Zeniitti

Tähtiharrastuksen verkkolehti

Myrskybongareiden kevättapaaminen pidettiin Valkeakoskella 3.5.

Myrskybongareiden kevättapaaminen pidettiin Valkeakoskella 3.5.

viirs_20130627

Kuva 1. Suomi NPP-satelliitin VIIRS-instrumentin kuva 27.6.2013.

Matias Takala:

Myrskybongarit kokoontuivat kevättapaamiseen Valkeakoskelle Juhansaliin la 3.5.

Ohjelman aloitti allekirjoittanut kertomalla julkisesti saatavilla olevista satelliittiaineistoista, käsittelyohjelmista (kuten Pytroll) sekä mitä lähitulevaisuudessa voi olla myrskybongarin käytettävissä. Kuvassa 1. on esimerkkikuva Suomi NPP-satelliitin VIIRS-kuvasta 27.6.2013, jolloin Suomen maa-alueilla salamoi voimakkaasti. Toistaiseksi VIIRS-kuvia saa julkisista lähteistä vain edeltävältä vuorokaudelta mutta yleiskuvan täydentämisessä chasen jälkeen tämäkin saattaa olla mielenkiintoista.

Keskusteltiin Ilmatieteen laitoksen ja myrskybongausjaoston yhteistyön tulevaisuudesta. Osallistujat olivat sitä mieltä, että vaikka säätutkadata on vapautunut on edelleen olemassa hyviä yhteistyön mahdollisuuksia.  Harrastajat voivat tarjota edelleen tarkkoja havaintoja paikan päältä (tai vaikkapa tehdä tuhojälkitutkimuksen) ja lisäksi Taivaanvahti tarjoaa hyvän rajapinnan laajemmankin yleisön havaintoihin. Toisaalta IL voi tarjota koulutusta harrastajille.

Ursan sääaseman osalta todettiin, että tekniset ongelmat on nyt onnistuttu ratkaisemaan ja dataa kerätään talteen palvelimelle. Lisäksi asema on tapaamisen jälkeen ilmoitettu osaksi FinWX-verkkoa.

Jaostopaidoista todettiin, että bongarit haluavat tilata niitä lisää. Kiinnostusta oli kuitenkin siihen, että tarjolla olisi eri paitamalleja ja -värejä. Vetäjät alkavat edistää tilausta.

Taivaanvahdin myrskylomake todettiin varsin hyvin varustelluksi mutta keskustelussa nousi esiin kaksi parannusta. Ensinnäkin lumi- ja jäärakeita ei tällä hetkellä erotella toisistaan ja tähän olisi hyvä saada muutos. Timo Roschier kertoi miten supersolujen ja oikeasti pyörivien rakenteiden määrästä Suomessa on vähän tietoa ja korosti sekä doppler-tutkakuvien sekä harrastajahavaintojen merkitystä. Vanhassa tietokannassa on oma kohtansa alapilvimassan pyörimiselle kun Taivaanvahdin lomakkeella vastaavaa ei ole. Tämä katsottiin myös tärkeäksi lomakkeen täydennykseksi.

Virallisempien aiheiden jälkeen nautittiin yhdessäolosta ja käytiin lisää erittäin mielenkiintoisia keskusteluja esimerkiksi yläsalamoiden radiohavainnoista. Kiitos kaikille osallistuneille!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *