Zeniitti

Tähtiharrastuksen verkkolehti

Kaksosten tähtien peittymissarjat

Kaksosten tähtien peittymissarjat

Matti Suhonen:

Kaksosten tähtien peittymissarjat

Tutkin aikaisemmin tänä vuonna, miten Jousimiehen tähdistön tähdet peittyvät pitkän ajan kuluessa. Tällöin mielenkiintoisin tapaus oli delta Sagittarii -tähti. Tähti peittyi ajanlaskumme alkuaikoina lähes sata kertaa vuosisadassa. Myöhemmin peittymiset harvenivat. 2700-luvun jälkeen peittymisiä ei enää tapahdu. Syynä peittymisten päättymiseen on prekessio ja tähden ominaisliike. Suomessa tähti peittyi vuonna 1913.

Vuoden 2019 Tähdet-vuosikirjan tähdenpeittojen taulukkojen valmistelun yhteydessä selvisi, että Kaksosten tähdetkin ansaitsevat peittymissarjojen tarkastelun.

Tejat

Kirkkain Suomessa vuonna 2019 peittyvä tähti on Kaksosten myy-tähti eli Tejat. Se on 0,8 astetta ekliptikan eteläpuolella ja 95,6 astetta ekliptikan ja ekvaattorin leikkauspisteestä. Tähti on 272 valovuoden etäisyydellä oleva muuttuva kaksoistähti. Tähden kirkkaus muuttuu noin 0,3 magnitudin verran. Järjestelmään kuuluu kaikkiaan kolme tähteä.

Nykyinen peittymissarja

Tejatin nykyiset peittymiset alkavat vajaan vuoden kuluttua. Peittymissarjaan kuuluu 19 peittymistä, jotka tapahtuvat 17 kuukauden aikana. Ensimmäinen mahdollinen peittyminen tapahtuu 29.10.2018 etelänavan eteläpuolella eli tähden Kuun taakse aikaansaama varjo ei ylety Maan pinnalle. Etelänavalla tähden ja Kuun pohjoisreunan väli on seitsemän kaariminuutin suuruinen. Mahdollista havaitsijaa häiritsee lisäksi se, että tähti on etelänavalla 22,5 astetta horisontin alapuolella.

Seuraavan kerran Tejat peittyy vajaan kuukauden kuluttua, 25.11.2018 (kuva 1). Peittymisalue on Australian eteläkärjen ja Etelämantereen välissä. Peittyminen tapahtuu Tasmaniassa pimeän aikaan sekä Uudessa Seelannissa hämärän aikaan. Esim. Hobartissa, Tasmaniassa Tejat peittyy lähellä Kuun pohjoista reunaa. Sivuavan peittymisen pohjoinen reuna kulkee Tasmanian ja Australian välisessä salmessa. Peittymisalueen eteläreuna sivuaa Etelämantereen rannikkoa Kuun nousun ja laskun aikana.

Tähden myy Geminorum, Tejat ensimmäisen havaittavan peittymisen näkyvyysalue 25.11.2018. Tejat peittyy Tasmaniassa, Uudessa Seelannissa ja Etelämantereen rannikolla sekä näiden välisellä merellä. Sivuavan peittymisen pohjoinen raja kulkee Australian ja Tasmanian sekä Uuden Seelannin Etelä- ja Pohjoissaaren välissä.

Kuva 1. Tähden myy Geminorum, Tejat ensimmäisen havaittavan peittymisen näkyvyysalue 25.11.2018. Tejat peittyy Tasmaniassa, Uudessa Seelannissa ja Etelämantereen rannikolla sekä näiden välisellä merellä. Sivuavan peittymisen pohjoinen raja kulkee Australian ja Tasmanian sekä Uuden Seelannin Etelä- ja Pohjoissaaren välissä.

Peittymisalue siirtyy

Peittymisalueet siirtyvät Australiasta ensiksi Afrikan ja Etelä-Amerikan väliin Atlantille ja palaavat Australiaan maaliskuussa 2019. Kesällä 2019 peittymisalue siirtyy päiväntasaajan lähelle. Euroopassa peittyminen tapahtuu vasta 16.11.2019 (kuva 2). Tämä peittyminen näkyy myös Suomessa. Seuraavat peittymiset kiertävät pohjoista lauhkeaa vyöhykettä. Peittymiset päättyvät arktisella alueella 31.3./1.4.2020. Tämä viimeinen peittyminen näkyy Pohjois-Suomessa.

Myy Geminorum -tähden, Tejat peittyminen näkyy 16.11.2019 Pohjois-Amerikan itärannikolla, Euroopassa ja osassa Aasiaa.

Kuva 2. Myy Geminorum -tähden, Tejat peittyminen näkyy 16.11.2019 Pohjois-Amerikan itärannikolla, Euroopassa ja osassa Aasiaa.

Seuraava peittymissarjat

Tejat-tähden uusi peittymissarja alkaa yhdeksän vuoden kuluttua, 23.3.2029. Peittymiset näkyvät aluksi vain Kanadan arktisella alueella. Jo seuraava peittyminen 19.4.2029 näkyy Suomessa. Se on samalla ainoa Suomessa näkyvä peittyminen. Näkyvyysalueet siirtyvät vähitellen eteläiselle pallonpuoliskolle. Viimeinen peittyminen tapahtuu 24.8.2030 Etelä-Afrikan ja Etelämantereen välisellä merellä.

Tejat-tähden peittymissarjoista joka toinen alkaa pohjoiselta arktiselta alueelta ja joka toinen Etelämantereen tuntumasta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *