheijastusten muodossa. Samoin kuin Laowalla kuvattaessa, tämä kannattaa ottaa huomioon.

Terävyys oli todella hyvää jo täydellä aukolla. Toisin sanoen, aukko 1,8 on täysin käyttökelpoinen tähtitaivaan kuvaamisessa. Vertailun vuoksi Sigman 20mm f1,4 täytyy himmentää noin aukolle 2,2, jotta päästään vastaavaan laatuun. Sigma vinjetoi täydellä aukolla suunnilleen yhtä paljon kuin laowa. Himmennettynä aukolle 2,8 vinjetointi väheni huomattavasti.

100% rajaus kuvan keskeltä, täydellä aukolla. Vaikuttavaa.

100% rajaus kuvan keskeltä, täydellä aukolla. Vaikuttavaa.

 

Revontulet 7-8.11, objektiivien kanssa tositoimiin

 

Marraskuun alussa saatiin kokea syksyn rajuin revontulimyrsky. Kun vielä sääkin suosi, oli käsillä todellinen tulikoe objektiiveille.

Lyhyesti sanottuna, kumpikin optiikka toimi revontulten kuvaamisessa niin hyvin kuin vain toivoa sopi. Käyttö oli helppoa ja varmaa ja kuvanlaatu molemmissa täydellisen käyttökelpoista suuriinkin printteihin. Laaja kuvakulma oli omiaan tallentamaan tällaisen yli puolen taivaan alueelle levinneen revontulimyrskyn.

Sigma toimii. F2, 2,5 sekuntia, iso 1250

Sigma toimii. F2, 2,5 sekuntia, iso 1250

Mutta ei niin hyvää, ettei jotakin pahaakin. Lähes täysi kuu tuotti ongelmia. Lähellä kuva-alan reunaa ollessaan kuun loiste aiheutti välillä punertavan hunnun kuviin. Molemmilla objektiiveilla sai aikaan kohtalaisen linssiheijastuksen, kun kuu oli sopivassa kohdassa kuva-alaa ja jopa ollessa kuva-alan ulkopuolella. Kuten aiemmin tuli mainittua, tämä on hyvin tyypillistä kaikille laajakulmille, joissa on pallomainen etulinssi.

Etuelementti oli molemmissa myös altis tiivistyvälle kosteudelle. Tämä, yhdistettynä kuun loistoon, aiheutti lopulta todella selvää kuvanlaadun heikkenemistä. Tästä syystä ehdoton lisävaruste onkin jonkinlainen lämmityslaite. Helpoin tapa saada objektiivi lämpimäksi ja täten huuruttomaksi, on kemiallinen kädenlämmitin. Lämmittimiä löytyy myös sähkökäyttöisinä.

Kosteuden tiivistyminen etulinssille aiheuttaa hunnun kuun ympärille

Kosteuden tiivistyminen etulinssille aiheuttaa hunnun kuun ympärille

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Seitsemästä pystykuvasta pehty panoraama. Laowa 12mm, f4, 8sek, iso 2500. Kuvanlaatu vähintäänkin riittävää...

Seitsemästä pystykuvasta tehty panoraama. Laowa 12mm, f4, 8sek, iso 2500. Kuvanlaatu vähintäänkin riittävää… Klikkaa kuvaa nähdäksesi sen suurempana.

.

Loppusanat

 

Kuten ylläolevasta tekstistä ilmenee, kumpikin objektiiveista soveltuu hyvin yö- ja maisemakuvaajille. Suurempia sudenkuoppia ei löytynyt kummastakaan. Objektiivit olivat kuitenkin mielestäni hieman erilaiseen käyttöön soveltuvia.

Sigma on suuremman valovoimansa ansiosta parempi vaihtoehto, kun kuvataan vaikkapa hyvin pimeissä olosuhteissa linnunrataa tai toisaalta, nopeasti liikkuvia revontulia. Samoin objektiivin terävyys oli hieman parempi käytettäessä aukkoja 2.8-4.

Laowan etuna on pienempi koko ja paino sekä selvästi edullisempi hinta. Pienempi paino mahdollistaa ainakin omassa kuvaamisessa kameran helpomman ja vaivattomamman liikuttelun ja jalustan asettelun hieman erikoisimpiin asentoihin. Suurin aukko 2,8 on toki pienempi kuin Sigmassa, mutta useihin tilanteisiin riittävä.

Yksi asia, jota testissä ei päästy kokeilemaan, on toimivuus pakkasella. Oletettavasti molemmat toimivat ongelmitta, mutta toisaalta, yllätyksiäkin voi tulla vastaan. Esimerkiksi Samyang 14mm tarkennusrengas muuttui kovassa pakkasessa melkoisen tahmeaksi käyttää.

Mutta. Kumman näistä kannattaisi valita? Mahdoton kysymys ratkaistavaksi. Sigman etuna on terävyys- ja valovoimaetu, Laowan taas hieman laajempi kuvakulma, pienempi koko ja edullisempi hinta. Jokaisen tulisikin tehdä omat painotukset näistä asioista ja valita sen mukaan. Molempia uskaltaa suositella varauksetta.

 

Sigma

+valovoima

+kuvanlaatu heti täydestä aukosta lähtien

+vähäiset vääristymät

+laadukas rakenne

+hyvä linssinsuojus

+/-tarkennusrenkaan toiminta

-alttius heijastuksille tietyin varauksin

-paino

-hinta (varauksin)

 

Laowa

+kuvanlaatu

+vähäiset vääristymät

+laadukas rakenne

+tarkennusrenkaan toiminta

+koko ja paino

+kohtalainen hinta

+/- täysin manuaalinen

-alttius heijastumille tietyin varauksin

-etulinssin suojus

-nurkkien hienoinen pehmeys täydellä aukolla

 

 

Lähteet

https://www.sigmaphoto.com/14mm-f1-8-dg-hsm-a

Laowa 12mm f/2.8 Zero-D

 

Kiitokset mahdollisuudesta testata objektiiveja:

Foka Oy, Sigma

http://www.foka.fi/store/sivu/Yhteystiedot/11

 

T:mi Teknofokus, Laowa 

http://www.teknofokus.fi/Teknofokus.htm

 

Kaikki kuvat: Matti Helin. Testattu käyttäen Nikonin kinokennoista järjestelmäkameraa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *