Zeniitti

Tähtiharrastuksen verkkolehti

EE Cephein pimennys elo-lokakuussa 2014

EE Cephein pimennys elo-lokakuussa 2014

Juha Ojanperä:

Kefeuksen tähdistössä sijaitsevassa EE Cephei -tähdessä tapahtuu pimennys elo-lokakuussa 2014. Pimentyminen on havaittavissa visuaalisesti suurilla kaukoputkilla, mutta aivan erityisesti pimennyksestä kaivataan fotometrisiä havaintoja. Pimennyksestä kertoi Amerikkalainen muuttuvien tähtien havaitsijoiden järjestö AAVSO tiedotteessaan.

Vasemmalla valokäyrä vuoden 1997 pimennyksestä (Mikolajewski & Graczyk 1999) ja oikealla valokäyrä vuoden 2003 pimennyksestä (Mikolajewski et al., 2005a).

Vasemmalla valokäyrä vuoden 1997 pimennyksestä (Mikolajewski & Graczyk 1999) ja oikealla valokäyrä vuoden 2003 pimennyksestä (Mikolajewski et al., 2005a).

EE Cephei on Epsilon Aurigae -tähden kaltainen pimennysmuuttuja, jossa kaksi tähteä kiertää toisiaan aiheuttaen pimennyksiä tietyin väliajoin. Tämän kaltaisissa tähtijärjestelmissä erikoista on se, että keskustähteä kiertävä pienempi tähti on pölykiekon peitossa. Lisäksi EE Cephei on myös niin sanottu Be -tähti, eli kirkas ja kuuma B -spektriluokan tähti, jonka spektrissä on emissioviivoja.

EE Cephei on pitkäjaksoinen pimennysmuuttuja, sen jakson pituus on 5,6 vuotta. Tähden pimennyksen odotetaan alkavan heinäkuun lopussa. Pimennys kestää aina lokakuulle asti, ja AAVSO neuvoo seuraamaan tähteä vähintään lokakuun loppuun. Tänä aikana tähteä kannattaa havaita päivittäin, jotta tähden valokäyrä saataisiin määritettyä mahdollisimman tarkasti.

Tähden kirkkaus on normaalisti 10,8 magnitudia, mutta pimennysten aikana sen kirkkaus putoaa 0,6 – 2,0 magnitudia. Kirkkauden muutoksen suuruus vaihtelee pimennyksestä toiseen.

Pimennyksen havaitseminen on mahdollista myös visuaalisesti, joskin muutos on aika pieni. Erityisesti pimennyksestä kaivataan fotometrisiä mittauksia. Mittausten perusteella on AAVSO:n mukaan mahdollista määrittää pimentävän kiekon koko, muoto sekä sen rataparametrit. Tähdestä tehdyt havainnot raportoidaan AAVSO:lle.

EE Cephein pimennystä havaitsemassa on koko joukko sekä tähtitieteen ammattilaisia sekä valtava joukko harrastajia. Pimennystä varten AAVSO on avannut oman kampanjasivunsa tapahtumaan liittyen. Sivuilta löytyy tietoa tähdestä sekä havainto-ohjeita ja vinkkejä.

» AAVSO:n tiedote pimennyksestä

» AAVSO:n kampanjasivu pimennykseen liittyen

» AAVSO:n nettisivut

Viitteet:
Mikolajewski, M., and D. Graczyk. “Is the eclipsing variable EE Cep a cousin of ε Aur?.” Monthly Notices of the Royal Astronomical Society 303.3 (1999): 521-524.

Mikolajewski, M., et al. “Preliminary Photometric Results for the 2003 Eclipse of EE Cep.” Astrophysics and Space Science 296.1-4 (2005): 445-449.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *