Zeniitti

Tähtiharrastuksen verkkolehti

Yöpilvikausi on ovella

Yöpilvikausi on ovella

Valaisevia yöpilviä 5./6.8.2013 Helsingissä (kuva: Veikko Mäkelä).

Valaisevia yöpilviä 5./6.8.2013 Helsingissä (kuva: Veikko Mäkelä).

Veikko Mäkelä:

Ensimmäisten yöpilvien pitäisi ilmestyä vaalenevalle taivaalle näinä päivinä.  Viime vuonna havaintokausi korkattiin jo 13.5., mutta vuonna 2012 ensimmäisiä yöpilviä saatiin odottaa kesäkuun alkupäiville. Melko tyypillisesti ensimmäiset yöpilvinäytelmät ilmestyvät matalalle pohjoiseen toukokuun viimeisellä viikolla.

Yöpilviä seurataan tänäkin vuonna Taivaanvahdissa.  Järjestelmän havaintolomakeuudistuksen myötä yöpilvet raportoidaan Harvinaiset pilvityypit -lomakkeelle.

Ennen kauden alkua kannattaa tutustua Ilmakehän optiset ilmiöt -jaoston yöpilvioppaaseen. Vaikka opas on havaintomenetelmien osalta jo jonkin verran vanhentunut, se antaa hyödyllisiä neuvoja yöpilvien tunnistamisesta ja näkymisestä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *