Tysonin luotsaama Cosmos seuraa Carl Saganin jalanjälkiä

1.3.2014 klo 07.56, kirjoittaja
Kategoriat: Taivas takapihalla , Yleinen , Yleinen avaruushäröily

Olen tottunut siihen, että tähtitieteilijöitä voi ongelmitta valokuvata pitkällä objektiivilla. Se vähän niin kuin kuuluu asiaan. Mutta Neil deGrasse Tysonin tapauksessa valinta oli selvästi väärä. 

Kalastelin epätoivoisesti tähän blogikirjoitukseen kuvaa, mutta se oli haastavaa: en päässyt perääntymään riittävästi. Esiintyjäksi syntynyt Tyson oli juuri edessämme puhunut innokkaasti tähtitieteen popularisoinnista. Takanani oli laumoittain nuoria tutkijoita ja tähtitieteen opiskelijoita, enemmistö naisia. Tilanne olisi ollut ennakoitavissa, jos olisin etukäteen tiennyt People Magazinen jo nimenneen kaverin maailman seksikkäimmäksi elossa olevaksi astrofyysikoksi.

140107-032118_EmmaHerranen_NTyson_p

Neil deGrasse Tyson, kuva Emma Bruus

Tyson nähdään maaliskuussa televisiossa myös Suomessa. Hän ottaa Carl Saganin paikan juontajana vuoden 1980 kuuluisan Cosmos tv-sarjan jatko-osissa. Sarja näytetään FOXin tv-kanavilla. Häh, FOXin? Kyllä. Tysonin mukaan ajatus tuntui aluksi oudolta: kanava ei useimpien mielikuvissa ole tunnettu laadukkaasta tiedesisällöstä. Mutta toisaalta avaruussarja olisi todennäköisesti tyypilliselle FOX-yleisölle uusi tuttavuus. Tarjolla oli selkeästi mahdollisuus tuoda avaruuden ihmeet myös ei-tiedeaktivistien olohuoneisiin.

Toinen syy viedä uusi Cosmos FOXille oli kanavan tarjoama tiedesarjalle harvinaisen komea budjetti. Hulppealla rahoituksella esitystavaksi saadaan jotain paljon powerpointtia näyttävämpää. Sarjan tiimi pääsi kuvausprosessin aikana kokeilemaan uusinta tietokonegrafiikkaa, green screenejä ja vierailemaan monissa historiallisesti tärkeissä tapahtumapaikoissa. Luvassa on siis silmänruokaa niillekin, jotka jo tietävät kaiken.

Carl Saganin leski ja alkuperäisen Cosmoksen käsikirjoitukseen osallistunut Ann Druyan on myös uuden sarjan taustalla. Hänen lisäkseen tähtitieteen asiantuntijana toimii astrofyysikko Steven Soter. Tiimin tavoitteena oli luoda yhdessä uusi, moderni sarja alkuperäisen Cosmoksen hengessä.

Jäämme mielenkiinnolla odottamaan kuinka tässä on onnistuttu.

Kotimaasta katsottuna Neil deGrasse Tyson on suuren maailman Esko Valtaoja.  Hän on tehnyt useita tähtitiedettä popularisoivia kirjoja ja on tunnettu tv-kasvo. Päivätyönään Tyson johtaa New Yorkin Hayden-planetaariota, mutta taustaltaan hän on supernoviin erikoistunut tähtitieteilijä.  Tyson painottaa paljon sosiaalisen median merkitystä tiedeuutisoinnissa. Hän itse on ahkera twiittaaja, jolla on yli miljoona seuraajaa.

Tyson riemuitsee tieteellisen ajattelun ja siihen liittyvien ilmiöiden valumisesta osaksi populaarikulttuuria ja arkipäivää. Esimerkkejä tästä ovat Big Bang Theory (sarja Rillit huurussa) – ja muut tekniikkaa ja tutkimusta juonissaan hyödyntävät sarjat. Tysonin mielestä tiedevitsien päätyminen huumorisarjakuviin osoittaa, että niille löytyy jo laaja ymmärtävä lukijakunta kansan keskuudesta. Naureskelimme silmät valuen oivalle kokoelmalle tiedehuumorin mestariteoksia. Mieleeni tuli välittömästi Pertti Jarla ja hänen loistava Fingerpori-sarjakuvansa. Osataan tiede-ilmiöille kikatella sujuvasti kotimaassakin!

Cosmosksen ensimmäinen jakso näkyy FOXilla sunnuntai-iltana 16. maaliskuuta alkaen. Sarja jatkuu National Geographic -kanavalla. Katso sarjan traileri You Tubessa.

2017: Sarja nähtävissä myös Netflixistä

2 kommenttia “Tysonin luotsaama Cosmos seuraa Carl Saganin jalanjälkiä”

  1. Lasse Reunanen sanoo:

    Mielenkiintoista kerrontaa – vaikka henkilö itselleni tuntematon enkä ilman digi-yhteyksiäni voi tv:stä katsoa.
    Lisään samalla viitekommenttinani, että lauantaina 01.03.2014 noin 15:00 lähetin Syksy Räsäsen blogiin kommenttini, jonka poisti; ”ei ole paikka omien teorioiden esittelemiseen” – ja tekonsa luettuani poistin bloginsa lukemistostani.

  2. Emma Herranen sanoo:

    Ensimmäinen jakso Cosmosta on nyt nähty Yhdysvaltain esitystahdissa. On kyllä todella visuallisesti näyttävä ja aivonystyröitä rapsuttava purjehdus ajassa ja avaruudessa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *