Zeniitti

Tähtiharrastuksen verkkolehti

Halohuhtikuu 2023

Halohuhtikuu 2023

Vuoden 2023 halohuhtikuu on takana. Huhtikuussa havaintoja saatiin mukavasti, mutta kyseinen jakso ei missään nimessä ollut kovinkaan merkittävä, ainakaan halojen näyttävyyden suhteen. Melko laimeasta halokavalkadista huolimatta, havaintoja saatiin kuukauden jokaiselle päivälle!

 

Huhtikuussa Taivaanvahtiin kirjattiin 292 halohavaintoa. Eniten havaintoja merkittiin 11.4., 26 kappaletta.

 

Vähintään kymmenen havaintoa tehneiden listalla näemme paljon tuttuja nimiä. Kaikkiaan havaintoja kirjasi 79 henkilöä, lisäksi neljä havaintoa saapui anonyymisti.

Haloilmiö Petri Martikainen 25
Haloilmiö Jani Päivaäniemi 17
Haloilmiö Paula Mattila 17
Haloilmiö Jukka Oravasaari 16
Haloilmiö Lasse Nurminen 16
Haloilmiö Veikko Maäkelä 15
Haloilmiö Tero Sipinen 13
Haloilmiö Timo Alanko 13
Haloilmiö Mikko Peussa 11
Haloilmiö Olli Sälevä 11
Haloilmiö Timo Nevala 11
Haloilmiö Marko Myllyniemi 10

Poimintoja halohuhtikuusta

Ensimmäisen havainnon taivaanvahtiin teki Lasse Nurminen Naantalissa, jossa hän havaitsi pintahalon. Tämä havainto ei ollut kuvallinen, mutta jo seuraavana päivänä Lasse teki jälleen pintahalohavainnon, joka saapui vahtiin kuvien kera:

Päätin pyhäaamuna kurkata viikolla rarejakin tarjonneen pellon pinnan halojen varalta. Varsin kehnolta tilanne näytti silmämääräisesti, jotain kevyttä kimaltelua oikealla sektorilla kuitenkin erottui.

Tällä kertaa paukuttelin sitten varmuuden vuoksi 211 kuvaa ja alkoi muuten olemaan olkapäät tulessa loppua kohti. Piti sitten kymmenen kuvan välein hetki tauottaa.

Kuva: Lasse Nurminen

Käsittely Halostackilla paljasti tuosta määrästä kuvia jo ihan kohtuulliset 22° ja 46° renkaat. Jonkun yksittäiskuvankin hieman vääntelin, mutta tuloksetta. Eli määrä korvasi tällä kertaa laadun. Pinossa 210 kuvaa, yksi putosi pinovaiheessa pois. Keskiarvopinoon osui hylkykuvia n.10, mutta eipä tuosta kelvollisten määrästäkään sitten 22-rengasta kummempaa löytynyt.

Kuva: Lasse Nurminen

Ihmettelin kuvauksen edetessä etsimessä kuva-alan keskellä näkyvää sumuista tuhrua ja mietin vaan, että etsimen lasilla tai rilleissä on jotain ylimääräistä kertyvää kosteutta. Taisikin olla etulinssillä, joka lämpeni muualta, mutta pysyi kylmänä peittäjän blokkaamalta alalta. Tuohon kylmään spottiin sitten luultavasti kosteus ehti projektin aikana tiivistymään ja Halostack hylkäsi juurikin muutamia kuvia, joissa aurinko oli liiaksi tuon tuhrun alueella. Havainnon maksimipinokuvissakin tuo suttuisempi kohta erottuu auringon alapuolella.

Voitto Pitkänen kuvasi huhtikuun viidentenä päivänä nätin sarjan haloja. Mukana oli muun muassa harvinainen yläprimääri Tapen kaari

 

Kuva: Voitto Pitkänen

Kuun ympärille muodostui hieno pyramidihalonäytelmä Juvalla 6.4. Mukana oli 22° rengas, sivuaurinko, 9° rengas, 18° rengas, 20° rengas , 24° rengas, 35° rengas, alempi 9° parhelia, 18° parhelia ja alempi 24 parhelia

Käväisin keskiyöllä vilkaisemassa ulos ja erotin Kuun ympärillä heikkoa rengasta. Jo ensimmäinen kuva kameran takanäytöllä vahvisti epäilyn, että pyraa on tarjolla. Siinä vierähtikin sitten pari tuntia halojen parissa. Välillä pystyi juuri ja juuri erottamaan paljain silmin 9 ja 18 asteen renkaat.

 

Tuuli kävi heikosti idän suunnalta, mutta yläpilvet liikkuivat hitaasti pohjoiseen. Kuvia kertyi 500 kpl 13 sekunnin valotuksina. Aika mukavasti löytyi erilaisia muotoja Kuun haloshowksi. Melkoista artea tuli Kuun yläpuolelle, mutta eipä tuo halomuotojen tulkintaa juurikaan haitannut.

 

Vaasassa oli haloja näkyvillä 8.4. Timo Alanko kuvasi niistä hienon videon.

https://www.taivaanvahti.fi/images/uploads/202304/115004_f81fba36cf253cf30d851d87b4f80c77.mp4

 

Iltataivaalla 10.4. Lohjassa näkyi haloja. Paula Mattila nappasi ne talteen.

Illasta lisääntyvää yläpilveä ja näkyi lyhytaikaisesti vasen sivuaurinko ja 22ys 

Huhtikuussa suhteellisen harvinaisten pintahalojen lisäksi nähtiin keinovaloipilareita. Nämä näkyivät yhtä aikaa kauniin revontulimyrskyn kanssa 23.4. vastaisena yönä.

Keinovalopilari yllätti revontulien seassa. Oli jäänyt vain kolmeen ruutuun ja sitten katosi. Ilmeisesti Piikkiön kasvihuoneet toimi valonlähteenä.

 

 

Mikko Peussa löysi persoonallisen auringonpeittäjän, kun halot yllättivät kotitöiden lomassa 23.4. Turussa.

Ehkä huonoin huhtikuu halojen osalta moniin vuosiin omalle kohdalle, mutta toisaalta valvotun yön jälkeen voi tehdä vaikka kotitöitä.

Kuva: Mikko Peussa

Huhtikuun viimeinen havainto saapui Turusta. Mikko Peussa kuvasi pinon, josta löytyi nippu tavanomaisia, mutta kauniita haloja.

Huhtikuun loppuun vielä halosetti. Yksittäisestä kuvasta näki lähinnä 22° renkaan ja jotain himmeää zykin kohdalla. 40 kuvan pinosta löytyi sitten lisää muotoja

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *