Zeniitti

Tähtiharrastuksen verkkolehti

Kaikkien aikojen halohuhtikuu!

Kaikkien aikojen halohuhtikuu!

Juha Ojanperä:

Halohuhtikuu on onnellisesti takanapäin ja halohavaintoja kertyikin huhtikuun aikana kiitettävä määrä! Huhtikuulta yksittäisiä havaintoja kertyi 744 kappaletta, mikä on suurin havaintomäärä, mikä Taivaanvahdin olemassaolon aikana järjestettyjen halohuhtikuu -havaintokampanjoiden aikana on kerätty tähän mennessä!

Alla olevassa taulukossa on vertailtu kolmen viime vuoden halohuhtikuu -havaintokampanjoiden yksittäisten havaintojen määriä:

 • Halohuhtikuu 2012: 489
 • Halohuhtikuu 2013: 328
 • Halohuhtikuu 2014: 744

Huhtikuulta havaintoja kertyi vaihtelevasti eri puolilta Suomea. Suurin osa havainnoista tehtiin Etelä-Suomen ja Länsi-Suomen alueella. Pohjoisessa ja idässä on paikoin alueita, joilta ei saatu lainkaan havaintoja. Haloja havaittiin huhtikuussa lähes jokaisena päivänä jossain päin Suomea, ainoastaan kahdelta päivältä (13. ja 21.4.) ei saatu lainkaan havaintoja. Halopäiviä koko maassa oli siis 28 kappaletta. Kuun ympärillä haloja nähtiin koko Maassa neljänä yönä, eli halopäiviä ja -öitä oli koko Maassa yhteensä 32. Havaintojen kertymä kuun aikana oli melko epätasainen: havaintoja tehtiin runsaasti alkukuusta (1.-12.4.), kuun puolivälin jälkeen (16.-19.4.) ja loppukuusta (25.-30.4.). Näiden ajankohtien välisinä aikoina havaintoja kertyi vain hyvin vähän tai ei ollenkaan. Harvinaisia halomuotoja nähtiin Auringon ympärillä 14 päivänä ja Kuun ympärillä yhtenä yönä. Vilkkaimmat havaintopäivät olivat 17.4. (69 havaintoa), 28.4. (55 havaintoa) ja 5.4. (53 havaintoa).

Halohuhtikuun 2014 parhaimmat nappaukset koko Maassa olivat:

 • Wegenerin vasta-aurinkokaari (6.4. Jukka Oravasaari, Kangasala; Markku Siljama, Mäntyharju)
 • Ala-aurinkokaari (6.4. Jukka Oravasaari, Kangasala)
 • Yläkupera Parryn kaari (19.4. Juha Ojanperä ja Sauli Koski, Ulvila)
 • Yläprimääri Tapen kaari (17.4. Matias Takala; Samuli Vuorinen; Sami Leclercq, Helsinki, 19.4. Sauli Koski, Ulvila; Matti Helin, Pomarkku)
 • Rengasmainen Lowitzin kaari (3.4. Marko Myllyniemi, Ilmajoki; 17.4. Matias Takala; Panu Lahtinen; Samuli Vuorinen; Sami Leclercq; Vesa Toropainen, Helsinki)
 • Ellipsihalo (4.4. Mikko Peussa, Turku ja Harry Lehto, Kaarina; 17.4. Jukka Ruoskanen, Hausjärvi; 26.4. Marja Wallin ja Matias Takala, Orimattila)

Halohuhtikuun parhaat palat:

 1.4.

Marko Mikkilä löytää pinoamistaan kuvista 22° ja 46° renkaiden lisäksi 9° ja 35° renkaat. Visuaalisesti Marko ei nähnyt muuta kuin 22° renkaan.

2.4.

Helsingin seudulla ja Kangasalla vähän parempaa halonäytelmää taivaalla. Sami Leclercq ja Veikko Mäkelä (kuva 1) havaitsevat Helsingissä yläkoveran Parryn, horisonttirenkaan ja 120° sivuauringon. Myös Jukka Ruoskanen onnistui bongaamaan kaksi viimeksimainittua auton ratista Vantaalla. Kangasalla Jaakko Kuivanen poimii taivaalta 9° renkaan. 22° rengas oli Jaakon mukaan utuinen ja leveä, mikä viittaa muidenkin pyramidirenkaiden läsnäoloon.

Halonäytelmä Helsingissä 2.4.2014. Mukana todennäköisesti myös heikko yläkovera Parryn kaari. Kuva: Veikko Mäkelä.

Kuva 1. Halonäytelmä Helsingissä 2.4.2014. Mukana todennäköisesti myös heikko yläkovera Parryn kaari. Kuva: Veikko Mäkelä.

3.4.

Mauri Korpi ja Marko Myllyniemi (kuvat 2-3) havaitsevat Ilmajoella komean halonäytelmän, jossa on mukana yläkovera Parryn kaari, rengasmainen Lowitzin kaari ja melko pitkä horisonttirengas.

140403_myllyniemi_1

Kuva 2. Kuvassa oikea sivuaurinko, 22° rengas, horisonttirengas  ja rengasmainen Lowitzin kaari. Kuva: Marko Myllyniemi.

140403_myllyniemi_2

Kuva 3. Haloilmiö Ilmajoella 3.4.2014. Kuva: Marko Myllyniemi.

4.4.

Mikko Peussa Turussa (kuva 4) ja Harry Lehto naapuripitäjä Kaarinassa onnistuvat poimimaan taivaalta ellipsihalon! Mikko Peussa kertoo havainnostaan seuraavasti:

“Tulin hammaslääkäristä ulos Turun Pansiossa ja katsoin heti taivaalle. Huh, mikä näky taivaalla oli. Ensimmäinen kuva heti suoraan säätämättä päin Aurinkoa. Kun sain blokkerin valmiiksi oli mennyt minuutti ja yläosa oli jo poissa. Näiden kanssa pitää näköjään olla valppaana. Ensimmäinen lajissaan minulle ja oli kyllä kirkas ja kaunis!”

Samana päivänä Mirko Lahtinen (kuva 5) havaitsee Jämsässä mukavan halonäytelmän, jossa on mukana yläkovera Parryn kaari. Parry löytyi kuvista pinoamalla. Parryn lisäksi pinotuista kuvista löytyi myös osittainen horisonttirengas.  Jyväskylässä Harri Kiiskinen havaitsee 22° renkaan. Kuvista löytyi myöhemmin myös 9° rengas.

Ellipsihalo Turussa. Havaitsijana Mikko Peussa.

Kuva 4. Ellipsihalo Turussa. Havaitsijana Mikko Peussa.

Haloilmiö Jämsässä 4.4.2014.

Kuva 5. Haloilmiö Jämsässä 4.4.2014. Kuva: Mirko Lahtinen

 

 

 

 

 

 

 

5.4.

Jälleen hieman tavallista parempaa halostelua Varsinais-Suomessa ja Uudellamaalla. Aamupäivällä Sami Leclercq ja Juho Kinnunen poimivat Helsingin taivaalta yläkoveran Parryn kaaren. Myös Veikko Mäkelä havaitsee samaa halonäytelmää Helsingissä, mutta hän tarkkailee tilanteen kehittymistä myös pidemmälle iltapäivälle, joskin iltapäivällä taivaalla ei näkynyt enää muuta kuin sivuauringot ja 22° ylläsivuava kaari. Illalla Janne Kari Uudessakaupungissa (kuva 6) ja Ismo Luukkonen Turussa havaitsevat komean halonäytelmän, jossa oli mukana myös pyramidikiteitä, tästä viitteenä 9° rengas. Janne Karin kuvista löytyi pinoamalla lisäksi myös yläkovera Parry.

Haloilmiö Uudessakapungissa 5.4.2014. Kuva: Janne Kari.

Kuva 6. Haloilmiö Uudessakapungissa 5.4.2014. Kuva: Janne Kari.

6.4.

Huhtikuun kuudes oli yksi huhtikuun parhaista halopäivistä vuonna 2014! Aamupäivällä eri puolilla Pirkanmaata havaittiin kirkas ja hyvin kehittynyt halonäytelmä, jossa oli mukana selvä yläkovera Parryn kaari. Jukka Oravasaaren kuvista löytyy lisäksi Wegenerin vasta-aurinkokaari sekä yläpilvissä hyvin harvinainen ala-aurinkokaari! Lisäksi myös Markku Siljama Mäntyharjulla raportoi hieman paremmasta halonäytelmästä: Mäntyharjun taivaalla on näkynyt kirkas ja laaja halonäytelmä, jossa mukana täysi horisonttirengas, 120° sivuaurinko yläkovera Parryn kaari sekä Wegenerin vasta-aurinkokaari! Havaintoja ei tältä päivältä kertynyt tavallista enempää (24 yksittäistä havaintoa), mutta rariteetteja raportoitiin kaikkiaan 11 havainnossa!

8.4.

Huhtikuun kahdeksannen päivän aikana havaittiin harvinaisia halomuotoja eri puolilla Suomea. Oulussa Marko Riikonen poimii taivaalta yläkoveran Parryn. Hämeenlinnassa Juho Koskentausta havaitsee taivaalla lyhyen kaarenpätkän Auringon yläpuolella. Välittömästi tämän kaaren yläpuolella näkyy vielä toinenkin kaarenpätkä. Alempi kaari oli 22° ylläsivuava kaari ja ylempi yläkovera Parry. Hausjärvellä Jukka Ruoskanen (kuva 8-9) pääsi myös rariteettien makuun. Näytelmässä olivat mukana kirkkaat sivuauringot, ja ajoittain taivaalla näkyi myös 120° sivuaurinko. Myös tässä näytelmässä oli yläkovera Parry mukana 22° ylläsivuavan päällä. Lahdessa Ari Laine (kuva 7) havaitsi taivaalla cirruksiin muodostuneen yksinäisen horisonttirenkaan pätkän, jota koristi myös sinijuova. Mäntyharjulla Markku Siljama havaitsi taivaalla samanlaisen 22° ylläsivuva – yläkovera Parry -parin kuin Juho Koskentausta Hämeenlinnassa.

140408_laine

Kuva 7. Yksinäinen horisonttirenkaan pätkä Lahdessa 8.4.2014. Horisonttirenkaalla on mahdollisesti myös sinijuova. Kuva: Ari Laine.

22° ylläsivuava kaari ja yläkovera PArry Hausjärvellä 8.4.2014. Kuva: Jukka Ruoskanen.

kuva 8. 22° ylläsivuava kaari ja yläkovera Parryn kaari Hausjärvellä 8.4.2014. Kuva: Jukka Ruoskanen.

Yksinäinen 120° sivuaurinko Hausjärvellä 8.4.2014. Kuva: Jukka Ruoskanen.

Kuva 9. Yksinäinen 120° sivuaurinko pilvikuidussa Hausjärvellä 8.4.2014. Kuva: Jukka Ruoskanen.

10./11.4.

Ainoa Kuun valaisema rariteetteja sisältänyt halonäytelmä huhtikuussa koettiin 10. ja 11. päivien välisenä yönä. Tuolloin taivaalla nähtiin leveä 22° rengas ja sen seurana 9° rengas. Havaintoja ilmiöstä saatiin Turusta (Ismo Luukkonen (kuva 10), Juha Ojanperä, Mikko Peussa) ja Rautalammilta (Vesa Vauhkonen).

Halonäytelmä Kuulla 10./11.4.2014. Mukana 22° ja 9° renkaat. Kuva: Ismo Luukkonen, Turku.

Kuva 10. Halonäytelmä Kuulla 10./11.4.2014. Mukana 22° ja 9° renkaat. Kuva: Ismo Luukkonen, Turku.

17.4.

Huhtikuun seitsemäntenätoista päivänä havaittiin Helsingin seudulla ja muualla Uudellamaalla harvinaisia halomuotoja sisältänyt halonäytelmä. Tuon päivän havainnot keskittyvät Etelä-Suomeen, joskin myös pohjoisempaa tuli joitakin havaintoja. Havaintoja kertyi tuolloin koko Maasta kaikkiaan 69 kappaletta, mikä tekee tästä päivästä vuoden 2014 halohuhtikuun parhaimman ja vilkkaimman halopäivän! Raportteja harvinaisista halomuodoista kertyi kaikkiaan 18 kappaletta. Harvinaisia halomuotoja sisältäneistä näytelmistä raportoitiin erityisesti Pääkaupunkiseudulta.

Harvinaisista halomuodoista raportoitiin 17.4. seuraavasti:

 • Juho Kinnunen (Kerava): yläkovera Parryn kaari
 • Matias Takala (Helsinki): yläkovera Parryn kaari, yläprimääri Tapen kaari, rengasmainen Lowitzin kaari (kuva 11.)
 • Panu Lahtinen (Helsinki): yläkovera Parryn kaari, rengasmainen Lowitzin kaari
 • Pentti Säynätjoki (Helsinki): yläkovera Parryn kaari, 120° sivuaurinko, 9° rengas
 • Mika Yrjölä (Helsinki): yläkovera Parryn kaari
 • Samuli Vuorinen (Helsinki): yläprimääri Tapen kaari, rengasmainen Lowitzin kaari
 • Sami Leclercq (Helsinki): 120° sivuaurinko, sinijuova, yläkovera Parryn kaari, yläprimääri Tapen kaari, rengasmainen Lowitzin kaari
 • Marko Pekkola (Nurmijärvi): yläkovera Parryn kaari
 • Jaakko Visuri (Helsinki): yläkovera Parryn kaari
 • Pekka Lähteenaro (Helsinki): yläkovera Parryn kaari
 • Jorma Mäntylä (Helsinki): yläkovera Parryn kaari
 • Simo Hahtala (Helsinki): yläkovera Parryn kaari
 • Vesa Toropainen (Helsinki): yläkovera Parryn kaari, rengasmainen Lowitzin kaari
 • Jyrki Turunen (Pyhtää): yläkovera Parryn kaari
 • Teppo Laitinen (Mäntsälä): yläkovera Parryn kaari
 • Jukka Ruoskanen (Hausjärvi): ellipsihalo

Seitsemännentoista päivän halonäytelmä Uudellamaalla oli pylväs- ja laattakidepainotteinen, ja eri puolilla Uuttamaata nähtiin laadukas pylväs- ja laattakiteiden tuottama halomuotoseurue. Pylväs- ja laattakiteiden lisäksi mukana oli myös Parry- ja Lowitz -asentoisia kiteitä. Parry -asentoisten kiteiden tuottamista haloista havaittiin yläkovera Parryn kaari sekä yläprimääri Tapen kaari. Lowitz -asento tuotti taivaalle rengasmaisen Lowitzin kaaren, josta tuli muutamia raportteja. Yhdessä havainnossa oli viitteitä myös pyramidikiteistä 9° renkaan muodossa. Seitsemännentoista päivän iltana Jukka Ruoskanen onnistui havaitsemaan lisäksi myös päivän muusta näytelmästä erillisen ellipsihalon Hausjärvellä.

Kirkas halonäytelmä Helsingissä 17.4.2014. Mukana koko joukko pylväs- ja laatta-asennosta aiheutuvia halomuotoja. Parry -asennosta aiheutuvia halomuotoja näytelmässä olivat yläkovera Parryn kaari sekä yläprimäärit Tapen kaaret. Kuva: Matias Takala.

Kuva 11. Kirkas halonäytelmä Helsingissä 17.4.2014. Mukana koko joukko pylväs- ja laatta-asennosta aiheutuvia halomuotoja. Parry -asennosta aiheutuvia halomuotoja näytelmässä olivat yläkovera Parryn kaari sekä yläprimäärit Tapen kaaret. Kuva: Matias Takala.

18.4.

Mikko Peussa (kuva 12) havaitsee Turussa lyhytikäisen laattakidenäytelmän, jossa mukana olivat sivuauringot, täysi horisonttirengas ja 120° sivuauringot.

Täysi horisonttirengas ja 120 sivuaurinko. Havaitsija: Mikko Peussa, Turku.

Kuva 12. Täysi horisonttirengas ja 120° sivuaurinko. Havaitsija: Mikko Peussa, Turku.

19.4.

Huhtikuun yhdeksäntenätoista päivänä tuli muutamia mukavia havaintoja harvinaisista halomuodoista Länsi-Suomesta. Puoliltapäivin Jaakko Kuivanen poimii Rauman taivaalta 9° renkaan. Iltapäivällä Ismo Luukkonen saa kuvistaan kaivettua käsittelemällä yläkoveran Parryn kaaren. Illalla Juha Ojanperä (kuva 13) ja Sauli Koski pääsevät Ulvilassa tosirariteettien makuun kun Ulvilan taivaalle yläpilviin piirtyy kirkas ja selväpiirteinen yläkupera Parryn kaari! Sauli Kosken kuvista löytyy myös yläprimääri Tapen kaari, joka mahdollisesti oli mukana myös Matti Helinin Pomarkussa samasta näytelmästä ottamissa kuvissa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kuva 13. Halonäytelmä Ulvilassa 19.4.2014. Tuolloin taivaalla näkyi 22° ylläsivuava kaari, jonka sisäpuolella on yläkupera Parryn kaari. Kuva: Juha Ojanperä.

25.4.

Huhtikuun kahdentenakymmenentenäviidentenä päivänä Turun seudulla havaittiin mukavaa laatta- ja pylväskidepainotteista näytelmää, jossa oli mukana muun muassa sangen pitkä 46° ylläsivuava kaari. Matti Helinin Turussa ottamista kuvista löytyi myös yläkovera Parryn kaari.

26.4.

Aamulla Elle-Maria Peltomäki poimii Porin taivaalta 22° ylläsivuavan kaaren ja yläkoveran Parryn. Samoihin aikoihin myös Tero Sipinen Kouvolasta löytää kuvistaan yläkoveran Parryn kaaren. Iltapäivällä Lahden taivaalle ilmestyy 23° ylempi parhelia, jonka poimivat talteen Matias Takala ja Marja Wallin. Myöhemmin kaksikolla tärppää taas, kun Orimattilan taivaalle ilmestyy yllättäen ellipsihalo! (kuva 14). Samaan aikaan näkyi myös 22° rengas ja sivuauringot, mikä viittaa siihen, että taivaalla on ollut kiteitä kahdessa pilvikerroksessa. Ensiksimainittu on aiheutunut ala- tai keskipilven virgasta ja viimeksimainitut yläpilvien jääkiteistä.

Keski- tai alapilven virgaan muodostunut ellipsihalo sekä yläpilviin muodostuneet sivuauringot Orimattilan taivaalla. Kuva: Marja Wallin.

Kuva 14. Keski- tai alapilven virgaan muodostunut ellipsihalo sekä yläpilviin muodostuneet sivuauringot Orimattilan taivaalla. Kuva: Marja Wallin.

27.4.

Jarmo Leskinen (kuva 15) havaitsee Kempeleessä mukavan laatta- ja pylväskidepitoisen näytelmän, jossa on mukana mukava kattaus laatta- ja pylvässeurueiden halomuotoja, parhaimpana nappauksena täysi horisonttirengas ja 120° sivuaurinko.

Koko taivaan halonäytelmä Kempeleessä 27.4.2014. Mukana myös 120° sivuaurinko. Kuva: Jarmo Leskinen.

Kuva 15. Koko taivaan halonäytelmä Kempeleessä 27.4.2014. Mukana myös 120° sivuaurinko. Kuva: Jarmo Leskinen.

30.4.

Halohuhtikuun viimeisenä päivänä eli vappuaattona taivasta koristaa monin paikoin kirkas ja täysi 22° rengas. Perusrenkaan seurana havaittiin siellä täällä ajoittain myös muitakin halomuotoja. Päivän parhaaksi saaliiksi jäi kuitenkin Ismo Luukkosen (kuva 16) Turun taivaalta poimima 9° rengas.

Kirkas 22° rengas vappuaattona. Mukana myös 9° rengas. Kuva Ismo Luukkonen, Turku.

Kuva 16. Kirkas 22° rengas vappuaattona. Mukana myös 9° rengas. Kuva Ismo Luukkonen, Turku.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *