Zeniitti

Tähtiharrastuksen verkkolehti

Lukijoiden kuvat

Lukijoiden kuvat

Kevät ja alkukesä ovat olleet taivaanilmiöiden tarkkailijoille tuottoisa. Taivaalla on näkynyt planeettoja, revontulia, kangastuksia ja ukkosia. Käydäänpä tutkimaan, millaista satoa kuvaajien muistikorteille on kertynyt!

 

Kevät ja kangastukset ovat erottamaton pari. Tapio Nylund kuvasi niitä Pyhärannassa 3.4.

Aamuvarhaisella Rihtniemennokalla lintujen kevätmuuttoa seuratessa näkyi horisontissa alapuolinen kangastus. Noin kymmenen kilometrin päässä pohjoisessa rahtialus Varmland oli suuntaamassa Selkämerellä Rauman satamaan johtavalle Valkeakarin väylälle. Komentosillan lisäksi näkyivät laivan kansirakenteet ja etumasto kangastuksena.

 

12.4. Tapio Iso-Tyyrinki kuvasi upeat mammatuspilvet Huittisissa. Pilviet saivat seurakseen myös kauniin sateenkaaren.

Pyörälenkillä ihailin jatkuvasti vaihtuvaa näytelmää taivaalla. Täysiä satenkaaria, tummia ukkospilviä, sateen etureunassa alle sadan metrin etäisyydellä olevia  sateenkaaren päitä, kunnes huomasin nuo “pallukat”. 

 

23.4. iski voimakas geomagneettinen myrsky. Vaikka kevätyön taivas ei kovin pimeä enää ollutkaan, olivat revontulet hulppeat. Ne täyttivät parhaimmillaan koko taivaan. Terhi Törmälä ihaili näytöstä Kaakkois-Suomessa.

Jos revontulikausi päättyi viime yöhön, ei harmita. Olin ensin ajatellut, että ajan Lappeenrannasta Elimäelle, ihan varmuuden vuoksi mahdollisimman kauas pilvirajasta joka näytti kulkevan Etelä-Savon rajaa noudatellen täällä kaakossa. Mutta eihän siitä mitään tullut, en ehtinyt kuin vähän ohi Taavetin, niin näin jo tuulilasin läpi säteitä taivaalla ja pysähdyin ensimmäiselle (hyvin sottaiselle sellaiselle) P-paikalle ja kaivoin kameran esiin. Korona pyöri pään päällä vauhdikkaasti. Huokailin ja manailin, että minnekä sitä nyt tästä, niin muistin erään hyvän peltoaukean läheltä Kaipiaisista. Siitä näki erityisen hyvin länteen, itään ja etelään. Pohjoinen hiukan tukkoisempi, mutta tulin siihen tulokseen ettei haittaa. Jatkoin nopeasti matkaa ja siirryin peltoaukealle mahdollisimman nopeasti. Siinä vaiheessa oli selvä palautumisvaihe meneillään ja tulet olivat hiukan himmeämpi ja niitä näkyi siellä täällä. Viritin kameran uudelleen ja napsin kuvia eri ilmansuuntiin. Etelässä, kaukana näkyi jotain.. mitä? Keskellä taivasta oli melko punaisia tulia, mutta etelässä näkyi punaista ja vihreää. Hyvin matalalla. Kotona, maanantaina selvisi, että Virossa oli päästy ihailemaan RAGDAa, joten kaivoin kuvat uudelleen esille. Ja kyllä, siellähän se oli, RAGDA, hyvin himmeänä ja hyvin matalalla, mutta se oli. 


Samaan aikaan (klo22.54 – 22.58) näkyi suunnilleen suoraan etelässä vihreä, erikoinen ja yksinäinen tiplu.


Tämän jälkeen koillisesta alkoi levitä hienot chorusaallot. Peittivät lopulta lähes koko taivaan, vähän etelätaivaalle jäi tilaa. Kirkkaat sykkivät revontulet valtasivat alaa. Vähän ennen puolta yötä revontuliovaali syöksähti pääni yli melkein valkoisena etelätaivaalle ja hetken siinä näkyi dyynit. Tämän jälkeen keskelle taivasta muodostui komea korona, jossa näkyi sinistä paljain silmin, muutoin se oli lähinnä valkoinen. Lopulta korona oli siirtynyt reilusti yli zeniitin etelän puolelle taivasta. Enpä muista olenko kuvannut koskaan koronaa etelätaivaalla täällä kaakossa.

Korona pyöri enemmän ja vähemmän kirkkaana taivaalla 0.30 – 1.50

, siinä vaiheessa pilvistyi niin paljon, että päätin lähteä kotiin Lappeenrantaan. Lappeenrannassa kävin vielä tutulla rannalla katsomassa miltä näyttää. Kauniita punaisia säteitä, jotka nekin näkyivät omin silmin, kunnes nouseva aurinko alkoi valaista taivasta niin kovin, että hävisivät vähitellen näkyvistä.

 

Yrjö Benson Keravalla kuvasi myös revontulimyrskyä:

 

G4 aurinkomyrsky mutta revontulet olivat yllätttävän himmät ja höttöiset.

Yleensä pyrin valokuvissani tuomaan revontulet esiin sellaisena kuin silmäni näkivät ne. Tällä kertaa teen poikkeuksen ja olen kontrastia ja värikylläisyyttä säätäen tuonut esiin revontulien muodot ja värit sellaisena kuin silmää paljon tarkempi kamera ne näki. Kamera on enemmän “oikeassa” kuin värierottelukyvyltään ja erottelukyvyltään muutenkin aika huono silmä.

 

Petrus Kurppa kuvasi Kuuta ja Venusta

Olin jo hyvää matkaa tekemässä lähtöä kauppaan, kun pysähdyin kuuntelemaan huhtikuun lopun kevätyön lintukonserttia. Laitakaupungin kiireiden päätyttyä tämä ääni on yhdessä kuunvalon kanssa yksi kauneimmista hetkistä, joita muistan kokeneeni tähtiharrastajana.
Jäin tuumimaan, ettei minulla ole kyllä oikein hyvää kuvaa kuun sirpistä, liion Venuksestakaan, kun sen kanssa aloittelin aikoinaan planeettakuvausta vuosia sitten. Joten ei muuta kuin kaukoputki pihalle ja äkkiä kuvaamaan. Tuntuu käsittämättömän hyvältä tuurilta, että juuri sitä hetkeä varten sadunomaisen kaunis usva kuun ja Venuksen edestä häipyi toviksi, jotta sai kuvattua melko skarpit otokset. Loppuillan nämä tuntuikin olevan enemmän tai vähemmän paksun usvan peittämänä. Kaunista toki katsella kauppamatkaa tehdessä. 
Kuu
TS Optics 80mm f/7, Baader 2.25x Hyperion Zoom barlow, IR UV cut filter, Player One Saturn-M, iOptron AZ Mount Pro. Pinottu kuva, 750 ruutua.
Venus
TS Optics 80mm f/7, Televue Powermate barlow 5x, IR UV cut filter, ZWO ASI224MC, iOptron AZ Mount Pro. Pinottu kuva, 4500 ruutua.

11.5. Orimattilassa puhalsi. Maanpinnan tason pyörre pölisytti Pia Simosen pihaa

https://www.taivaanvahti.fi/images/uploads/202305/116031_7d31363b55dd68546dc7dd053f77c45a.mp4

14.5. on jo sellainen päivämäärä, jollaisena revontulikuvaajia ei enää liiemmin öitä valvo. Terhi Törmälä Lappeenrannasta kuitenkin päätti koittaa onneaan ja saaliina olikin Suomen myöhäisin raportoitu revontulihavainto!

Epäitoivokytikselle läksin kun huomasin, että arvothan ovat varsin mainiot. Otin kuvia eri suuntiin ja jopa suoraan ylöspäin. Mitään ei todellakaan omat silmät nähneet, enkä nähnyt mitään erityistä kameran näytöltäkään, mutta koneelle siirrettyinä nuo koillisen säteet olivat varsin selvät. Kuva otettu klo 0.43

 

18.4. oli hyvä kuvauskeli. Ben Kalland Helsingistä suuntasi kaukoputkensa kohti aurinkoa.

Auringonpilkkujen ympärillä näkyy vaaleampi penumbra ja pienen pieniä roihuja, mahdollisesti Ellerman bombeja. 

Korkearesoluutioisen kuvan ottaminen Auringosta on kertaluokkaa vaikeampaa kuin Kuusta, enkä ole koskaan aiemmin saanyt tyydyttävä kuvaa. Tämä saa nyt kunnian olla ensimmäien onnistunut kuva. 

Kuvauskalusto on itse rakennettu yhdistelmä Lunt 80 etaloni + Skywatcher 150 + Baaderin estosuodin. Kamera ASI 183. 

23.5. ukkosti. Olli Sälevä kuvasi salamointia Rovaniemellä
Noin kaksi tuntia kestänyt loppukevään ukkonen. Tarjolla oli ajoittain runsasta sadetta sekä ihan mukavaa jyrinää, paikoin oli tullut rakeitakin. Videolta löytyi nämä kaksi salamaa, jotka ovat peräkkäiset välähdykset samasta leimahduksesta.
23.5. iltahämärissä näkyi todella kirkas tähdenlento. Se jätti taivaalle savuvanan, joka näkyi ainakin noin puoli tuntia. Juha Ala-Aho kuvasi savuvanan Vaasan taivaalla
Satuin juuri katselemaan taivaalle ja näin isohkon sekä kirkkaan tulipallon lentävän alaspäin. Punakeltainen liekkipallo, ehkä vihreää mukana. Tähdenlennoksi se oli liian suuri, kirkas sekä pitkä. Ilmiötä voisi kuvata kuin kuin suureksi alaviistoon ammuttuun ilotulitusraketiksi ilman loppuräjähdystä. Asteina pikainen arvio ilmiön näkymismatkasta voisi olla 70-30 astetta. Loppuosa jäi näkemättä kun talo oli tiellä. Ääntä en havainnut. Ainakin tulipallon kirkkaimmasta kohdasta jäi jälkeen hitaasti hajoava savuvana. Savuvanasta valitettavan heikkolaatuinen kännykkameran kuva liitteenä.
Porin Karhunvartioiden kamera tallensi tulipallon, jonka Vesa Puistovaara toimitti eteenpäin. Tummalla taivaalla ilmiö olisi ollut varmasti ällistyttävä!

https://www.taivaanvahti.fi/images/uploads/202305/116280_60dbdbe8c681762ae8c74ba32dcf5458.mp4

Ilmiöstä saapui taivaanvahtiin runsaasti havaintoja.  Tulipallosta saatiin myös äänihavaintoja.
Valaisevat yöpilvet ovat yksi kesän odotetuimpia kuvauskohteita. Pentti Arpalahti kuvasi kauniin, etelätaivaalle painottuneen näytöksen 5.6. yönä Helsingissä.

Lännessä ja zeniitissä oli yöpilviä. Sihtailin ensin pohjoishorisonttiin, eikä siellä mitään ollut. Huomiota kiinnitti luoteeseen yöpilvimäiseen tapaan hiipinyt kiehkura jo n. 30 asteen korkeudella. Äkkiä piti hakea kotoa polarisaattoria, jota ei ollut turhaan mukana matalan pohjoishorisontin pikku esityksiä varteen. Vaihdoin havaintopaikkaa, kun ei tarvinnut matalaa horisonttia, pilviähän oli zeniitissä! Ei esitys kroppikennon 18 milliin mahtunut. Pari panoraamaa otin. Lopuksi vöitä oli idässäkin. Isosti lähti kausi käyntiin, vaikka tietysti valoisan taivaan takia pilvet näkyivät himmeinä. 

Kesäkuuhun liittyvät erottamattomasti siitepölykehät. Arto Kinnunen Kannonkoskelta kuvasi hienon männyn kehän 10.6. illalla.
Männyn siitepölykehä. Saattaa olla vähän pilariakin mutta kuvauskohteena on kehä. Kuvattu Huawei p30 pro puhelimella.
Siitepölykehiä oli näkyvillä myös lounasirannikolla. Mikko Peussa kuvasi kauniit kehät Kemiössä.

Männyn aiheuttamat siitepölykehät on kauniita iltaisin. Aikoinaan kun olin paljon Kemiössä, niin totesin usein että juuri männyn kehät oli siellä voimakkaita. Kemiö ei pettänyt tälläkään kertaa.

8.6. olin yöpilviä kyllä vahtimassa ja vanhoja mökkinaapureita morjestamassa, mutta hyvä että sattui sopivat olosuhteet siitepölykehällekin juuri tällä reissulla.

Kiitos kaikille kuvia ja juttuja lähettäneille! Hyvää kesää, paljon ukkosia, sateenkaaria, yöpilviä ja grillimakkaraa!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *