Zeniitti

Tähtiharrastuksen verkkolehti

Eta Carinae kirkastuu eteläisellä taivaalla

Eta Carinae kirkastuu eteläisellä taivaalla

Juha Ojanperä:

Eteläisellä taivaalla Kölin (Carina) tähdistössä sijaitseva Eta Carinae -tähti on kirkastumassa. AAVSO:n havaintojen mukaan tähti on nyt kirkkaampi kuin koskaan vuoden 1863 jälkeen! Nyt tähden kirkkaus on noin 4,5 magnitudia.

Eta Carinae kuuluu harvinaiseen muuttuvien tähtien luokkaan, joka tunnetaan nimellä kirkkaat siniset muuttujat, LBV (Luminous Blue Variables). Tähti on 4 miljoonaa kertaa Aurinkoa kirkkaampi ja 120 kertaa massiivisempi kuin Aurinko. Tähden uskotaan olevan vahva supernovakandidaatti lähitulevaisuudessa.

Tähdessä tapahtui purkaus tai useita purkauksia 1830 ja 1840 -luvuilla. Tuolloin tähti kirkastui ajoittain parhaimmillaan magnitudiin +1. Kaikkien aikojen huippukirkkautensa tähti saavutti vuonna 1843, jolloin tähden kirkkaus oli peräti -1 magnitudia. Tuolloin tähti loisti hetken yhtä kirkkaana kuin Sirius! Ennen purkauksia ja kirkastumisia tähden kirkkaus vaihteli epäsäännöllisesti kahden ja neljän magnitudin välillä.

Purkauksissa tähden ympäristöön levisi materiaa, joka tunnetaan nykyään Hominculus -sumuna. Huippukirkastumisen jälkeen tähti alkoi himmentyä nopeasti ja se hävisi näkyvistä paljain silmin vuonna 1863. Tämän jälkeen tähti pysyi himmeänä, kahdeksan magnitudin kohteena, mutta se on alkanut hitaasti kirkastua 1950 -luvulta alkaen. Tähti kirkastui jälleen paljain silmin nähtäväksi joskus 1970 -luvulla. Tähti on tämän jälkeen jatkanut kirkastumistaa, ja on nyt kirkkaampi kuin 151 vuoteen!

Linkit:

AAVSO:n artikkeli Eta Carinaesta

Keskusteluketju Eta Carinaesta AAVSO:n foorumilla

Eta Carinaen valokäyrä viimeisen 60 vuoden ajalta. Kuva: AAVSO.

Eta Carinaen valokäyrä viimeisen 60 vuoden ajalta. Kuva: AAVSO.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *