Zeniitti

Tähtiharrastuksen verkkolehti

Kerhoseminaari 2016: Nuorisotoimintaa ja tähtiharrastuspäivää

Kerhoseminaari 2016: Nuorisotoimintaa ja tähtiharrastuspäivää

Antti Halava esitelmöimässä Kerhoseminaarissa 2016.

Antti Halava esitelmöimässä Kerhoseminaarissa 2016. Kuva: Juha Ojanperä.

Veikko Mäkelä:

Kerho- ja yhdistystoiminnan perinteinen viikonloppuseminaari pidettiin 29.-31.1.2016 Tähtikallion havaintokeskuksessa. Alun perin seminaarin piti olla jo marraskuussa, mutta se siirtyi erinäisten syiden vuoksi näin vuoden alkuun.

Liukas keli tuotti hiukan haasteita, mutta tapahtumaan osallistui paikan päällä kaikkiaan 14 henkeä. Lisäksi seminaaria jatkettiin etäyhteyksiin internetiin. Virtuaalitarjontaa seurasi arvioiden mukaan 5–10 henkeä.

Etäyhteydet olivat vielä hiukan spontaanisti pystytettyjä kokeiluja ja näistä tiedottaminen jäi myöhäiseen vaiheeseen. Tarjolla oli upstream-suoratoistolähetys Warkauden Kassiopeian sivuston kautta, Periscope-lähetyskokeilua, Irc-kanava sekä Facebook-tapahtumasivu. Myös Skype-valmiudet olivat olemassa. Etäyhteyksiä kokeiltiin nyt toista kertaa seminaarissa. Opimme näistä paljon ja todennäköisesti seuraavan kerran olemme vahvemmin jo ennakkoon liikkeellä. Puhuttiin myös mahdollisuudesta järjestää jotain työpajoja lähes täysin virtuaalisesti.

Seminaari tarjosi kaksi mielenkiintoista sisältöaihetta. Ursan nuorisotoiminnan koordinaattori Antti Halava kertoi Ursan nuorisokerhoissa tehdystä opetuskokeilusta ja sen tuloksista. Ytimenä oli, kuinka saada nuoret motivoitumaan ja innostumaan uuden oppimisesta. Kuulimme myös Ursan kerhojen ajankohtaisesta tilanteesta. Näistä on mahdollisesti tulossa artikkeli Zeniitti-lehteen keväämmällä. Antin haastattelu löytyy uusimmasta Zeniitin numerosta (1/2016).

Puhuimme myös valtakunnallista harrastus- ja yleisötapahtumista. Erityisesti tähtiharrastuspäivästä heräsi uusia ajatuksia. Siinä tullaan painottamaan tähtiharrastuksen tunnetuksi tekemistä. Tapahtuma voisi tulevaisuudessa olla, ei vain yhdistysten vastuulla, vaan myös riviharrastajat voisivat osallistua tapahtumaan kertomalla tutuilleen ja naapureille tähtiharrastuksesta ja levittämällä omia harrastuskokemuksia sosiaalisessa mediassa. Tästä on tarkoitus kertoa keväällä Zeniitti-lehdessä.

Seminaarissa käytiin myös perinteinen esittely- ja kuulumiskierros. Tapahtumassa tarkasteltiin myös tähtiharrastuksen vuosikalenteria, mitä muita tapahtumia on tulossa ja mihinkin aikaan. Veikko Mäkelä kertoi lyhyesti Kanboard-projektinhallintatyökalusta, josta voisi olla hyötyä myös yhdistyksille.

Kerho- ja yhdistystoimintajaosto valmistautui ensimmäisenä ryhmänä toteuttamaan Ursan organisoituneen harrastuksen uusia toimintaperiaatteita. Ryhmän toiminnasta alkuun vastuuta ottavat Matti Salo yhdyshenkilönä, Mika Aarnio, Harri Haukka, Jani Helander sekä Veikko Mäkelä. Kaipaamme joukkoon vielä jotain asiantuntijaa yhdistyslakiasioissa. Toiminnan päivityksen yhteydessä ryhmän www-sivuja uusitaan. Asiasta tiedotetaan heti kun saamme asiat käyntiin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *