Komeetta Lovejoy -päivitys

3.2.2015 klo 22.18, kirjoittaja
Kategoriat: Havainnot , Taivaanilmiöt

Tammikuun alussa kirjoitin komeetta C/2014 Q2 (Lovejoy) nousevan Suomen yötaivaiden iloksi. Kuinkas sitten kävikään?

Ensimmäiset innokkaat kävivät bongaamassa kohdetta 5/6 tammikuuta yönä. Tuolloin kuutamo haittasi odotetusti näkyvyyttä ja kohde oli vaikea erottaa vaaleasta taustataivaasta.

Kuutamossakin komeetan kärki erottuu kiikareilla helposti

Kuutamossakin komeetan kärki erottuu kiikareilla helposti

Näkymä oli kiikareillakin vaatimaton ja kohteen löysi helpoiten kameralla. Kamera vangitsee yötaivaan yksityiskohdat paljon ihmissilmää paremmin.  Nyt se paljasti Orionin jalkojen juuresta jotain, mitä ei normaalisti siellä näkyisi: pienen vihertävän utuläikän. Se näytti, liikkui ja haisi harrastajan silmään täysin mukiinmenevältä komeetalle.

Monen muiden harrastajien tavoin komeettametsästykseni tyssäsi ensimmäisen tammikuun kuvauskeikan jälkeen: pilvet tulivat eteen. Ja ne pysyivät edessä. Monen viikon ajan.

Vasta 19-21 päivien välillä  pilviverho rakoili niukasti. Kynnelle kykenevät komeettabongarit ryntäsivät kameroineen ulos.

Olin palaamassa työmatkalta kohti kotia kun pilviverhoon ilmestyi aukkoja. Mitähän Lovejoylle kuuluu? Pysäytin auton mahdollisimman pimeään paikkaan ja katsoin ulos. Tilanne oli muuttunut tammikuun alusta selvästi: nyt uuden kuun aikaan sen ydin oli selvästi näkyvissä paljain silmin pienenä länttinä. Pyrstöstä ei ilman raskasta kuvauskalustoa ollut tietoakaan.

Taivaalla leijui yläpilvilauttoja. Sää oli kaikkea muuta kuin ideaalinen havaintosessiolle. Vilkaisu tulevien päivien ennusteisiin suorastaan potkaisi autosta ulos: jos komeettaa kuvitteli kuvaavansa uudestaan, se pitäisi tehdä nyt.  Hyppäsin jakkupuvussa suoraan pilkkihaalariin. Lähes 14 asteen pakkanen ja pirteä tuuli olisivat muuten opettaneet businesspukeutujan pohjolan tavoille parissa sekunnissa.

Olin hieman laiska seurantajalustan pystyyn heittämisen kanssa. Sen suuntaus oli yhtä onnistunut kuin sääkin. Yksi kunnollinen kuvasarja kuitenkin tarttui haaviin viiman järsiessä sormia. Tämän jälkeen pilvipeitto palasi taivaalle.

Tammikuun lopun täysikuu tekee taas hetkellisesti komeettabongauksesta haastavampaa. Nyt magnitudin neljä luokkaa oleva Lovejoy alkaa vähitellen himmetä. Sitä ehtii vielä kurkistaa iltataivaalla, ellei sada sammakoita.  Täysikuun valaistus vähenee 7. helmikuuta jälkeen ja pintahimmeä kohde on taas paremmin edukseen.

Veli-Pekka Häkkinen onnistui nappaamaan yhden kauden parhaimmista Lovejoy-kuvista. Hyytävässä pakkasessa piti reagoida nopeasti, jos aikoi pilvien lomasta ikuistaa kohteen.

Veli-Pekka Häkkinen onnistui nappaamaan yhden kauden parhaimmista Lovejoy-kuvista. Hyytävässä pakkasessa piti reagoida nopeasti, jos aikoi pilvien lomasta ikuistaa kohteen.

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *