Tee paperitöitä satelliittisi eteen

2.5.2015 klo 21.03, kirjoittaja
Kategoriat: Yleinen , Yleinen avaruushäröily

Sadepäivää viettämässä sisällä?  Lupailin aiemmin jatkoa askarteluteemaan. Kaiva kaapistasi purkki liimaa ja terävä veitsi, nyt on luvassa askartelua aikuisempaan makuun. Jos olet edes kerran elämässäsi rakentanut pienoismallin, tämä puuha on juuri sinulle. Verkko on pullollaan tekemistä näppäräsormisille. Muoviset pienoismallit ovat tuttuja kaikille, mutta aika näyttävän lopputuloksen saa aikaan pelkällä paperillakin.

Tulostettavia paperipienoismalleja löytyy monista vempeleistä, myös avaruusaluksista. Aivan tavallinen toimistopaperi ei heiveröisyytensä vuoksi puuhaan suoraan kelpaa, vaan tulostukseen olisi parasta käyttää kartonkia.  Kokenut pienoismalliguru Pekka Rautajoki mainitsee tekokuujaoston sivuilla myös hätävaihtoehdon liimata tavallinen A4-tulostuspaperi kiinni kartonkiin.

Verkosta ladattu tiedosto sisältää tulostettavat arkit. Kussakin arkissa on jokin pienoismallin osa, jotka yksitellen leikataan  veitsellä irti paperista merkattuja linjoja pitkin. Osia kannattaa irrottaa vain sitä mukaa, kun niitä liimataan osaksi lopputulosta. Paperiliima levitetään merkityille liitoslehdyköille mielellään jollain työvälineellä ja säästeliäästi.

Jari Kuulan rakentamat paperipienoismallit kuulaskeutujasta ja raketista.

Jari Kuulan rakentamat paperipienoismallit kuulaskeutujasta ja raketista.

Paperiavaruusaluksia on vaikeampia ja helpompia. Nopeasti alkuun pääsee valitsemalla mahdollisimman yksinkertaisen mallin. Jos kunnianhimoa riittää, on puuhassa mahdollista edetä aina sukkuloihin ja avaruusasemiin saakka. Osien irroitukseen on hyvä varata kunnolla aikaa, näin lopputuloksesta tulee parempi. Puuha ei sovellukaan aivan pienille lapsille, sillä keskittymiskykyä ja huolellisuutta todella tarvitaan. Pakko on vielä äitimäisesti todeta, että terävän leikkausveitsen kanssa pitää sitten olla varovainen, ettei osu sormeen.

Tarvitset

  • Terävän askarteluveitsen
  • Tukevaa paperia toimisto- tai askartelutarvikeliikkeestä
  • Väritulostimen
  • Leikkausalustan
  • Liimaa ja levityspuikon
  • Viivoittimen
  • Aikaa

Tutustu paperimalleihin

3D-tulostimet lähestyvät jo kuluttajien ja oppilaitoisten hintaluokkaa. Nasa on laittanut tarjolle joukon malleja myös 3D-tulostimille.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *