Zeniitti

Tähtiharrastuksen verkkolehti

Haloja, koptereita ja simuja

Haloja, koptereita ja simuja

Tero Sipinen

Kun ulkoa kuului helikoptereiden ääniä, päätin rientää ulos. Helikoptereiden lisäksi taivaalla näkyi jotakin muuta kiinnostavaa, haloja. Halojen parissa pääsinkin sitten viettämään mukavan iltapäivän. 

Oli syyskuun seitsämäs päivä. Kuulin NH90:n menevän läheltä ja singahdin parvekkeelle kameran kanssa. Koptereita oli itse asiassa kaksikin mutta sillä hetkellä ne olivat näkymättömissä. Taivaalla häämötti hieman 22 asteen rengasta ja ajattelin että nythän voisikin saada halo/heko-yhteispotretin. Koptereita ilmaantui lisää, kaksi kpl NH90 ja 2 kpl MD500 pörräsivät ympyröitä Myllykosken yllä. Vaihdoin hetkeksi pidemmän putkeen, mutta vain hetkesi sillä huomasin että halorengas kirkastui ja ylläsivuavakin ilmestyi kirkkaahkona. Kaikkiaan noin parikymmentä minuuttia kopterit esiintyivät halojen kanssa kameralle ennekuin jättivat estradin ja veivät halot mennessään (tai niin luulin). Jätin kameran kuitenkin kuvaamaan, josko sieltä vielä jotain ilmaantuisi.

Visuaalisesti olin havainnut vain perussettiä: 22 rengas, 22 ylläsivuava ja sivuaurinko. Nyt kuvia katsoessa ihmettelen, ettenkö huomannut esim. zeniitinympäristön kaarta? Kopterit taisivat hieman viedä huomiota…

Niin, kuvia. Ihka ensimmäisessä otoksessa erottui 22-tavaran lisäksi 46 rengas ja zeniitinympäristön kaari (ja pilvisäteitä), (kuva 1 klo 10.27). Neljä minuuttia myöhemmin mukana on jo 46ys ja Parry ja/tai ylempi Lowitz (ja MD500), kuva 2 10.32. Kolmoskuvaan (10.36) on askarreltu NH90:n kaarros, halojen osuus on yksittäiskuva mutta komeasti erottuu muodot jo siitäkin!

Neloskuvassa on 173 pinossa kuvaa ajalta 10.33-10.37.

Kirkkaan Parryn ja himmeiden Lowitzien lisäksi maininnan arvoinen on selkeällä hajuraolla esiintyvät 46r ja 46ys. Ei pidä ihmetellä Parryn ja 46:n välissä näkyviä himmeitä juovia; ne on ilmeisesti jotain pilvirantuja ja osoittautuvat selkeän epäsymmetrisiksi reippaammalla USMauksella.

Kopterirallin tunnelmia videona.

Tämän jäkeen otin vielä muutaman kuvan peittäjän kanssa ennen kuin jätin kameran päivystämään yksikseen. Seuraavana on 44 kuvan pino. Näytös on jo hieman hiipunut mutta Lowitz vielä erottuu.

Kuvassa varmemmaksi vakuudeksi simulaatio (Parry jätetty pois). Kaipa tuo rengasmainen Lowitz on, vaikka näyttää olevan lähempänä 22r:ää kuin simulaatiossa?

Herää kysymys, että mitäs ne pidemmän pinon Lowitzin onkaan? Siispä simulaatiota. Kuvassa vuorottelee pino ja simulaatiot sekä normiLowitzeista että vaihtoehtoisista Lowitzeista (jos nyt oikein osasin se simuloida). Parry taa jätetty pois. Ihan kuin olisi sekoitus tavallista ja vaihtoehtoista Lowitzia?

Tavallinen (ylempi) leikkaa 22 ylläsivuavaa (tosin hitusen väärässä kulmassa) ja sivuauringosta ylös- ja alaspäin istuisi paremmin vaihtoehtoiseksi.

Aktiivisen parikymmenminuuttisen jälkeen jätin kameran kuvaamaan 10 sek intervallilla. Käsittelemättömässä timelapsessa on ajoittain näyttäviä haloja ja käsitelty versio paljastaa paljon lisää.

Tein mielenkiintoisimmista kohdista erikseen pinot, ja niitä vastaavia simulaatioita:

Seuraavassa kuvassa kuusi kuvaa, klo 12.30, 34,8° + simu giffinä:

Ihmettelin kun simulaatiossa Lowitzit eivät sattuneet lainkaan oikean saurin kohdalla olevaan “X”:ään. Kokeilin simuloida vaihtoehtoisia Lowitzeja ja nehän täsmäävät mainiosti!

Kuusi kuvaa, klo 12.44, 35,1° + simuja giffinä:

Vasemmasta saurista alaspäin lähtevä tökö sopii ehkä hitusen paremmin vaihtoehtoiseksi kuin tavalliseksi Lowiksi. Sivuauringon yläpuolella on kaksi rantua, joista pidempi olisi muuten vaihtoehtoiseksi Lowiksi sopiva, mutta kaartaa liian jyrkästi kohti rengasta. Lyhyempi rantu ei täsmää mihinkään Lowitziin. (Giffissä vaihtelee pino ja simulaatiot tavallisesta ja vaihtoehtoisesta Lowitzista). Pyran pätkä? (pyraa ei näy muualla). Ei haloa ollenkaan?

Seitsemän kuvaa, klo 13.02, 35,3° + simuja giffinä:

Vasemman saurin yläpuolella voisi kuvitella olevan hennot vaihtoehto-Lowit. Mutta alapuolen suora rantu ei sovi normiksi eikä vaihtoehtoiseksi Lowiksi. Liian suora. Vaan onko sen suoruus harhaa? Onko halo laisinkaan? Oikealla ylhäällä voisi lehvästön takaa pilkottaa pätkä vaihtoehto-Lowia?

Kuusi kuvaa, klo 15.29, 29,6° + simuja giffinä:

Loppupuolella lävähti vielä kirkas sauri ja Lowitzeja. Muutenhan tuo täsmäisi hyvin yhdistelmään alempi & rengasmainen mutta viimeksimainittu näyttää kovin paksulta. Vaihtoehtoiset apuun ja paksuus selittyy rengasmaisen ja alemman vaihtoehtoisen yhdistelmällä.

Videolla näkyy tämänkin jälkeen että horisonttirengasta vielä pukkaisi mutta menin jo pysäyttämään kuvauksen. Kävin kyllä vielä pihalta ottamassa muutamat kuvat joista löytyi vain 22r, sa ja zyk.

 

Kaiken kaikkiaan halodisplaysta löytyivät ainakin seuraavat muodot:

   • 22° rengas
   • Sivuaurinko
   • 22° ylläsivuava kaari
   • Zeniitinympäristön kaari
   • Horisonttirengas
   • 46° rengas
   • 46° ylläsivuava kaari

  Harvinaiset halomuodot

   • Yläkovera Parryn kaari
   • Ylempi Lowitzin kaari
   • Rengasmainen Lowitzin kaari
   • Alempi Lowitzin kaari
   • Ylempi vaihtoehtoinen Lowitzin kaari [Nurminen]
   • Alempi vaihtoehtoinen Lowitzin kaari [Nurminen]
   • Wegenerin vasta-aurinkokaari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *