Zeniitti

Tähtiharrastuksen verkkolehti

Me olemme kaikki tähtiainesta

Me olemme kaikki tähtiainesta

Eeva-Kaisa Ahlamo

 

Henkilökuva: Jere Saarinen

Turun alueen tähtiin tuijottelu sai vuonna 2023 melkoisen piristysruiskeen, kun Turun Ursan aktiivi Jere Saarinen innostui pitämään omia tähtinäytöksiä ympäri Maskua. Motivaatio näytöksiin syntyy kävijöiden innostuksesta, jutustelusta, kysymyksistä ja ahaa-elämyksistä. Akkuja Jere lataa Turun Ursan kerhoilloissa perjantaisin.

Jere ja putkipatteri, johon yhdistettynä myös parhaan ystävän putki.

Kaikki alkoi pienestä Orion Starblast 4,5” pöytäputkesta, jonka Jere hankki käytettynä loppukesästä 2022. Putki oli hänen mielestään sympaattinen ja mukava, kun se on helppo kuljettaa. (Jere on pitkän linjan harrastaja ja hänellä on useita kaukoputkia.) Tuolloin hän ei vielä arvannut, kuinka suuresti juuri tuo kaukoputki hänen elämäänsä muuttaisi. Jere kertoo:

– Tapasin töissä erään kaverin ja sovimme, että käyn heillä kotona pitämässä pienen tähtinäytöksen Starblastilla. Paikalla olisi isä ja kaksi ala-asteikäistä nuorta poikaa. Näin ilta alkoi. Sataa vettä ja todella synkät pilvet noin kello 18, kun olen ajamassa kohteeseen. Sääennuste oli kuitenkin luvannut hyvää iltaa… Sitä oli kyllä vaikea uskoa, kun taisi muutama salaman välähdyskin näkyä, oli syyskuu silloin. Siinä sitten odoteltiin kelin para­ne­mista teen ja pienen herkkupalan äärellä, tietysti juteltiin arkisista per­he­asioista, ja jonkun verran myös tähti­harrastuksesta. Melko nopeasti taivas selkeni todella kirkkaaksi tähti­taivaaksi, ja aloimme tutustua kii­ka­reihin ja kaukoputkeen. Olimme päässeet vasta alkuun havaitsemisessa, kun paikalle pölähti lisää väkeä. Siis olikin puskaradio toiminut hyvin, kun paikalle saapui perheen isän siskoja ja veljiä perheineen. Tämä oli aikamoinen yllätys mi­nulle, mutta todella nopeasti huomasin ta­pah­tumien käänteen olevan vain parasta mitä voi tapahtua. Ilta oli menestys ja äärim­mäisen mukava kokemus, se vedettiin käy­tän­nössä ihan fii­lis­pohjalta.

Nälkä kasvaa syödessä, ja hyvästä kokemuksesta rohkaistuneena Jere alkoi tarjota tähtiharrastusaiheisia esitelmiä, iltoja ja elämyksiä eri tahoille. Tämä poiki mm. parikin keikkaa Maskun ja Lemun kirjastojen Kepler 62 -kirjakerhoihin kertomaan eksoplaneetoista ja esitelmiä seurakunnan eläkeläiskerhoihin. (Ensimmäisen kerran jälkeen sana hienosta esityksestä kiiri, ja jälkimmäisellä kerralla eläkeläisiä oli Jereä kuuntelemassa yli 50 – kaikkien aikojen ennätys kyseisessä kerhossa.)

Helmikuussa 2023 taivaalla näkyi myös komeetta C/2022 E3 (ZTF), eli median tituleeraama “Vihreä kuula”. Kun komeetta oli kirkkaimmillaan, Jere piti viikon ajan tähtinäytöksiä iltaisin Maskun kirkolla.

Varovainen kurkistus putkeen Lemun kirkolla tähtinäytöksessä. “Jotenkin ihan pienet on niin söpöjä, kun katselevat okulaariin varovasti kurkistaen ja sanovat hellästi waaaau!”

Kävijöitä oli viikon aikana noin sata, vaikka sää ei suosinutkaan kuin osan päivistä. Toki Jere oli paikalla myös pilvisinä iltoina ja jutusteli kävijöiden kanssa. Lauantaina paikalla oli lähes 40 ihmistä, ja kiirettä pukkasi neljän kaukoputken ja kiikareiden kanssa. Suntio onneksi oli lauantaihin mennessä kuullut Jeren puheita jo sen verran useasti, että pystyi auttamaan esittelyssä.

Kesän aikana oli aikaa omillekin havainnoille aurinkohavainnoinnin muodossa. Samalla alkoi myös putkien tuunailu. Turun Ursan kautta saadun parhaan ystävän kanssa Jere alkoi printtailla kaukoputkiinsa tarroja, joissa on erilaisia iskulauseita. (Esim. “La dolce vita!”, “Visual astronomy is a way of life” ja “Space… the final frontier. These are the voyages of the deep space exploration telescope “STARDUST JS 2007” Its mission: To explore night sky with new people all over the planet / To boldly look where they haven’t looked before!”) Pieni kumiankka on kulkenut myös mukana alusta asti, ja se onkin muodostunut Jeren tavaramerkiksi vähän kaikessa, mihin hän koskee.

Iltojen jälleen pimennyttyä tähtinäytöskausi alkoi taas. Syksyllä Jere lupasi pitää tähtinäytöksiä joka lauantai Maskun, Lemun ja Askaisten kirkoilla. Syksyn säät tietysti ovat mitä ovat, joten kunnollisia kirkkaita iltoja sai odottaa. Silti kävijöitä riitti lähes kaikkiin näytöksiin. Jere lisäsi panoksia myös hankkimalla tori.fi:stä käytettyjä halpoja kaukoputkia, jotka tuunailee kuntoon ja myy eteenpäin ilman voittoa. Esim. eräästä Maskun tähtinäytöksestä Jere kertoo:

– Illan paras tapahtuma: Maskussa on nyt uusi tähtiharrastajan alku, Asta-niminen nuori neiti, 12v. Tytön iskä osti kaukoputken, jonka olin laittanyt ystäväni kanssa hyvään kuntoon. Iskä osti vielä planisfäärinkin. Asta istui auton takapenkillä oma kaukoputki sylissä ja näytti siltä, ettei voinut uskoa tätä tilannetta todeksi. Hän tuli kotialueen tähtinäytökseen ja lähtee sieltä oman kaukoputken kanssa, josta oli haaveillut jo jonkin aikaa!

Jere toimii aktiivisena siis myös Turun Ursassa, joten perjantaisin hän tuo putkipatteristonsa Iso-Heikkilään tähtinäytösten toivossa. Hän on saanut hankittua Turun Ursaan useita uusia jäseniä, myös aktiivijäseniä. Jeren ilo ja innostus tarttuu herkästi kuulijaan, ja hänellä on taito kertoa asioista selkeästi kaikenikäisille vauvasta vaariin. Hän on myös vieraillut ihmisten kodeissa näyttämässä, miten se joululahjaksi saatu kaukoputki toimiikaan käytännössä. Onkin hämmentävää huomata, miten valtavan paljon yksi ainoa innostunut ihminen voi saada aikaan lyhyessä ajassa. Tällaiset ihmiset ovat yhdistyksille kullan arvoisia!

Jeren lemmikkipapukaija Goku tarkistaa jokaisen kaukoputken.

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *