Zeniitti

Tähtiharrastuksen verkkolehti

Lukijoiden kuvia – revontulia, haloja ja komeetta Catalina

Lukijoiden kuvia – revontulia, haloja ja komeetta Catalina

Kari Kalervo lähetti Zeniitin toimitukselle tekemänsä gif -animaation, josta välittyy talvinen tunnelma todella hienosti! Kuvassa on etualalla lumisadetta ja taustalla kelohonka ja tähtitaivas.

Kari kertoo kuvastaan seuraavasti:

Tähtiä kuin lumihiutaleita

Eräällä retkelläni huomioni kiinnittyi valokuvaukselliseen kelohonkaan. Vanha puu oli seissyt paikallaan kenties vuosisatoja. Sen elämän varrelle on varmasti mahtunut monenlaista tuiskua ja tuiverrusta. Samaan pitkään talviyöhönkin on sattunut lumisadetta ja tähtien tuiketta. Nappasin puusta pikaisesti kuvan kirkkaassa päivänvalossa ja jatkoin matkaani.

Myöhemmin minua alkoi mietityttää nuo tuiskut ja tähtiyöt. Voisiko ne yhdistää samaan valokuvaan, ja miltä lopputulos näyttäisi?

Kuukausia myöhemmin kuvasin tähdet selkeässä säässä ja sitten lumihiutaleet yöllisessä lumipyryssä kameran salamaa apuna käyttäen. Lopuksi yhdistin aikaansaannokset.

Kelon edessä olevat valopisteet ja pallukat ovat tietenkin lunta. Taivaalla on sekaisin tähtiä ja lumihiutaleita, mutta niitä on vaikea erottaa toisistaan. Suurin osa taivaan valopisteistä on kuitenkin tähtiä. Kuvan yläosaan kätkeytyy puolittain oksien taakse peittyvä Kassiopeian tähdistö.

Tähtiä ja lumihiutaleita 1.2.2014. Kuva: Kari Kalervo.

Tähtiä ja lumihiutaleita. Kuva: Kari Kalervo.

Rami Saarikorpi lähetti kuviaan 7./8.10.2015 revontulista Zeniitin toimitukselle. Alla Ramin kuvia:

Komeetta C/2013 US10 (Catalina) on ilahduttanut taivaantarkkailijoita keskitalven aikana. Veli-Pekka Hentunen Varkaudesta on kuvannut tätä komeettaa 27.12.2015.

Komeettahavainnostaan Veli-Pekka kertoo seuraavasti:

Ohessa Härkämäellä 27.12.2015 klo 4.42 Suomen aikaa ottamani CCD-kuva Catalina-komeetasta Härkämäen tähtitornilta. Kuva on otettu Härkämäen Meade16″ ACF-putkella, valotus 10x200s Luminance-filtterillä. Kohde oli vielä tuolloin melko alhaalla itätaivaalla. Taivas oli hieman utuinen ja taivaalla loisti täysikuu, joten olosuhteet eivät olleet aivan parhaat mahdolliset.

Komeetta C/2013 US10 (Catalina) kuvattuna 27.10.2015. Kuva: Veli-Pekka Hentunen.

Komeetta C/2013 US10 (Catalina) kuvattuna 27.10.2015. Kuva: Veli-Pekka Hentunen.

Myös Timo Kantola Pieksämäeltä on havainnut tätä komeettaa 27.12.2015. Tavallisten kuvien lisäksi Timo on tehnyt kuvistaan myös animaation. Katso Timon kuvat komeetasta alla:

Sydäntalven tienoilla havaittiin yleisesti jääsumuhaloja eri puolilla Suomea. Esimerkiksi Ari Laine Lahdesta havaitsi komean, harvinaisia halomuotoja sisältäneen jääsumuhalonäytelmän Lahdessa 29.12.2015. Näytelmässä olivat mukana 22 asteen rengas, 22 asteen ylläsivuava kaari, auringonpilari ja Moilasen kaari. Alla Arin kuvia tästä halonäytelmästä:

Lukijoiden kuvia -palstan koostaminen ja toteutus: Juha Ojanperä

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *